Ansökan om exporttillstånd för produkter med dubbla användningsområden
Företag måste ha ett tillstånd för att få exportera vissa produkter med dubbla användningsområden till länder utanför Europeiska unionen. I Finland är utrikesministeriet den myndighet som hanterar exporttillstånd för produkter med dubbla användningsområden.
Exporttillståndet kan sökas i utrikesministeriets e-tjänst. Den kräver inget särskilt tillstånd eller programvara att använda e-tjänsten. Det finns individuella exporttillstånd, globala exporttillstånd och generella exporttillstånd.
I handeln på den inre marknaden, det vill säga inom EU, krävs endast tillstånd för synnerligen känsliga produkter, till exempel kärnämnen och kärnutrustning. Dessa produkter finns uppräknade i bilaga 4 till i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
Utrikesministeriets nya avgiftsförordning för 2025 börjar gälla den 1 januari. För flera av de ministeriets prestationer som nu är avgiftsfria kommer att tas ut en avgift från och med den 1 januari 2025.
Individuella exporttillstånd som behandlas av utrikesministeriets enhet för exportkontroll, inklusive uppdatering (ansökan om ändring) och förlängning av giltigheten för ett individuellt exporttillstånd, beslut om förhandsbesked och förfrågningar om en produkt omfattas av exportkontroll kommer att vara avgiftsbelagda.
Dessutom kommer tillstånd för transitering, förmedling, och överföring eller för tillhandahållande av tekniskt bistånd, globala exporttillstånd, inklusive uppdatering (ansökan om ändring) och förlängning av globala exporttillstånd att vara avgiftsbelagda.
Avgifterna för exportkontrollenhetens tjänster är 900 euro för globala exporttillstånd och förlängning av globala exporttillstånd och 190 euro för övriga tillstånd. Avgiften kan även tas ut vid ett senare tillfälle och påverkar inte anhängiggörandet eller handläggningen av ansökningar. Ingen avgift kommer att tas ut för ansökningar som lämnats in före den 1.1.2025, även om ärendet inte har avgjorts före den 1.1.2025. Information om fakturering kommer att ges senare.
De dispenser som utrikesministeriet behandlar med stöd av EU:s sanktionsförordningar är avgiftsfria även i fortsättningen.
E-tjänsten
Ansökan om exporttillstånd ska göras i utrikesministeriets och försvarsministeriets gemensamma e-tjänst.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
I e-tjänsten ska företaget identifiera sig med Suomi.fi-identifikation(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
Ansök om Suomi.fi-fullmakt(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) på webbplatsen Suomi.fi. För exportkontrollärenden ska ni välja ”Ansökan om exporttillstånd för produkter med dubbla användningsområden”(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Ni får mer information om tjänsten Suomi.fi av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas kundtjänst för organisationer(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
Anvisningar för inloggning (PDF) (Öppnar nytt fönster)i e-tjänsten på finska.
Olika tillstånd för exportkontroll
Nedan beskrivs de typer av ansökningar som du kan göra i e-tjänsten.
Ansökan om individuellt exporttillstånd
Om det är fråga om en enskild leverans och det inte går att tillämpa ett generellt tillstånd, ska företaget ansöka om ett individuellt exporttillstånd. Om du inte är säker på om produkten omfattas av exportkontroll eller ej, kontakta utrikesministeriets enhet för exportkontroll.
För överföring inom EU används ett överföringstillstånd i stället för ett individuellt exporttillstånd.
För produkter som omfattas av sanktioner söks exporttillstånd genom en ansökan om ett individuellt tillstånd.
Tillsammans med ansökan om ett individuellt exporttillstånd ska lämnas ett slutanvändarintyg och en handling som specificerar leveransen, det vill säga köpeavtalet, beställningsbekräftelsen eller fakturan.
