Finland i Afghanistan
Talibanerna tog med våld över makten i Afghanistan i augusti 2021 och har styrt landet sedan dess. Finland har tillfälligt stängt sin ambassad i Kabul. Finlands bilaterala utvecklingssamarbete med Afghanistan upphörde när talibanerna tog makten eftersom det inte är möjligt att samarbeta med talibanerna.
Finland har särskilt satsat på arbetet med att förbättra afghanska kvinnors och flickors rättigheter. Strävan är att trygga möjligheterna och kontinuiteten i utvecklingen även i fortsättningen när omständigheterna tillåter det.
Afghanistans landprogram kommer inte att fortsätta efter 2024. Finland fortsätter dock att ge humanitärt bistånd för att tillgodose människornas, i synnerhet kvinnors och flickors, grundläggande behov, men med ett klart mindre belopp än tidigare. Finlands stöd kanaliseras via FN, andra internationella organisationer och frivilligorganisationer. Medlen styrs inte via talibanernas förvaltning. Ett stabilt och fredligt Afghanistan som respekterar de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen är fortfarande Finlands och det internationella samfundets mål.
Afghanistan befinner sig i en djup ekonomisk och humanitär kris. Redan innan talibanerna tog makten rådde det en humanitär kris i Afghanistan till följd av den utdragna konflikten, fattigdomen, naturkatastroferna, covid-19-pandemin och torkan som hade förstört spannmålsskördar. Det humanitära biståndet är nödvändigt, men det räcker inte till för att tillgodose människornas grundläggande behov. Även de mänskliga rättigheterna är väldigt dåliga i Afghanistan. Särskilt kvinnors och flickors rättigheter och deras ställning i samhället har försämrats ytterligare, vilket har lett till världens största människorättskris.
Under de senaste 20 åren har mycket uppnåtts med stöd från Finland och det internationella samfundet. Kvinnors och barns ställning har förbättrats, både mödra- och barndödligheten har halverats och miljontals flickor har gått i skola. Kvinnors deltagande i samhället har ökat. På grund av biståndet har miljoner människor fått tillgång till hälso- och sjukvård, vattentjänster och sanitet. Även yttrandefriheten har förbättrats och den privata sektorn har fått bättre verksamhetsförutsättningar. Det internationella samfundet arbetar ihärdigt för alla resultat inte ska gå förlorade.
Finlands mål i Afghanistan
Finlands mål är fortfarande ett stabilt Afghanistan som gör det möjligt för människorna att leva ett fullvärdigt liv och som respekterar de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen. Finland fortsätter arbetet med att lindra nöden i Afghanistan förutom genom humanitärt bistånd även genom att stödja att människors grundläggande behov tillgodoses och genom att försvara de mänskliga rättigheterna, i synnerhet kvinnors och flickors rättigheter.
Människorättsläget i Afghanistan är ytterst oroväckande. Kvinnors och flickors rättigheter och deras ställning i samhället väcker särskild oro. Det är viktigt att FN fortsätter att övervaka situationen och att människorättsorganisationerna har möjlighet att verka i Afghanistan. Finland fortsätter att försvara dessa frågor bland annat i FN-forum, även vid FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Finlands utvecklingssamarbete i Afghanistan
Finland stödjer de afghaner som behöver hjälp och lever mitt i en humanitär kris. Efter att talibanerna tog makten i augusti 2021 har Finland anpassat sitt bistånd enligt det förändrade läget. Biståndet som har fortsatt genom FN och andra internationella organisationer i Afghanistan har styrts förbi talibanregimen och utan att stötta den. Finland har fortsatt med att ge Afghanistan humanitärt bistånd(Länk till en annan webbplats.).
Från och med 2024 kommer Finlands bistånd att minska och landprogrammet kommer att läggas ned. Finlands stöd fortsätter med det land- och regionspecifika anslaget för utvecklingssamarbete som förvaltas av regionavdelningen, särskilt för att erbjuda afghanska kvinnor och flickor tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa. Därtill ges Afghanistan humanitärt behovsprövat bistånd, likaså stöds civilsamhällesorganisationers projekt och humanitära minröjning.
Enligt Finland är det viktigt att de internationella aktörerna fortsätter sitt bistånd och hittar sätt att svara på människors nöd och stabilisera förhållandena i landet. För att alla utvecklingsresultat inte går förlorade, krävs det stöd av det internationella samfundet. Finland har ett nära samarbete med FN, Nordic+, EU och andra biståndsgivare för att biståndet ska vara effektivt och det ska kunna samordnas så bra som möjligt.
