Mål och principer för Finlands utvecklingspolitik
Finlands utvecklingssamarbete siktar till att uppnå hållbara resultat och långsiktiga effekter. Utvecklingen är summan av flera faktorer. Utvecklingssamarbetet är bara ett sätt för att få till stånd en förändring. En fungerande demokrati, rättsstaten, de mänskliga rättigheterna och ett livskraftigt civilt samhälle är förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. Finlands utvecklingssamarbete bidrar till att uppfylla dessa förutsättningar.
Utvecklingspolitiken är en viktig del av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. I en föränderlig värld deltar Finland aktivt i internationellt samarbete och använder sitt kunnande för att lösa utmaningar. Finland samarbetar med utvecklingsländerna särskilt inom områden där vi har specialkompetens.
Finlands utvecklingspolitiska riktlinjer har fastställts i redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.) som kompletterar den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen(Länk till en annan webbplats.) med mer detaljerade handels- och utvecklingspolitiska åtgärder. De yttre förbindelserna granskas på ett mer strategiskt och övergripande sätt än tidigare med beaktande av de snabba förändringar som skett i den internationella omvärlden.
Finland stöder stabiliteten i utvecklingsländerna mer selektivt än tidigare och fokuserar på de strategiska intressen och styrkor som har hjälpt vårt land att utvecklas till en stabil demokrati, såsom kvinnors ställning, självbestämmanderätt och lokaldemokrati.
När det gäller utvecklingspolitiken stöder sig Finland på sina egna styrkor, det vill säga områden där vi har goda möjligheter att arbeta för en hållbar utveckling. Målen för utvecklingssamarbetet grundar sig på målen för hållbar utveckling samt på allmänt accepterade prioriteringar, såsom att förbättra kvinnors och flickors rättigheter samt sexuell och reproduktiv hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter, utbildning och klimatåtgärder.
En allt större regional andel av utvecklingssamarbetet riktar sig till Ukraina.
Finlands relationer till utvecklingsländerna bör stärkas genom en ny, proaktiv och målmedvetet ledd politik. Handelspolitiken och utvecklingspolitiken måste bli mer övergripande och stödja varandra.
Som villkor för Finlands utvecklingssamarbete har fastställts att partnerlandet tar emot sina egna medborgare och ger sitt stöd till den internationella regelbaserade ordningen. Finland stödjer inte regeringar eller aktörer som i sin tur stödjer Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Finland främjar tillsammans med utvecklingsländerna kommersiella möjligheter som gagnar båda parter. Finlands mål är att öka den privata sektorns medverkan i utvecklingssamarbetet och -finansieringen och förbättra utvecklingsländernas egen finansiering.
Finland fortsätter sin långsiktiga människorättspolitiska linje bland annat för att främja och försvara rättigheterna för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning, ursprungsfolk, könsminoriteter och sexuella minoriteter samt andra personer i en särskilt utsatt ställning. Arbetet för att främja och försvara de mänskliga rättigheterna skapar också förutsättningar för att minska människohandeln.
Det humanitära biståndet är en självständig del av Finlands utvecklingspolitik. Finland fortsätter med humanitärt bistånd som kanaliseras via FN-aktörer, Röda korset och finländska civilsamhällesorganisationer.
Kvinnors och flickors ställning och rättigheter
Finland arbetar för kvinnors och flickors rättigheter, däribland sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och främjar rätten för personer med funktionsnedsättning att leva utan diskriminering och våld.
Det prioriterade området inom Finlands utvecklingspolitik Kvinnors och flickors rättigheter och ställning:
- Bidrar till en lagstiftning och politik som garanterar flickor och kvinnor, inklusive personer med funktionsnedsättning, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Därtill stöder Finland verksamhet som säkerställer tillgång till högklassiga och jämlika tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa.
- Gör det lättare för personer som utsatts för sexuellt våld att få tillgång till service och arbetar för att förebygga könsrelaterat våld. Finland hjälper i synnerhet personer som befinner sig i en utsatt situation samt personer med funktionsnedsättning. Finland stärker alla kvinnors och flickors medvetenhet om sina rättigheter samt möjligheter att stå upp för sina rättigheter, till exempel rätten att bestämma över sin kropp. För att man ska kunna åtgärda de faktorer och avveckla de sociala normer som försämrar kvinnors ställning krävs framför allt att män och pojkar medverkar till förändringsprocessen.
- Främjar rätten för personer med funktionsnedsättning att leva utan diskriminering, stigmatisering och våld. Finland stärker sina partnerländers förmåga att genomföra lagstiftning och åstadkomma en utveckling som tryggar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och deras möjligheter att delta. Finland stöder den internationella funktionshinderrörelsen och främjar funktionshinderorganisationernas möjligheter att kräva att deras rättigheter tillgodoses.
Finland främjar kvinnors och flickors ställning och stärker deras rättigheter genom att finansiera jämlikhetsåtgärder, bistå med sakkunnighjälp och politiskt stöd i partnerländerna samt genom att samarbeta med civilsamhället och multilaterala samarbetspartner. Därtill för Finland en politisk dialog och utför påverkansarbete i EU, FN, utvecklingsbanker och partnerländer.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Sexualitet framstår som en väsentlig och värdefull del av vår mänsklighet. De rättigheter som rör sexualitet är också utvecklingsfrågor. Finlands utvecklingspolitik bidrar till att behovet av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter blir tillgodosedda globalt. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (sexual and reproductive health and rights, SRHR) avser vars och ens rätt att få definiera sin egen sexualitet och att fritt och ansvarsfullt få besluta om dessa frågor utan risk för diskriminering, tvång eller våld. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är på många sätt de sårbaraste mänskliga rättigheterna. Därför ska man fästa särskild vikt vid att de tillgodoses.
