Finlands stöd hjälper att transportera spannmål från Ukraina

Finland beviljar Världslivsmedelsprogrammet WFP 5 miljoner euro för att bidra till spannmålsinitiativet för Svarta havet. WFP använder stödet för att köpa och transportera ukrainskt spannmål till afrikanska länder som drabbats av livsmedelskrisen.

Mellan juni 2022 och januari 2023 hade över 18 miljoner ton spannmål och andra livsmedel exporterats från Ukraina ut till världen. Merparten av det ukrainska vetet (65 procent) och omkring hälften av majsen gick till utvecklingsländer. 

Spannmålstransporterna innebär att Världslivsmedelsprogrammet WFP kan leverera humanitär hjälp till länder som lider av livsmedelskrisen mest. Med Finlands stöd köper WFP spannmål från Ukraina som den maler, tullar och transporterar vidare till exempel till Afrikas horn.

”Via WFP hjälper Finland både Ukraina och de länder som lider av livsmedelskrisen. Ukraina får inkomster och de länder som kämpar med brist på livsmedel och höga priser får spannmål som de är i desperat behov av”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari

Att kunna transportera spannmål från hamnen i Svarta havet stabiliserar också de globala matpriserna.

Finland beviljade också i fjol medel för transport av spannmål från Ukraina till Somalia.

Ytterligare information

  • Lauratuulia Lehtinen, chef för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, utrikesministeriet, tfn +358 46 921 2030
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.