Finlands relationer och utvecklingssamarbete i Somalia
Finlands utvecklingssamarbete med Somalia stöder uppbyggandet av en fungerande stat och förbättrar kvinnors och flickors ställning. Enligt utrikesministeriets information från november 2024 kommer Finland att avbryta arbetet med att genomföra landprogrammet för Somalia.
Landprogrammet för Somalia avbryts
Som villkor för Finlands utvecklingssamarbete fastställs i regeringsprogrammet att partnerlandet tar emot sina egna medborgare och ger sitt stöd till den internationella regelbaserade ordningen. När det gäller Finlands partnerländer inom det bilaterala utvecklingssamarbetet, har återsändningssamarbetet med Somalia inte gått framåt på önskat sätt. Därför avbryts arbetet med att genomföra landprogrammet för Somalia.
Det tillfälliga avslutandet av landprogrammet sker stegvis och de pågående projekten slutförs i enlighet med avtalen, men Finland fattar inte några nya finansieringsbeslut innan samarbetet i återsändningsfrågor går framåt på konkret nivå. Programmet kan fortsätta om länderna gör framsteg med att skapa fungerande och hållbara lösningar för återsändning (pressmeddelanden: Utrikesministeriet avslutar tillfälligt landprogrammet för Somalia).
Finlands landstrategi för Somalia 2021–2024
Somalia är en av de bräckligaste länderna i världen. Statsbygget ligger i startgroparna. Den pågående långa konflikten med terroristorganisationen Al- Shabaab, de många klanstriderna och extrema väderhändelserna har lett till en humanitär kris och instabila förhållanden. Den svåraste torkan på över 40 år har orsakat en allvarlig livsmedelskris i vissa delstater.
Den militanta islamistiska terroristorganisationen Al-Shabaab kontrollerar stora områden av landsbygden. Omkring 70 procent av somalierna lever under fattigdomsgränsen och 90 procent lever i extrem fattigdom. Upp till 3,8 miljoner människor är internflyktingar som på grund av konflikter och torka fått lämna sina hem (inkl. människor som redan varit på flykt en längre tid). I mitten av 2023 fanns det redan över 1,3 miljoner nya internflyktingar. Det förekommer mycket våld mot kvinnor, och könsstympning är vanligt förekommande.
Mödradödligheten är fortfarande en av de högsta i världen, 692 per hundratusen förlossningar. Könsrelaterat våld är vanligt, och särskilt internflyktingar löper risk för att bli utsatta för könsrelaterat våld. Enligt bedömningen 2022 är över 98 procent av somaliska kvinnor och flickor i åldern 15-49 könsstympade.
Trots de många svårigheterna växer Somalias ekonomi. Våren 2020 fick Somalia delta i Världsbankens och Internationella valutafondens skuldlättnadsprogram (Heavily Indebted Poor Countries, HIPC) efter att landet gjorde vissa reformer. Detta innebär att större skulder efterskänks och att landet får förmånligare finansiering, till exempel Internationella utvecklingsfondens (IDA) medel.
Somalia har varit ett partnerland i Finlands utvecklingssamarbete sedan 1980-talet. Finland har bland annat understött utbildningen, hälso- och sjukvården, jämställdheten och god förvaltning. Banden mellan Finland och Somalia stärks av den i Finland bosatta somalidiasporan som består av över 20 000 finska medborgare. Diasporan utvecklar aktivt handelsrelationerna och deltar i utvecklingssamarbetsprojekt.
Finlands mål i Somalia beskrivs i landstrategin och i landprogrammet som fokuserar på utvecklingssamarbete. De huvudsakliga målen i landstrategin för 2021–2024 är att diversifiera relationerna mellan Finland och Somalia, främja fred och statsbygge, stödja jämställdheten och kvinnors rättigheter samt stödja en utveckling inom hälso- och sjukvården och utbildningen som beaktar delaktighet och jämställdhet.
Finlands landstrategi för Somalia 2021–2024 (på engelska, PDF, 305 KB)
Målen för Finlands utvecklingssamarbete med Somalia 2021–2024
Finlands bilaterala utvecklingssamarbete i Somalia styrs 2021-2024 av ett landprogram som fokuserar på statsbygge och på kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Finlands stöd till Somalia uppgår till 54 miljoner euro 2021–2024.
Finlands landprogram för utvecklingssamarbete i Somalia (på engelska, PDF, 648 KB)
Landprogrammet har två resultatmål. Genom dessa mål vill man stärka förtroendet för staten, öka den sociala sammanhållningen och förbättra kvinnors och flickors ställning.
Genom Finlands utvecklingssamarbete stöds den nationella försoningsprocessen, lokalförvaltningen och tillgången till undervisning, hälso- och sjukvård.
Mål 1: Förtroendet för staten ökar och samhällsfördraget stärks
- Den nationella försoningsprocessen framskrider
- Lokalförvaltningen stärks och blir mer engagerande
- Förvaltningen av utbildning och hälso- och sjukvård stärks och tillgången till tjänster förbättras
Pågående program och projekt
- Stöd till undervisningssektorn i UNICEF:s landprogram för Somalia (2021-2025):
-
Huvudmålet är att förbättra möjligheterna för barn, särskilt för de mest utsatta flickorna och barn som lider av kriser och konflikter, att få högklassig småbarnspedagogik och grundläggande utbildning samt att förbättra inlärningsresultaten: 7 650 000 euro 2021–2024.
