Finlands relationer och utvecklingssamarbete med Nepal
Finlands utvecklingssamarbete med Nepal förbättrar undervisningen, tillgången till rent dricksvatten och sanitära anläggningar, klimatresiliensen, näringsutvecklingen, jämställdheten och den sociala delaktigheten.
Vattenprojekten som understöds av Finland har försett 1,6 miljoner människor med rent vatten i Nepal. Över 380 500 personer har fått tillgång till dricksvatten genom vattenförsörjningsprojektet i den västligaste provinsen Sudurpashchim. Toaletter och vattenposter har anlagts vid skolor, vilket främjar hälsan och särskilt flickornas skolgång. Bild: Hanna Päivärinta / UM
Nepal har tagit snabba kliv mot demokrati. Det tioåriga inbördeskriget tog slut 2006. Den nya grundlagen som godkändes 2015 förstärkte förvaltningen på lokal nivå och gav kvinnor en större möjlighet att delta i beslutsfattandet. Ändå är demokratin fortfarande skör och landets regering byts ofta.
Fattigdomen har minskat avsevärt under de senaste årtiondena, men cirka en femtedel av befolkningen lever fortfarande i extrem fattigdom. Många nepaleser blir utsatta för diskriminering på grund av sitt kön, sin kast, sin etniska bakgrund eller sin bostadsort. Det bergiga landet drabbas av exceptionellt mycket naturkatastrofer och hot mot klimatet.
Finland och Nepal har haft förbindelser redan länge och tyngdpunkten har legat på utvecklingssamarbete. Finland har sedan 1980-talet stött Nepal inom skogsbruket, vattenförsörjningen och undervisningssektorn och hjälpt landet att förbättra saniteten och hygienen. Tillsammans med andra biståndsgivare främjar Finland Nepals insatser för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling och landets strävan att bli ett medelinkomstland under de närmaste åren.
Målen för Finlands övergripande verksamhet i Nepal beskrivs i landstrategin och landprogrammet, som är inriktat på utvecklingssamarbetet. De huvudsakliga målen för landstrategin, som är i kraft 2021–2024, är att minska ojämlikhet och stödja hållbar utveckling samt klimat- och katastrofresiliens. Ytterligare en målsättning är att främja och diversifiera de politiska och ekonomiska relationerna mellan Finland och Nepal.
Finlands landstrategi för Nepal 2021–2024 (på engelska, PDF, 380 KB)
Målsättningarna för Finlands utvecklingssamarbete med Nepal 2021–2024
Finlands bilaterala utvecklingssamarbete med Nepal 2021–2024 fokuserar huvudsakligen på att stödja ett inkluderande undervisningssystem och på att förbättra klimatresiliensen och hälsan genom hållbar vattenförsörjning, sanitet och hygien. Utvecklingssamarbetet bidrar till regionernas näringsutveckling, jämställdhet och social delaktighet. Finland stöder Nepal med 56 miljoner euro 2021–2024.
Landprogrammet för Finlands utvecklingssamarbete med Nepal (på engelska, PDF, 546 KB)
Under den föregående programperioden 2016–2019 stödde Finland särskilt tillgången till rent vatten och sanitära anläggningar, utvecklingen av utbildning och att ge kvinnor och utsatta grupper bättre möjligheter att påverka i samhället.
Finlands utvecklingssamarbete inom undervisningssektorn
Finlands utvecklingssamarbete stöder ekonomisk jämställdhet, ett skolsystem som främjar demokrati och inkluderande undervisning i Nepal.
Mål: Ett inkluderande undervisningssystem ger eleverna kunskap och färdigheter som främjar den ekonomiska och demokratiska utvecklingen i Nepal
- Undervisningens kvalitet och resultat på grundskolestadiet och andra stadiet förbättras
- Undervisningen blir tillgängligare, delaktigheten och jämlikheten förstärks och elevernas olika behov tas bättre i beaktande
Pågående program och projekt
- Stöd till Nepals nya program för utbildningssektorn (Nepal School Education Plan, SESP) 2021–2030. Nepalesiska staten står för cirka 90 procent av programmets finansiering. Finland är en av de sammanlagt åtta samarbetspartnerna. Finland stöd till programmet är 19 miljoner euro 2022–2026.
Av det stöd på 8 miljoner euro som beviljats Unicefs landprogram (CPAP 2018–2022) riktas 4 miljoner euro till undervisningssektorn för att utveckla utbildningens kvalitet och omfattning.
Finlands utvecklingssamarbete inom vattenförsörjning, sanitet och klimatresiliens
Finland stöder hälsan och förmågan att åtgärda hot mot klimatet i nepalesiska samhällen genom att förbättra näringsutvecklingen och tillgången till rent vatten och sanitära anläggningar.
