Ambulerande ambassadörer

En ambulerande ambassadör verkar som Finlands diplomatiska representant i de länder som hör till hans verksamhetsområde med utrikesministeriet som tjänstgöringsställe. Inom de länder som hör till hans verksamhetsområde handhar han de uppgifter som ankommer en ambassad.

En ambulerande ambassadör är underställd statssekreteraren och verkar i nära samarbete med den regionala linje och enhet till vars område hans eget verksamhetsområde hör.

Ambassadörens uppgift är att upprätthålla och främja de politiska, kommersiella och kulturella relationerna mellan Finland och länderna i verksamhetsområdet. Ambassadören framför Finlands synpunkter till ländernas beslutsfattare och förmedlar information om länderna till Finland.

Den ambulerande ambassadören arbetar också för att finländska företag ska få tillträde till marknaden i verksamhetsområdet.

Kontaktinformation till de ambulerande ambassadörerna finns på webbplatser av verksamhetsområdets länder.

Ambulerande ambassadör för Sydasien

Finland representeras i Sydasien av en ambulerande, det vill säga kringresande, ambassadör som är baserad i Helsingfors. Ambassadören besöker Pakistan och Sri Lanka 3–6  gånger om året och de andra länderna i sitt verksamhetsområde enligt möjlighet. Den ambulerande ambassadören för Sydasien heter Harri Kämäräinen.

Verksamhetsområde: BhutanLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), Sri LankaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), MaldivernaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), PakistanLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster)

Ambulerande ambassadören för Sydkaukasien

Den ambulerande ambassadören i Sydkaukasien är baserad i Helsingfors och besöker länderna i sitt verksamhetsområde många gånger per år. Den ambulerande ambassadören för Sydkaukasien heter Kirsti Narinen

Verksamhetsområde: ArmenienLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), AzerbajdzjanLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), GeorgienLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster)

Ambulerande ambassadören för Karibien

Finlands representeras i Karibien av en ambulerande, det vill säga kringresande, ambassadör som är baserad i Helsingfors. Ambassadören besöker länderna i sitt verksamhetsområde några gånger per år. Den ambulerande ambassadören för Karibien heter Pertti Ikonen.

Verksamhetsområde: Antigua och BarbudaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), BarbadosLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), BahamasLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), DominicaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), Dominikanska republikenLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), GrenadaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), GuyanaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), HaitiLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), JamaicaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), KubaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), Saint Kitts och NevisLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), Saint LuciaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), SurinamLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), Trinidad och TobagoLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), Saint Vincent och GrenadinernaLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster)

Ambulerande ambassadören för Centralasien

Finlands representeras i Centralasien av en ambulerande, det vill säga kringresande, ambassadör som är baserad i Helsingfors. Ambassadören besöker länderna i sitt verksamhetsområde 8–9 gånger per år. Den ambulerande ambassadören i Centralasien heter Marja Liivala.

Verksamhetsområde: TadzjikistanLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), TurkmenistanLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster), UzbekistanLänk till en annan webbplats.(Öppnar nytt fönster)