- Stöd till Internationella migrationsorganisationens (IOM) projekt för att utbilda yrkespersoner inom hälso- och sjukvården och utbildningen i Somalia (MIDA FINNSOM III):
-
Projektet bidrar till att utveckla offentliga tjänster av hög kvalitet genom att anlita somalidiasporans sakkunskap, särskilt finländare, för att stärka kapaciteten i institutioner inom hälso- och sjukvården och utbildningen: 6 400 000 euro 2022–2025.
- Stöd till Kyrkans utlandshjälps MIDEEYE-projekt som har målet att främja nationella försoningsprocesser och stärka en inkluderande lokalförvaltning: 4,5 miljoner euro 2021–2024.
Finlands utvecklingssamarbete förbättrar kvinnors ställning, i synnerhet deras sexuella och reproduktiva hälsa och samhälleliga rättigheter
Mål: Kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa förbättras och deras samhälleliga rättigheter utvidgas
- Kvinnor och flickor har bättre tillgång till tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa
- Arbetet med att förebygga könsrelaterat våld stärks, och kvinnor och flickor har tillgång till tjänster som skyddar mot våld och mot hot om våld
- Ökat engagemang mot könsrelaterat våld och skadliga traditioner, såsom kvinnlig könsstympning
Pågående program och projekt
- Stöd till FN:s befolkningsfond UNFPA:s landprogram för Somalia: Resultatmålet på lång sikt är att förbättra befolkningens, särskilt kvinnors, ungdomars och de mest utsatta personers, hälsa, rättigheter och livskvalitet: 25 miljoner euro 2021–2025.
- Stöd till Internationella migrationsorganisationens (IOM) projekt för reproduktiv hälsa i Somaliland (MIDA FINNSOM, fas V): Projektet är den femte fasen av IOM:s MIDA FINNSOM-projekthelhet. Genom projektet har Finland sedan 2008 bistått med att stärka kapaciteten vid hälsovårdsministeriet och institutionerna inom den offentliga hälso- och sjukvården i Somaliland. Projektet fortsätter det arbete som utförts under de tidigare faserna, och anlitar somalidiasporans sakkunskap i synnerhet på området sexuell och reproduktiv hälsa: 3 075 000 euro 2022–2024.
Resultat från landprogrammet 2023
I Somalia skedde positiva reformer 2023. Somalia kom in på den tredje, det vill säga den sista, fasen i skuldlättnadsprogrammet HIPC som hjälper landet att stärka ekonomin och minska fattigdomen. Somalia har också anslutit sig till Östafrikanska gemenskapen och dess frihandelsområde. Det internationella vapenembargot mot Somalias regering har också upphört.
Trots den positiva utvecklingen har olika konflikter, till exempel Al-Shabaabs attacker, lett till ökad otrygghet. Också klimatförändringarnas negativa konsekvenser har orsakat instabilitet. Över 6,9 miljoner människor har behövt humanitär hjälp. Enbart översvämningarna drev över 1,2 miljoner människor på flykt under det sista kvartalet 2023.
Under året drog 410 000 flickor och kvinnor nytta av de tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa som producerats med Finlands stöd. Över 60 000 kvinnor har fått komma in i systemet med modern familjeplanering. Finland har också stött befolkningsfonden UNFPA:s mödravård vid 74 olika hälsoinrättningar runtom i landet. Tjänster för att förebygga könsstympning och hjälpa dem som har blivit utsatta för ingreppet har erbjudits på 35 hälsoinrättningar. Information om elimineringen av kvinnlig könsstympning har delats ut till närmare 16 000 personer. Andelen inrättningar som delar ut hälso- och sjukvårdspaket med anknytning till könsrelaterat våld har ökat från 35 procent till 43 procent.
Inom undervisningssektorn har Finland bidragit till lärmetoden som beaktar skillnaderna i elevernas kunskaper och färdigheter. Det har anställts experter runt om i landet för att utveckla undervisningen. Under året fick över 171 000 barn gå i skola trots de humanitära kriserna.
Finland har gett råd om en översyn av den somaliska regeringens försoningsinitiativ NRF och understött den nationella planen för att skapa en mer inkluderande och decentraliserad lokal förvaltning.
Finlands samarbetspartner i Somalia
Finland arbetar i Somalia tillsammans med det internationella samfundet, Europeiska unionen, och den nordiska gruppen. Som EU-medlem deltar Finland i den politiska dialogen med Somalias regering, där landet uppmuntras att bland annat förbättra säkerhetsläget, stärka det federala systemet, finansiera basservicen och utrota korruptionen.
Finland stödjer också Somalias ekonomiska och sociala utveckling genom att finansiera FN-organens och internationella utvecklingsbankers arbete. Finland ger dessutom humanitärt bistånd efter behov genom FN:s humanitära organisationer och finländska civilsamhällesorganisationer.
