Projektstöd till civilsamhällesorganisationer
Utrikesministeriet beviljar finländska civilsamhällsaktörer statsunderstöd för utvecklingssamarbetsprojekt. Ansökningsomgångar för projektstöd ordnas vartannat år.
Principer för stödet
Projektstödet till finländska civilsamhällesorganisationer är en viktig stödform för civilsamhällets utvecklingssamarbete och en del av genomförandet av Finlands utvecklingspolitik. Genom verksamhet på sina egna expertområden och med sina egna metoder ökar civilsamhällesorganisationernas projekt mångsidigheten och genomslagskraften i Finlands utvecklingssamarbete. Enligt utrikesministeriets Riktlinje för det civila samhället (2017 (Öppnar nytt fönster)) är ett starkare civilsamhälle både ett utvecklingspolitiskt mål i sig och ett sätt att främja Finlands övriga utvecklingspolitiska mål och de globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030. Genom projektstödet främjas också Finlands utrikespolitiska mål, till exempel politiken för de mänskliga rättigheterna.
Ansökningsomgången 2024 för åren 2025–2028
Projektstödet kunde sökas 24.1–8.3.2024. Utlysningen, standardvillkoren, bedömningskriterierna och ansökningsanvisningarna fanns på webbplatsen Sokunderstod.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Den tekniska bruksanvisningen för tjänsten fanns på Statskontorets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
Ansökningarna om statsunderstöd bedömdes utifrån de minimikrav som angavs i utlysningen, kvalitativa bedömningskriterier och en helhetsprövning som grundar sig på regeringsprogrammet. De ansökningar som uppfyllde minimikraven gick vidare till den kvalitativa bedömningen och helhetsprövningen. Nedan beskrivs de preliminära kriterierna i utlysningen av projektstöd 2024. Utlysningen förpliktade inte utrikesministeriet att bevilja statsunderstöd till alla sökande eller att bevilja det fulla ansökta beloppet. För den här ansökningsomgången hade det reserverats högst 25 miljoner euro för åren 2025–2028.
Anvisningar om genomförandet och rapporteringen av projekt som fått ett positivt beslut publiceras på denna webbplats hösten 2024.
Sökandena kunde skicka frågor om ansökningsomgången till enheten för det civila samhället på adressen: hanketuki.um@gov.fi fram till den 9 februari 2024.
Svar till frågor som skickats fram till 9.2.2024 (på finska och engelska)
Dokument som styr ansökningsomgången:
Standardvillkoren för statsunderstöd för projektstöd 2025-2028 (PDF, 6,6 MB, uppdaterat 20.6.2024)
Instrumentbeskrivning av projektstöd 2025-2028 (PDF, 610 KB) (Öppnar nytt fönster)
Utlysningen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (länken öppnas på sidan Sokunderstod.fi)
Förhandsbesked om utlysningen av projektstöd 2025-2028 (PDF, 1098 KB) (Öppnar nytt fönster) (publicerad 15.11.2023)
Material om ansökningsomgången:
Kostnadsspecifikation för statsunderstöd som vidareförmedlas till lokala partner (obligatorisk bilaga till ansökan)
Sökandens försäkran om sanktioner och åtgärder för att bekämpa terrorism (Öppnar nytt fönster) (bekanta dig med försäkran innan du förbinder dig till dess villkor på ansökningsblanketten)
Räknare för projektstödets egeninsats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Planering av projektet och ifyllande av ansökningsblanketten:
Principer, riktlinjer och anvisningar som styr planeringen och genomförandet av utvecklingssamarbetsprojektet (Öppnar nytt fönster) (uppdaterat 16.2.2024)
Anvisningar för statistikföring av ansökan (använd dessa som stöd när du fyller i ansökningsblankettens flik Mål och effekter):
DAC-målet om förebyggandet av ökenspridning (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om biodiversitet (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om klimatanpassning (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om lindring av klimatförändring (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om att minska katastrofrisker (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om att utveckla handel (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om reproduktiv-, moderskaps- och barnhälsa (Öppnar nytt fönster)(på engelska)
DAC-målet om inkluderande utveckling och god förvaltning (Öppnar nytt fönster)(på engelska)
DAC-målet om näring (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om jämlikhet mellan könen (Öppnar nytt fönster) (på engelska)
DAC-målet om funktionsnedsättning (Öppnar nytt fönster)(på engelska)
DAC-målet om miljöstöd (Öppnar nytt fönster)(på engelska)
Tidigare ansökningsrundor
Projektstöd 2023 –2026
Pressmeddelanden och beviljade understöd 2023-2026
Instrumentbeskrivning av projektstöd 2023-2026 (PDF, 407 KB)
Projektstöd 2021 –2024
Projekt som beviljats projekstöd 2020
Projektimplementering och rapportering av projekt som beviljats finansiering 2020-2022
E-tjänsten
Utrikesministeriet använder e-tjänst och e-blanketter i administrationen av projektstöd. Bekanta dig med e-tjänsten.
Utbetalningsansökan
Ifall den första utbetalningen begärs före årsrapporten lämnas in (senast den 30 april), ska en utredning över projektets läge och en uppskattning av summan oanvänt statsunderstöd som överförs till nästa år bifogas utbetalningsansökan.
Basinformationsanmälan
Lämna in basinformationsanmälan årligen. Till blanketten bifogas verksamhetsplan, budget, verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse och andra eventuella dokument så som ändrade stadgar och registerutdrag. Basinformationen lämnas in endast en gång i år, även när organisationen ansöker om flera projektbidrag under samma ansökningsår.
Rapportering
Organisationerna lämnar rapport om de beviljade statsunderstöden via utrikesministeriets e-tjänst. Rapporterna ska lämnas in senast den 30 april. Också basinformationsanmälan ska lämnas in årligen senast den 30 april.
Även bilagorna till årsrapporten ska endast sändas elektroniskt. Bilagor som kräver underskrift ska skannas och bifogas den elektroniska rapporteringsblanketten.
För PDF-formulär behöver du Adobe Reader, som du kan ladda ner gratis vid behov. Ladda ner pdf-formulären och spara dem på din dator innan du öppnar (save target as).
Årsrapporteringsblankett för projektstöd (PDF, 143 KB) (UML2020-0019.1.7)
Anvisning om ifyllande av årsrapporten (PDF, 304 KB) (Öppnar nytt fönster)
De identifieringsuppgifter som krävs för rapporteringsblanketten finns på organisationens användarkonto, ansökan om projektstöd och statsbidragsbeslutet samt på eventuella ändringar av användningsändamålet.
Observera att bilagorna inte får sparas med dokumentnamn som innehåller specialtecken (.,-/åäö) osv. och se till att bilagorna sparas så att dokumenttypen indikeras (t.ex. verksamhetsplan_2013.pdf). Bilagornas sammanlagda maximistorlek är 10 MB. Vid behov kan en del bilagor lämnas in genom en kompletterande anmälan.
Revisionsanvisningar (på finska/engelska)
Tarkastusohje hanketuelle (Word, 17 KB)
Tilintarkastajan raporttimalli (Word, 58 KB)
Toimeksiannon vahvistuskirje (Word, 44 KB)
Tarkastusohjeet kohdemaan tilintarkastajalle (Word, 17 KB)
Auditor's report (Word, 54 KB)
Engagement letter (Word, 47 KB)