Den som ansöker om tillstånd är skyldig att lämna en utredning om den slutliga användaren av varan eller tjänsten. Som utredning betraktas ett intyg från slutanvändaren i det slutliga destinationslandet för exporten (slutanvändarintyg, End User Statement). Varans slutliga användningsändamål ska framgå av intyget.
Utrikesministeriet behöver också vid behandlingen av ansökningar olika uppgifter om den slutanvändare, de mottagare och produkter som nämns i ansökan, i synnerhet när det är fråga om en ny aktör eller nya produkter. För att påskynda behandlingen kan du till tillämpliga delar bifoga dina svar på frågorna i dokumenten nedan till din tillståndsansökan.
- Know Your Customer (Word)
- Sanktioner och kringgående av sanktioner (Word)
- Blankett för bedömning av mänskliga rättigheter (Word)
Ansökan om överföringstillstånd
Om överföringen av en produkt mellan EU-länderna omfattas av kontroll ska företaget ansöka om ett överföringstillstånd. De produkter som omfattas av kontroll finns förtecknade i bilaga 4 till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
Ansökan om globalt exporttillstånd
Utrikesministeriet kan bevilja ett globalt exporttillstånd till flera olika länder för vissa icke-sensitiva produkter till en exportör som har egna interna anvisningar för exportkontroll (ICP). Innan du ansöker om ett globalt exporttillstånd, fråga utrikesministeriets enhet för exportkontroll om förutsättningarna för tillståndet.
Ändringsansökan
Utrikesministeriet kan på ansökan ändra villkoren för ett tillstånd. Företaget ska söka om ändring av tillståndet om uppgifterna i ansökan eller tillståndet ändrats.
Ansökan om förhandsbesked
Utrikesministeriet kan på ansökan ge exportören förhandsinformation om de allmänna förutsättningarna för beviljande av tillstånd. Ansökan ska innehålla i stort sett samma uppgifter om innehållet i leveransen som ansökan om exporttillstånd. Behandlingstiden beror på om det behövs sakkunnigutlåtanden.
Utredning om kontrollstatus
Det är exportören som ansvarar för att kontrollera om produkterna omfattas av exportkontroll. Tillverkaren känner bäst till produktens tekniska egenskaper, och därför är det i första hand tillverkaren som ska bedöma varans exportkontrollklassificering. Kontakta utrikesministeriet om du är osäker på om det behövs exporttillstånd för din produkt eller tjänst. Behandlingstiden beror bland annat på behovet av sakkunnigutlåtanden.
I utredningen bedöms om produkten utifrån sina tekniska egenskaper uppfyller något av de kriterier för kontroll som ingår i bilaga I till förordning (EU) 2021/821(Länk till en annan webbplats.) eller i den nationella kontrollförteckningen.
Om en produkt möjligen är på väg till ett land som omfattas av sanktioner och du vill att produktens kontrollstatus ska bedömas på vissa andra grunder, till exempel utifrån kontrollförteckningarna i förordningarna om restriktiva åtgärder, ange detta i tilläggsuppgifterna till begäran om utredning. Ett exempel på en kontrollförteckning är förteckningen över produkter som omfattas av sanktioner mot Ryssland i bilaga VII till förordning (EU) 833/2014(Länk till en annan webbplats.). Specificerar du i begäran enligt vilka produktförteckningar du önskar att bedömningen ska göras (förordningens och bilagans nummer).
Meddelande om användningen av ett nationellt generellt tillstånd FI001
Exportören ska informera utrikesministeriet om användningen av ett generellt exporttillstånd inom 30 dagar från den första exporten. I samband med detta ska exportören ange sina namn- och adressuppgifter. Det generella tillståndet gäller för produkter med dubbla användningsområden enligt bilagan till lagen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden (500/2024)(Länk till en annan webbplats.).
Efter meddelandet behöver exportören inte lämna in något nytt meddelande om användningen av tillståndet. Det generella tillståndet får användas för export till alla de länder som tillståndet gäller.
