Mål och principer för Finlands utvecklingspolitik
Finlands utvecklingssamarbete siktar till att uppnå hållbara resultat och långsiktiga effekter. Utvecklingen är summan av flera faktorer. Utvecklingssamarbetet är bara ett sätt för att få till stånd en förändring. En fungerande demokrati, rättsstaten, de mänskliga rättigheterna och ett livskraftigt civilt samhälle är förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. Finlands utvecklingssamarbete bidrar till att uppfylla dessa förutsättningar.
Utvecklingspolitiken är en viktig del av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. I en föränderlig värld deltar Finland aktivt i internationellt samarbete och använder sitt kunnande för att lösa utmaningar. Finland samarbetar med utvecklingsländerna särskilt inom områden där vi har specialkompetens.
Finlands utvecklingspolitiska riktlinjer har fastställts i redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.) som kompletterar den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen(Länk till en annan webbplats.) med mer detaljerade handels- och utvecklingspolitiska åtgärder. De yttre förbindelserna granskas på ett mer strategiskt och övergripande sätt än tidigare med beaktande av de snabba förändringar som skett i den internationella omvärlden.
Finland stöder stabiliteten i utvecklingsländerna mer selektivt än tidigare och fokuserar på de strategiska intressen och styrkor som har hjälpt vårt land att utvecklas till en stabil demokrati, såsom kvinnors ställning, självbestämmanderätt och lokaldemokrati.
När det gäller utvecklingspolitiken stöder sig Finland på sina egna styrkor, det vill säga områden där vi har goda möjligheter att arbeta för en hållbar utveckling. Målen för utvecklingssamarbetet grundar sig på målen för hållbar utveckling samt på allmänt accepterade prioriteringar, såsom att förbättra kvinnors och flickors rättigheter samt sexuell och reproduktiv hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter, utbildning och klimatåtgärder.
En allt större regional andel av utvecklingssamarbetet riktar sig till Ukraina.
Finlands relationer till utvecklingsländerna bör stärkas genom en ny, proaktiv och målmedvetet ledd politik. Handelspolitiken och utvecklingspolitiken måste bli mer övergripande och stödja varandra.
Som villkor för Finlands utvecklingssamarbete har fastställts att partnerlandet tar emot sina egna medborgare och ger sitt stöd till den internationella regelbaserade ordningen. Finland stödjer inte regeringar eller aktörer som i sin tur stödjer Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Finland främjar tillsammans med utvecklingsländerna kommersiella möjligheter som gagnar båda parter. Finlands mål är att öka den privata sektorns medverkan i utvecklingssamarbetet och -finansieringen och förbättra utvecklingsländernas egen finansiering.
Finland fortsätter sin långsiktiga människorättspolitiska linje bland annat för att främja och försvara rättigheterna för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning, ursprungsfolk, könsminoriteter och sexuella minoriteter samt andra personer i en särskilt utsatt ställning. Arbetet för att främja och försvara de mänskliga rättigheterna skapar också förutsättningar för att minska människohandeln.
Det humanitära biståndet är en självständig del av Finlands utvecklingspolitik. Finland fortsätter med humanitärt bistånd som kanaliseras via FN-aktörer, Röda korset och finländska civilsamhällesorganisationer.
På vår webbplats
- Redogörelsen för internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete(Länk till en annan webbplats.)
- Publikation: Results Based Management in Finland's Development Cooperation
- Publikation: Human Rights Based Approach in Finland's Development Cooperation
- Publikation: Theories of Change and Aggregate Indicators for Finland’s Development Policy 2020