Utbildning
Utbildning är ett av de prioriterade områdena inom Finlands utvecklingspolitik. Utifrån erfarenheterna från vårt utbildningssystem har Finland goda förutsättningar att bidra till målet om god utbildning för alla (SDG4) också globalt. Genom utvecklingssamarbetet skapar Finland för alla möjligheter till högklassig, inkluderande och jämlik grundläggande utbildning och utbildning på andra stadiet samt till livslångt lärande.
Samarbetet fokuserar i synnerhet på flickors utbildning, lärarutbildning, yrkesutbildning och utbildning för personer med funktionsnedsättning. Skolmatsystem och digitalt lärande är en viktig del av arbetet inom utbildningsområdet.
Företagens och läroinstitutens exportansträngningar och internationalisering stärks genom ett närmare samarbete mellan aktörerna i Team Finland-nätverket och mellan de många olika aktörerna inom utvecklingssamarbetet och utbildningsexporten. Finländska aktörers medverkan i EU-initiativet Global Gateway inom undervisningssektorn ökas. Samarbetet med internationella aktörer inom utbildningsområdet och i civilsamhällesorganisationer fortsätter bland annat i form av stöd till Unicefs innovationsverksamhet. Finland fortsätter arbetet i presidiet för den globala koalitionen för skolmat.
Klimatåtgärder
Finland har i sin klimatpolitik förbundit sig att verkställa EU-beslut och internationella avtal, såsom Parisavtalet om klimatförändringar. Finland vill genom klimat- och miljödiplomati främja en global omställning till koldioxidsnåla och klimathållbara samhällen som tryggar den biologiska mångfalden. Samtidigt som Finland börjar tillämpa de internationella klimat- och miljöavtalen skapar det också efterfrågan på finländsk klimat- och miljöteknik i utvecklingsländer. Klimatåtgärderna och den rena omställningen bidrar till Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska mål.
Finland hjälper utvecklingsländer, i synnerhet de minst utvecklade länderna och de små östaterna under utveckling, med att bekämpa klimatförändringar, anpassa sig till dem och motverka förlusten av biologisk mångfald. Finland främjar planeringen och genomförandet av internationella klimat- och miljöåtgärder på ett sätt som förbättrar jämställdheten och beaktar grupper som påverkas relativt sett mer av klimatförändringarna.
Finland betonar behovet av att förutse och förbereda sig på de risker som klimat- och miljöförändringarna medför. Finland deltar aktivt i det internationella meteorologiska samarbetet och i arbetet för att minska katastrofriskerna och främjar bland annat genomförandet av FN:s generalsekreterares initiativ Early Warnings for All. Finland främjar utvinnings- och energibranschens transparens och ansvar samt stöder utvecklingsländernas omställning till ren energi. Finland fortsätter arbetet med att förbättra vatten- och skogskompetensen i utvecklingsländer i nära samarbete med företag, forskare och olika förvaltningsområden.
Finland arbetar för demokrati och rättsstatsprincipen i utvecklingsländer
Finland förespråkar åtgärder för att minska utvecklingsländernas ekonomiska beroende av utvecklingsfinansieringen. Ett viktigt led i detta arbete är att stärka utvecklingsländernas egen inkomstbas bland annat genom att utveckla skattesystemen.
Finland bidrar till utveckling av en demokratisk offentlig förvaltning och ett oberoende pluralistiskt civilsamhälles kraft att agera effektivt och delta i beslutsfattandet. En ökad växelverkan mellan den offentliga sektorn och civilsamhället stärker det ömsesidiga förtroendet och lösningen av konflikter på ett fredligt sätt. Finland förbättrar rättsväsendets och de politiska beslutsfattarnas färdigheter och kapacitet att stärka demokratin och främja rättsstatsprincipen. Finland förbättrar genomförandet av lagstiftning och lagar samt främjar yttrande-, församlings- och organisationsfriheten. Finland stärker möjligheterna för kvinnorna och de mest utsatta personerna att delta i beslutsfattandet. Finland stärker också de oavhängiga mediernas roll och skyddet av visselblåsare och människorättsförsvarare.
Finland förbättrar kvinnors, ungas och handikappades möjligheter att delta i lösningen av problem som gäller freden och säkerheten. Finland stärker stabiliteten i samhällena med hjälp av mer inkluderande fredsprocesser, konfliktförebyggande och fredliga lösningar. Finland stärker säkerheten och välfärden för människor som bor i konfliktdrabbade länder och strävar tillsammans med sina partner efter att bevara kontakten med de demokratiska aktörerna och institutionerna i politiskt svåra sammanhang. Finland ställer sig bakom 360-gradersperspektivet när det gäller att stödja bräckliga stater och siktar på att se till att EU-ländernas åtgärder kompletterar varandra och är konsekventa.
Det ligger i Finlands direkta nationella intresse att stärka partnerländernas och det internationella samfundets engagemang för principerna om demokrati, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna samt för att bevara det gemensamma godkända internationella regelbaserade systemet. En fredlig och demokratisk samhällsutveckling påverkas av partnerländernas egna aktörers och de övriga utvecklingsaktörernas agerande och attityder. Särskilt viktiga är de lösningar som grundar sig på partnerländernas egna perspektiv i reformeringsprocesserna.
På vår webbplats
- Redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.)
- Publikation: Results Based Management in Finland's Development Cooperation
- Publikation: Human Rights Based Approach in Finland's Development Cooperation
- Publikation: Theories of Change and Aggregate Indicators for Finland’s Development Policy 2020