Exporttillståndet gäller för export till följande destinationer: Australien, Island, Japan, Kanada, Norge, Schweiz (inklusive Liechtenstein), Nya Zeeland, Förenta staterna och Förenade kungariket (med beaktande av undantaget i del A 2 i bilaga II till förordningen om exportkontroll, vilket gäller tillämpningen av förordningen i Nordirland i fråga om Förenade kungariket).
När ett generellt tillstånd används ska de begränsningar av användningen som nämns i tillståndet beaktas. Närmare tillståndsvillkor ingår i beslutet om det nationella generella tillståndet (PDF, på finska).
Anmälan om användningen av unionens generella exporttillstånd EU001‒EU008
Exportören ska informera utrikesministeriet om användningen av ett generellt exporttillstånd inom 30 dagar efter att den första exporten har ägt rum. I samband med detta ska exportören ange sina namn- och adressuppgifter.
Efter anmälan behöver exportören inte lämna in någon ny anmälan om användningen av tillståndet. De generella tillstånden får användas för export till alla de länder som tillståndet gäller i enlighet med begränsningarna i bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821(Länk till en annan webbplats.).
Tullen ska informeras separat om export som sker i enlighet med de generella tillstånden.
Unionens generella exporttillstånd EU001
Export till Australien, Förenta staterna, Island, Japan, Kanada, Norge, Storbritannen, Nya Zeeland och Schweiz (inkl. Liechtenstein).
Unionens generella exporttillstånd EU002
Export av vissa material och elektronikprodukter till Argentina, Sydafrika, Sydkorea och Turkiet.
Unionens generella exporttillstånd EU003
Export efter reparation/byte till 24 länder/regioner: Albanien, Argentina, Bosnien-Hercegovina, Brasilien, Chile, Frankrikes utomeuropeiska territorier, Förenade Arabemiraten, Indien, Kazakstan, Kina (inkl. Hongkong och Macao), Nordmakedonien, Marocko, Mexiko, Montenegro, Serbien, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Tunisien, Turkiet och Ukraina.
Tillståndet innehåller flera begränsningar.
Unionens generella exporttillstånd EU004
Tillfällig export till utställning/mässa i 24 länder/regioner som är desamma som i tillstånd EU003: Albanien, Argentina, Bosnien-Hercegovina, Brasilien, Chile, Frankrikes utomeuropeiska territorier, Förenade Arabemiraten, Indien, Kazakstan, Kina (inkl. Hongkong och Macao), Nordmakedonien, Marocko, Mexiko, Montenegro, Serbien, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Tunisien, Turkiet och Ukraina.
Tillståndet innehåller flera begränsningar.
Unionens generella exporttillstånd EU005
Export av viss telekommunikationsutrustning till Argentina, Indien, Kina, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet och Ukraina.
Unionens generella exporttillstånd EU006
Export av vissa kemikalier till Argentina, Sydkorea, Turkiet och Ukraina.
Unionens generella exporttillstånd EU007
Export av teknik och programvara till produkter med dubbla användningsområden, med undantag för klassificeringsnumren 4A005, 4D004, 4E001.c, 5A001.f och 5A001.j, till exportföretagets dotter- eller syskonföretag i Argentina, Brasilien, Chile, Indien, Indonesien, Israel, Jordanien, Malaysia, Mexiko, Marocko, Filippinerna, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Thailand och Tunisien.
Unionens generella exporttillstånd EU008
Export av vissa typer av teknik inom informationssäkerhet till vissa tredjeländer (se närmare i bilaga II H till förordningen om exportkontroll)
På vår webbplats
På andra webbplatser
- E-tjänsten(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- Rådets förordning (EG) nr 2021/821(Länk till en annan webbplats.)
- Kommissionens delegerade förordning (EU) 201(Länk till en annan webbplats.)9/2199(Länk till en annan webbplats.)
- Kommissionens rekommendation (EU) 2019/1318(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- Lag om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden (500/2024)(Länk till en annan webbplats.)