Finlands utvecklingssamarbete med Ukraina

Finlands bilaterala samarbete med Ukraina fokuserar på att förbättra undervisningens kvalitet, stärka rättsstatsprincipen, energitryggheten och klimatresiliensen.

Finland har stött Ukraina genom långsiktigt utvecklingssamarbete sedan 2014. Sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina 2022 har Finland både ökat och anpassat stödet till Ukraina på det sättet att det reagerar på den akuta krisen och stärker samhällets resiliens mitt under det pågående kriget.

Det stöd som Ukraina har bett om ska användas för att täcka utbildnings-, miljö- och strålskyddsområdets akuta och långvariga behov. Utrikesministeriet bereder stödet i samarbete med olika förvaltningsområden. 

För landprogrammet har reserverats 58 miljoner euro 2024, vilket innebär att Ukraina är Finlands största partnerland inom utvecklingssamarbetet.

Finlands totala stöd till Ukraina var över 70 miljoner euro 2014–2021. Efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har Finland beviljat Ukraina 3,1 miljarder euro i stöd för utvecklingssamarbete, humanitärt bistånd, materiel och försvarsmateriel.

Finlands utvecklingssamarbete för att förbättra utbildningens kvalitet och stärka rättsstatsprincipen

Finlands utvecklingssamarbete förbättrar skolornas undervisningspraxis och undervisningsmiljöer, gör yrkesutbildningen mer lockande samt effektiviserar arbetet med att införa de europeiska principerna för rättsstaten, demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Arbetet med att planera fortsatt stöd till undervisningssektorn 2024-2027 pågår redan.

Mål: Reformerna som ska förbättra utbildningens kvalitet och stärka rättsstatsprincipen är framgångsrika

  • Undervisningspraxisen och undervisningsmiljöerna inom den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet förbättras
  • Yrkesutbildningen är ett mer lockande alternativ än tidigare för både män och kvinnor
  • Arbetet med att införa de europeiska principerna för rättsstaten, demokratin och de mänskliga rättigheterna effektiviseras

Pågående projekt och program

  • Finland har anslagit 20 miljoner euro i bidrag för ett bilateralt projekt som ska utveckla grundläggande utbildning på andra stadiet 2025–2028. Projektet inleds år 2025.
  • Bidraget till Utbildningsstyrelsens stödprojekt för yrkesutbildning i Ukraina 2024–2026 är 2,2 miljoner euro. Utbildningsstyrelsen och det ukrainska undervisningsministeriet har planerat ett samarbetsprojekt med fokus på att utveckla yrkesutbildningen genom att utbilda lärare och skolföreståndare och utveckla specialkompetensen inom yrkesutbildningen.
  • Europarådets handlingsprogram för Ukraina: Finlands bidrag är 4 miljoner euro 2024–2025.
  • Partnerskapsfonden "Partnership Fund for Resilient Ukraine” som förbättrar Ukrainas resiliens: Finlands bidrag är 4,3 miljoner euro 2022–2024 och fortsatt finansiering är under planering. 
  • Finansiering av OSSE:s projekt i Ukraina: Finlands bidrag är totalt 3 miljoner euro 2024–2025.
  • Världsbankens PEACE-fond för att betala lön till anställda inom den offentliga förvaltningen och skolorna i Ukraina samt att stärka den offentliga sektorns kapacitet att upprätthålla offentliga tjänster och basservice: Finlands stöd till fonden uppgår till sammanlagt 35 miljoner euro 2022–2025.
  • Syftet med Världsbankens stödprogram för Ukraina och Moldavien är att förbättra den ukrainska regeringens kapacitet att ordna basservice, iståndsätta skadad infrastruktur, genomföra politiska reformer och driva framåt återhämtningen och återuppbyggnaden inom centrala sektorer. Finlands bidrag är sammanlagt 62 miljoner euro som består av donationer och lån.
  • Bidraget till Europeiska investeringsbanken (EIP) är 5 miljoner euro. Avsikten är att komplettera EU-finansieringen för Ukrainas återuppbyggnad och återhämtning och EU:s makroekonomiska stöd. Fonden stödjer Ukrainas EU-närmande och finansierar byggandet av infrastruktur på kommunnivå.
  • Stödet till Internationella valutafondens fond för Ukrainas kapacitetsutveckling uppgår till en miljon euro 2024–2027. Syftet är att bistå Ukraina med att genomföra sin egen politik- och reformagenda som fokuserar på att säkra den makroekonomiska balansen, återuppbyggnaden efter kriget och anslutningen till EU. 
  • Finland har på begäran av Ukraina levererat tillfälliga familjebostäder till ukrainare som förlorat sina hem i krig och mobila inkvarteringslokaler för räddningspersonalen.

