Centrala arktiska och antarktiska aktörer
Arktiska rådet är den viktigaste aktören när det gäller Finlands Arktispolitik. Bilaterala relationer kompletterar de multilaterala forumen.
Arktiska rådet
Arktiska rådet är ett mellanstatligt forum vars syfte är att främja samarbete, samordning och kontakter mellan de arktiska staterna, ursprungsbefolkningarna och invånarna i Arktis. I centrum för samarbetet ligger särskilt hållbar utveckling och skyddet av den arktiska miljön.
Medlemmar i Arktiska rådet är Finland, Sverige, Norge, Island, Danmark, Förenta staterna, Ryssland och Kanada. De arktiska ursprungsfolkens organisationer är permanenta representanter i rådet och de deltar i rådets arbete på alla nivåer. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har också fått konsekvenser för Arktiska rådets verksamhet.
Ordförandeskapet i arktiska rådet roterar mellan medlemsländerna och de leder rådet i tur och ordning under en tvåårsperiod. För närvarande är Norge ordförandeland.
Besluten i Arktiska rådet fattas enligt konsensusprincipen och ursprungsfolkens organisationer (Permanent Participants) konsulteras innan besluten fattas. Rådets beslutande organ är utrikesministermötet, som ordnas vart annat år. En ämbetsmannakommitté, Senior Arctic Officials, leder rådets verksamhet mellan utrikesministermötena.
I Arktiska rådet finns 38 observatörer. Som observatör kan godkännas stater som inte hör till Arktis, interparlamentariska organisationer och medborgarorganisationer. Observatörerna kan delta i verksamheten i rådets arbetsgrupper, delta i genomförandet av projekten och närvara vid alla möten.
Arktiska rådets sekretariat finns i Tromsö, och där finns också sekretariatet för ursprungsfolkens organisationer.
Arbetet utförs huvudsakligen i arbetsgrupper
Arbetet i rådet utförs huvudsakligen i sex arbetsgrupper. De fokuserar på att följa miljöns tillstånd, identifiera föroreningsrisker, föregripa miljöolyckor, främja hållbar utveckling, bevara naturens mångfald och bevaka särskilda frågor i de arktiska marina områdena.
Vidare kan rådet tillsätta tidsbundna sakkunniggrupper som fokuserar på ett visst tema.
- Arktiska rådets arbetsgrupper:
- Arctic Contaminants Action Program (ACAP)
- Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP)
- Conservation of Arctic Flora and Fauna Working Group (CAFF)
- Emergency Prevention, Preparedness and Response Working Group (EPPR)
- Protection of the Arctic Marine Environment Working Group (PAME)
- Sustainable Development Working Group (SDWG)
Arbetsgrupperna producerar vetenskapliga undersökningar och bedömningar, realiserar projekt och ger rekommendationer.
Inom ramen för Arktiska rådet har man också förhandlat fram tre avtal som är juridiskt bindande för medlemsländerna.
Arktiska ekonomiska rådet (Arctic Economic Council)
Arktiska ekonomiska rådet är ett oavhängigt organ för företag och näringslivets organisationer som är verksamma i den arktiska regionen. Rådet har som mål att möjliggöra arktiskt B2B-företagssamarbete och ansvarsfull ekonomisk utveckling i den arktiska regionen.
Arktiska ekonomiska rådet grundades på initiativ av Arktiska rådet under Kanadas ordförandeskap (2013–2015). Företagen och näringslivet representeras av tre medlemmar från vart och ett av de åtta arktiska medlemsländerna samt från de sex organisationerna för ursprungsfolken i Arktiska rådet. AEC återspeglar affärsverksamhetens prioriteringar i Arktis och är den viktigaste samarbetskanalen mellan Arktiska rådet och de företag som är verksamma i den arktiska regionen.
Kustbevakningsforumet
Det arktiska kustbevakningsforumet (Arctic Coast Guard Forum, ACGF) är ett självständigt, icke-politiskt operativt konsortium för kustbevakningsmyndigheterna i de arktiska staterna. Det arktiska kustbevakningsforumet grundades i oktober 2015 i Förenta staterna. Alla åtta arktiska länder deltar i forumets arbete (Island, Norge, Finland, Sverige, Danmark, Förenta staterna, Kanada och Ryssland).
Centrala mål för det arktiska kustbevakningsforumet är att intensifiera samarbetet för den marina säkerheten i den arktiska regionen samt att utbyta bästa praxis såväl medlemsländerna emellan som med andra aktörer. Forumet strävar vidare efter att verkställa Arktiska rådets rekommendationer.
Verksamheten under Gränsbevakningsväsendets ordförandeskap genomförde med hjälp av ett utvecklingsprojekt för den marina säkerheten vid Arktis (SARC).