Från och med december 2021 har Finlands stöd fokuserat på två frågor:
- att trygga människors överlevnad och grundläggande behov
- att försvara och främja de mänskliga rättigheterna, särskilt kvinnors och flickors rättigheter
Utvecklingssamarbetets resultat i Afghanistan
Afghanistan har varit Finlands partnerland inom utvecklingssamarbetet sedan år 2002. Ännu år 2021 fick landet mest stöd av alla av Finlands partnerländer inom utvecklingssamarbetet, cirka 30 miljoner euro.
Med hjälp av stödet har man förbättrat barnens möjligheter att gå i skola, stött utbudet av basservice, främjat jämställdheten och stärkt afghanernas rättigheter och möjligheter till familjeplanering.
Enligt Afghanistans statistik över utvecklingen i landet har det under 2020-talet gjorts betydande framsteg särskilt inom den grundläggande utbildningen och hälso- och sjukvården. Mödrarnas och barnens hälsa har förbättrats och dödsfallen till följd av graviditet och förlossning har minskat.
Man har tillhandahållit tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa under utmanande förhållanden till exempel genom mobila kliniker och telefonservice.
- MSI Reproductive Choices, en av de organisationer som stöds av Finland, har lyckats stärka familjeplaneringen. Sedan år 2016 har MSI Reproductive Choices erbjudit tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa till över 2,1 miljoner afghaner, och förhindrat över 2 000 dödsfall i samband med graviditet och förlossning.
- Läskunnigheten hos kvinnor och flickor har förbättrats och flickornas skolgång har ökat. I början av 2020-talet gick över 3,5 miljoner flickor i skola, emedan det i början av 2000-talet knappast alls fanns flickor i skolorna. Man har också satsat på att utbilda kvinnliga lärare. Av lärarna inom den grundläggande utbildningen var 37 procent kvinnor, vilket har stött flickornas möjligheter till skolgång.
- Regeringens projekt, som finansieras genom fonden för återuppbyggnad i Afghanistan (ARTF), har förbättrat levnadsvillkoren för invånarna i tiotusentals byar. Människornas viktigaste behov har tillgodosetts genom att man byggt hälsocentraler, skolor och vägar.
- Genom Unicefs WASH-program har en större del av befolkningen i Afghanistan fått tillgång till rent dricksvatten och sanitet, vilket har förbättrat hygienen. Över 200 000 människor i 123 samhällen i 21 provinser har fått tillgång till rent dricksvatten. Utvecklingen av saniteten har gynnat 526 000 människor.
Landprogrammets resultat 2022
År 2021 tog talibanrörelsen över makten i Afghanistan, och detta har fortfarande en stor inverkan på miljontals afghaner som lever mitt i krisen och får sina rättigheter kränkta. År 2022 fråntogs kvinnor och flickor rätten att utbilda sig efter sjätte klassen, att arbeta, få skydd och röra sig fritt. Antalet människor som är i behov av humanitärt bistånd ökade med sex miljoner till 24,4 miljoner.
Finland har fortsatt at hjälpa afghanerna via internationella organisationer. Den viktigaste kanalen för att tillgodose afghanernas grundläggande behov var FN:s nya specialfond för Afghanistan STFA med 17 FN-organisationer som parter. Med hjälp av fonden fick 2,97 miljoner människor (53 procent kvinnor) tillgång till basservice, till exempel hälso- och sjukvårdstjänster. Sammanlagt 281 000 människor (19 procent kvinnor) fick också utkomststöd. Finland fortsatte också sitt stöd för tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa via organisationen MSI Reproductive Choices som nådde 367 000 kvinnor och flickor i sex provinser. Genom världslivsmedelsprogrammet WFP stöttade Finland afghanernas överlevnad.
När det gäller att främja de mänskliga rättigheterna var resultaten anspråkslösa i synnerhet på grund av den ytterst utmanande omvärlden. Med hjälp av Finlands stöd till UN Women kunde afghanska kvinnor påverka det internationella beslutsfattandet, en del av de lokala kvinnoorganisationerna kunde fortsätta verksamheten och jämställdheten mellan könen beaktades bättre i den humanitära verksamheten. Även offren för våld erbjöds tjänster och kvinnors ekonomiska egenmakt stöddes.