Finlands utvecklingssamarbete för att förbättra energisäkerheten och klimatresiliensen

Finlands utvecklingssamarbete bidrar till moderna klimatvänliga energilösningar och förbättrar vädertjänsterna och systemen för tidig varning för katastrofrisker. Rysslands invasion av Ukraina har förstört landets energiproduktionsanläggningar och elnät på vida områden.

Utrikesministeriet och miljöministeriet håller på att bereda både akuta och långsiktigare stöd. Finland är en av ordförandena i miljöarbetsgruppen för fredsplanen för Ukraina.

Mål: Energisäkerheten ökar och klimatresiliensen förbättras

  • Energieffektiva och moderna typer av teknik och lösningar som bygger på förnybar energi börjar tillämpas allt mer

  • Meteorologiska tjänster, kärnsäkerhetstjänster och mekanismer för att minska katastrofrisker förbättras

  • Mättekniken för att bedöma krigets skador på miljön förbättras och miljölagstiftningen och arbetet med att genomföra den utvecklas

Pågående projekt och program

  • Nordiska miljöfinansieringsbolaget NEFCO:s program Green Recovery Programme för Ukraine för att reparera skadorna efter kriget och införa moderna energieffektiva lösningar: Finland bidrar med 5 miljoner euro till att bygga upp krigsförstörda skolbyggnader. 

  • Den regionala fonden för partnerskap för energieffektivitet och miljö i Ukraina vid Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling: Finlands bidrag till Ukrainafonden har varit sammanlagt 7,5 miljoner euro.

  • Meteorologiska institutets och Ukrainas hydrometeorologiska centers meteorologiska samarbete: Finlands bidrag är 2,35 miljoner euro 2022–2025.

  • Meteorologiska institutets och Finlands miljöcentrals samarbete med Ukrainas miljöministerium för att följa upp luft- och vattenkvaliteten och de terrestra ekosystemen: Finland finansierar dessa två projekt med sammanlagt 4 miljoner euro  2024–2028.

  • FN:s miljöorganisation UNEP har beviljats 2,5 miljoner euro bland annat för utredning av krigets miljökonsekvenser och för reparationsplaner 2024–2026.

  • Samarbetet mellan Strålsäkerhetscentralen, Ukraina och de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna för att förbättra strål- och kärnsäkerheten: Finlands stöd för samarbetet uppgår till cirka en miljon euro 2023–2025.

Landprogrammets resultat 2023

Finland har ökat stödet till Ukraina ansenligt sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina. År 2023 hjälpte Finland Ukraina i synnerhet med att reparera krigsskador och producera offentlig basservice, såsom utbildning. I juni 2022 fick Ukraina status som EU:s kandidatland och i december 2023 beslutade EU-ländernas ledare att inleda anslutningsförhandlingarna. 

Under året bidrog Finland till den ukrainska förvaltningens grundläggande funktioner via Världsbanken. Detta var en av orsakerna till att upp till 90 procent av skolorna i Ukraina har kunnat fortsätta verksamheten. Ukrainas undervisnings- och vetenskapsministerium har fortsatt arbetet med skolreformen. Finlands stöd har särskilt fokuserats på att utbilda lärare och rektorer, öka medvetenheten om reformen bland yrkespersonerna inom undervisningssektorn och medborgarna och att uppdatera standarderna för yrkesutbildning och läroplaner. Lärare och läroboksförfattare har utbildats i enlighet med de reviderade principerna, och antalet utbildade har överstigit de uppställda målen. Trots att antalet yrkesinstitut som erbjuder läroavtalsutbildning har minskat, har antalet elever hållit sig på samma nivå som tidigare. Detta visar att det har funnits efterfrågan på yrkesutbildning på arbetsmarknaden.  

I slutet av 2023 inledde Ukrainas och Finlands strålsäkerhetsmyndigheter samarbete för att förbättra strål- och kärnsäkerhetskapaciteten och Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet började tillsammans med deltagarna i FN:s miljöprogram UNEP bereda projekt för att reparera de skador på miljön som kriget orsakat. Syftet med Meteorologiska institutets projekt var att ta fram en undersökning av krigets miljökonsekvenser. Mot slutet av året gjordes de sista testerna för att ansluta Ukraina till det europeiska vädervarningssystemet. 

Läs mer