Finlands arktiska och antarktiska samarbete

Finland är en aktiv aktör i polarområdena. Vi är en av de åtta permanenta medlemmarna i Arktiska rådet och en av Antarktisfördragets 29 konsultativa parter, som fattar beslut som rör Antarktis.

Isberg och hav
Foto: AdobeStock

Arktis, polarområdet runt Nordpolen, är fortfarande en av jordens renaste och till sitt naturtillstånd bäst bevarade regioner. Men i området pågår flera snabba och motstridiga förändringar. Klimatförändringen, dess regionala och globala spridningseffekter, de logistiska möjligheter som öppnas i och med issmältningen, pandemierna i världen samt naturresurserna i Arktis har ökat intresset för området men också dess sårbarhet internationellt.

I enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering är de centrala grundsatserna för Finlands arktiska samarbete att beakta naturens bärkraft, skyddet av klimatet, principerna för hållbar utveckling och ursprungsfolkens rättigheter. Enligt regeringsprogrammet ska Finland också inta en central roll för att stärka EU:s arktiska politik.

Finlands arktiska strategi som godkändes 2013, och uppdaterades 2016, fastställer målen och metoderna för Finlands Arktispolitik. Strategin för den arktiska politiken revideras som bäst utifrån regeringsprogrammet.

Finlands utrikespolitik och EU-politik för Arktis

Finlands utrikespolitik och EU-politik för Arktis bygger på samarbete i EU, i Arktiska rådet, i Barentsrådet och inom Den nordliga dimensionen. Det nordiska samarbetet stärker Finlands roll i Arktis.

Miljösamarbete och att försvara ursprungsbefolkningarnas ställning är en del Finlands utrikespolitik och EU-politik för Arktis.

Delegationen för arktiska frågor

Statsrådets kansli har tillsatt en delegation för arktiska frågor för perioden 3.2.2020–31.10.2023. Delegationen sammanför de viktigaste finländska aktörerna i fråga om Arktis. Ordförande för delegationen är statssekreterare Mikko Koskinen från statsrådets kansli, vice ordförande den arktiska och antarktiska ambassadören Petteri Vuorimäki från utrikesministeriet och generalsekreterare specialsakkunnig Nina Brander från statsrådets kansli. Delegationen stöder och stärker Finlands Arktispolitik och bidrar till att målen genomförs.

Finlands antarktiska samarbete

Ett centralt forum för det antarktiska samarbetet är det årliga konsultativa mötet om Antarktisfördraget, där frågor som gäller fördraget behandlas. Beslutanderätten utövas av konsulära parter. Finland anslöt sig till Antarktisfördraget 1984 och fick konsultativ status 1989. Finland är en av de 29 konsultativa parterna i fördraget.

För att få konsultativ status krävs betydande forskningsverksamhet som finländarna bedriver särskilt inom områdena meteorologi, geologi och geofysik. Finlands forskningsstation Aboa ligger i Drottning Mauds land och blev färdig 1989. Finland bedriver ett aktivt forsknings- och logistiksamarbete med andra länder som är verksamma i Antarktis.