Finland deltar också i internationella krishanteringsinsatser som ökar säkerheten i regionen. Finland är ett av de länder som sänder mest personal till Europeiska unionens insatser EUCAP (European Union Capacity Building Mission) och EUTM (European Union Training Mission) i Somalia.
Finlands inrikesministerium och Migrationsverket har aktiv kontakt med Somalia i frågor som gäller migration och somaliska medborgares återvändande.
Flera finländska civilsamhällesorganisationer stödjer Somalias samhälleliga utveckling i samarbete med lokala organisationer. Stödet riktas till exempel till hälso- och sjukvården, utbildningen, försoningsarbetet och insatserna för pressfriheten.
Handelssamarbete
Somalias ekonomi har lidit av konflikter som pågått i över två årtionden, och landet är helt beroende av penningförsändelser från somalier bosatta utomlands. Somalia har dock en stor ekonomisk potential på grund av landets rika naturresurser, geografiska läge och unga befolkningsstruktur.
Handeln mellan Finland och Somalia har ökat i och med att säkerhetsläget har förbättrats. Genom Finnpartnership har man finansierat finländska företags tillträde till Somalia. I synnerhet lösningar som gäller digitalisering och förnybar energi kan i framtiden ge kommersiella möjligheter om säkerhetsläget i Somalia utvecklar sig i en gynnsam riktning. De somalier som bor i Finland deltar aktivt i det kommersiella samarbetet. Det finländska företaget FCA Investments investerar i små och medelstora företag i Somalia.
Finlands mål är att fördubbla handeln med afrikanska länder från 2020 till 2030. Vi strävar också efter att avsevärt öka finländska företags investeringar i Afrika och afrikanska företags investeringar i Finland under samma tidsperiod.
Bistånd till det civila samhället
De finländska civilsamhällesorganisationerna arbetar aktivt med sina utvecklingssamarbetsprojekt i Somalia. Projekten gäller områden som hälsa, jämlikhet, utbildning, yttrandefrihet och miljöskydd. I Somalia finns 10 finländska civilsamhällesorganisationer som arbetar tillsammans med sina lokala partner: Kyrkans Utlandshjälp, Rädda Barnen, Finlands Röda Kors, World Vision Finland, African Care, Stiftelsen Diakonissanstalten, Läkarens sociala ansvar rf, Marttaliitto, Finlands Somalianätverk och Suomi-Somalia Seura. Solidaritetsförbundet är aktivt i Somaliland. Finlands aktiva somalidiaspora har en betydande roll i civilsamhällesorganisationernas projekt.
Finlands stöd till civilsamhällesprojekt har under de senaste åren varit cirka 3 miljoner euro per år.
Läs mer om biståndet till det civila samhället: Finland utomlands:(Länk till en annan webbplats.) Somalia(Länk till en annan webbplats.)
Humanitärt bistånd
Varje år drabbas hundratals miljoner människor av naturolyckor, väpnade konflikter och andra kriser. Målet med det humanitära biståndet är att rädda människoliv, lindra mänsklig nöd och bevara människovärdet i kristider. Det finansieras ur Finlands anslag för utvecklingssamarbete.
Finlands bistånd baserar sig på begäran om hjälp och riktas till länder vars humanitära situation har bedömts på ett pålitligt sätt samt där organisationer för humanitärt bistånd har framställt en gemensam nödappell som samordnats av FN.
Finland har åtagit sig till att årligen reservera cirka 10 procent av anslagen för utvecklingssamarbete för humanitärt bistånd. Det humanitära biståndet riktas till de länder som DAC fastställt som målländer för officiellt utvecklingssamarbete (ODA).
Utrikesministeriets finansiering för det humanitära biståndet går fram längs tre kanaler: FN-organen, Internationella Röda Korset och finländska biståndsorganisationer.
Det humanitära läget i Somalia är allvarligt. Extrema väderhändelser, torka och konflikter drabbar hela landet. Omkring hälften av befolkningen är i behov av humanitär hjälp, det vill säga 6,9 miljoner människor, av vilka över 3 miljoner är barn och unga. Landet lider av den västra torkan på fyrtio år. Även Somalia behöver långsiktiga lösningar och komplementaritet mellan humanitärt bistånd, fredsbyggande och utvecklingssamarbete samt samarbete mellan olika aktörer.
Den pågående konflikten, oroligheterna och den begränsade finansieringen av humanitärt bistånd innebär stora svårigheter när det gäller att avhjälpa konsekvenserna av torka och andra kriser.
Finland har gett humanitärt bistånd till Somalia sedan början av 2000-talet. Det humanitära biståndet har kanaliserats genom organisationer som Rädda Barnen, Världslivsmedelsprogrammet (WFP), Internationella rödakorskommittén (ICRC), FN:s befolkningsfond (UNFPA) och FN:s barnfond (UNICEF).
Läs mer om det humanitära biståndet: Finland utomlands:(Länk till en annan webbplats.) Somalia(Länk till en annan webbplats.)