Mål: Klimatresiliensen och hälsan förbättras i lokalsamhällena
- Byarna har tillgång till mer hållbar vattenförsörjning, hygien och sanitära anläggningar än tidigare
- Folket gynnas av hållbarare näringar och värdekedjor
Pågående program och projekt
- Vattenresursprojektet i provinsen Sudurpashchim (RVWRMP III). Finland stödjer projektet med 15 miljoner euro och Europeiska unionen med 20 miljoner euro 2016–2022.
- Hållbara vattenförsörjnings-, sanitets- och hygientjänster för alla (Sustainable WASH for all). Ett bilateralt vattenförsörjnings-, sanitets- och hygienprojekt som genomförs 2021–2025 i den avlägsna provinsen Karnali i Nepal. Finlands stöd till projektet är 9 miljoner euro. Europeiska unionen har planer på att medverka i projektet med 10 miljoner euro.
- Klimatresilienta ekosystem inom jordbruket (GRAPE). Ett projekt med ändamål att öka klimatresilient grön ekonomisk tillväxt genom värdekedjor. Projektet genomförs i provinsen Karnali och fjärran västern 2021–2024. Projektet samfinansieras av Tyskland, Finland och Europeiska unionen. Finlands finansieringsandel är 4 miljoner euro.
- Stöd till den nepalesiska regeringen för att reagera på de väder- och klimatrelaterade ökande naturkatastroferna 2018–2022. Projektet genomförs av Meteorologiska institutet och dess budget är 500 000 euro.
- Minskad användning av dricksvatten som innehåller arsenik i Nepal 2020–2023. Projektet genomförs av Finlands miljöcentral och Geologiska forskningscentralen, och projektets budget är en miljon euro.
Av stödet på 8 miljoner euro som beviljats Unicefs landprogram (CPAP 2018–2022) riktas 4 miljoner euro till vatten och sanitet inom vattensektorn.
Finlands utvecklingssamarbete för jämställdhet och social delaktighet
Finlands utvecklingssamarbete stödjer kvinnors och flickors jämlika möjligheter och välfärd och förbättrar situationen särskilt för utsatta kvinnor och kvinnor med funktionsnedsättning. Jämställdhet och social delaktighet är genomgående mål i allt utvecklingssamarbete.
Mål: Kvinnors jämlikhet och välbefinnande i samhället förbättras. Detta gäller även kvinnor i utsatt ställning och kvinnor med funktionsnedsättning
- Kvinnorna blir ekonomiskt mer självständiga och är mer politiskt engagerade
- Våld mot kvinnor och kulturell diskriminering minskar både i offentligheten och i privatlivet
Pågående program och projekt
- Stödet till FN:s jämställdhetsorganisation UN Women 2018–2022. Finlands andel är sammanlagt 4 miljoner euro. Landstrategin fokuserar på att utveckla administrativa mekanismer och rättsstatsmekanismer som främjar delaktighet, på att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt och skapa anständiga arbetsvillkor och fler möjligheter till deltagande. År 2020 beviljades 400 000 euro i ytterligare finansiering för ett narrativt arbete som mäter förändringen i sociala och kulturella normer.
Finlands samarbetspartner i Nepal
Finland verkar som en del av Europeiska unionen och i samverkan med andra biståndsgivare i Nepal. Som medlem av EU medverkar Finland bland annat i dialogen med Nepals regering, genom vilken Nepal uppmuntras att utveckla de mänskliga rättigheterna och en god förvaltning i landet.
Finland stöder också Nepals ekonomiska och sociala utveckling genom att finansiera FN-organens och internationella utvecklingsbankers arbete. Finland ger dessutom humanitärt bistånd efter behov genom FN:s humanitära organisationer och finska civilsamhällesorganisationer.
Flera finländska civilsamhällesorganisationer stöder Nepals samhälleliga utveckling i samarbete med nepalesiska aktörer inom det civila samhället. Stödet riktas till exempel till undervisning, hälsa, rättigheter för personer med funktionsnedsättning och tryggad livsmedelsförsörjning.
Team Finland i Nepal
Team Finland har som målsättning att främja Finlandsbilden och synliggöra Finlands starka sidor i Nepal.
Finlands och Nepals ekonomiska samarbete är fortfarande anspråkslöst. Teleoperatören Ncell, som ägs av Telia, utgör ändå ett lovande exempel på kommersiell framgång. Ncell har snabbt utvecklats till en av Nepals största teleoperatörer. I framtiden kan kommersiellt samarbete bli aktuellt inom sektorerna för förnybar energi, vattenkraft och miljöteknik och i samband med innovativa lösningar inom utbildningssektorn. Samarbete är möjligt även inom meteorologi, datateknik och stadsplanering.
Finlands huvudsakliga mål 2021–2024 är att öka det ekonomiska och kommersiella samarbetet vid sidan om det traditionella utvecklingssamarbetet i Nepal. Utvecklingssamarbetet stöder målsättningarna genom att till exempel förbättra affärsmiljön på olika sätt.
Team Finland i Nepal(Länk till en annan webbplats.)
Sidansvarig: