Fyra säkerhetsaspekter som är bra att komma ihåg när du vill resa smidigt

Hymyilevä nainen sukellusmaski päässä

Finländare reser igen aktivt ut i världen. Efter åren med covid-19 är de välbekanta turistmålen, spanska Solkusten och Thailand, åter populära bland finländarna. Men även våra grannländer Sverige och Estland är fortfarande lockande resmål. Och trots att du tycker att länderna känns bekanta, är det inte alltid säkert att du kommer att tänka på vad allt som kan hända. 

Men även om du besökt ett land flera gånger är det bra att ta reda på vad som händer i det landet just då. Läget kan förändras mycket snabbt i världen, vilket också kan påverka reseförsäkringsersättningarna, säger Outi Saarikoski, chef för enheten för konsulära ärenden. Den senaste informationen om resmålen hittar du på utrikesministeriets webbplats.

  • "Oftast är det rånförsök eller farliga situationer i trafiken som vi kan råka ut för. Det kan också ske naturkatastrofer eller vi kan hamna mitt i en våldsam demonstration eller andra våldsamheter", säger Saarikoski.

På en semesterresa kan det också uppstå farliga situationer eller resmålet kan ligga i ett jordbävningsområde eller i ett område med risk för markbränder eller orkaner. Det är klokt att du är beredd på risker och gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.). Då har utrikesministeriet möjlighet att nå dig och ge råd och information.

I sista hand är det du som bär ansvar för dig själv, och därför är det också bra att ha en täckande reseförsäkring. Vem som helst kan till exempel snava, få matförgiftning eller trampa på en manet eller en sjöborre. Att hamna på sjukhuset kan bli dyrt. När du har en försäkring, får du i allmänhet bättre vård och kan använda semesterpengarna för bättre ändamål.

  • "Läs försäkringsvillkoren noggrant, i synnerhet om du reser till ett riskområde, utövar en farlig sport eller har en långvarig sjukdom, kolla med ditt försäkringsbolag om du behöver komplettera försäkringen med ett tilläggsskydd", säger Saarikoski. 

Mies istuu lasi kädessä

Att få resa fritt i Europa utan gränskontroller ger närturismen sin egen krydda. Du ska alltid ha dina resedokument med dig när du reser.

  • "Över huvud taget ska du alltid bära på dig ett identitetsbevis också i Finland, men i synnerhet utomlands är det skäl att du har med dig ett dokument, pass eller EU-identitetskort som gäller som resedokument", säger Saarikoski.
  • "I värsta fall kan flygbolaget neka ombordstigning om du inte har något identitetsbevis att visa upp. Detta kan förstöra resan redan i början."

När du beaktar dessa fyra säkerhetsaspekter, det vill säga läser resemeddelandet, gör en reseanmälan, tecknar en reseförsäkring och kommer ihåg att ta resedokumenten med dig, löper semestern smidigare, även om det förstås alltid finns ett litet inslag av äventyr i resor.