Europeiska unionens utvidgning
Ända sedan Europeiska unionen bildades har dess grundläggande mål varit att integrera Europa. Europeiska unionen, som ursprungligen var en gemenskap bestående av sex grundande stater, har under årtiondenas lopp vuxit till en union med 27 medlemmar. I och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina har utvidgningen hamnat i centrum för EU:s agenda.
Finland stöder en meritbaserad utvidgning av EU
Finland stöder en fortsatt utvidgning av Europeiska unionen på grundval av gemensamt överenskomna principer. Att utvidga EU ligger i Finlands politiska och ekonomiska intresse och är ett av de centrala målen för Finlands EU-politik.
En utvidgning baserad på kandidatländernas egna meriter och på uppfyllande av medlemskapskriterierna stärker unionens säkerhet, globala ställning och ekonomiska välfärd. Samtidigt bör utvidgningen främja demokratin, rättstatsutvecklingen och förverkligandet av de grundläggande rättigheterna. En fungerande rättsstat, stabila demokratiska institutioner, effektiva antikorruptionsinstitutioner och en fungerande marknadsekonomi är centrala förutsättningar för medlemskap.
EU är en värdegemenskap, och EU-medlemskapet är ett långsiktigt strategiskt val för kandidatländerna. Kandidatländerna måste anta och främja EU:s gemensamma värderingar och aktivt främja de reformer som krävs. I den nuvarande geopolitiska situationen är det viktigt att kandidatländerna följer EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska riktlinjer.
Samtidigt fortsätter EU att stödja kandidatländerna för att påskynda konvergensen och förbereder utvidgningen internt.
Finland stödjer utvidgningsprocessen
Finland stödjer aktivt en fortsatt utvidgningsprocess. Viktiga verktyg som kandidatländer och potentiella kandidatländer kan ta till för att förstärka sina förutsättningar för medlemskap är Twinning- och TAIEX-verksamheten som unionen bedriver. Med hjälp av Twinning och TAIEX kan EU:s kandidat- och grannländer på ett praktiskt sätt anpassa och utveckla sin förvaltning och lagstiftning så att den motsvarar EU-standarderna.
Det är utrikesministeriet som koordinerar Twinning- och TAIEX-programmen för Finlands del. Finland har aktivt deltagit i bägge programmen sedan de grundades, och finska myndigheter håller för närvarande på att genomföra flera projekt både i länder som omfattas av utvidgnings- och av grannskapspolitiken.