Finlands internationella människorättspolitik
Finland stärker det multilaterala regelbaserade systemet och samarbetet och arbetar globalt för att stärka den internationell rätten, demokratin och de mänskliga rättigheterna. Finland försvarar de mänskliga rättigheternas universella och folkrättsliga bindande karaktär. Finland betonar komplementariteten mellan såväl medborgerliga och politiska rättigheter som ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Finland försvarar de mänskliga rättigheternas universella och juridiskt bindande karaktär och arbetar för att de grundläggande och mänskliga rättigheterna, demokratin och rättsstatsprincipen ska tillgodoses. Finland betonar vikten av att stärka jämlikheten, jämställdheten och rätten till delaktighet. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna och kränkningar av internationell humanitär rätt medför ansvarsskyldighet. Finland främjar målen för sin internationella människorättspolitik som en del av EU, bilateralt och i multilaterala forum.
I internationella sammanhang betonar Finland arbetet för att försvara och respektera rättigheterna bland annat för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning, urfolk och könsminoriteter och sexuella minoriteter samt för andra särskilt utsatta personer. Finland stöder det civila samhällets och människorättsförsvararnas verksamhetsmöjligheter. Finland arbetar också tillsammans med civilsamhällesorganisationer för att kunna uppnå de utrikes- och säkerhetspolitiska målen.
Finland värdesätter människorättsförsvarares insatser. En människorättsförsvarare är enligt FN:s deklaration om försvarare av de mänskliga rättigheterna vem som helst som på egen hand eller tillsammans med andra främjar de mänskliga rättigheterna på ett fredligt sätt. Utrikesministeriet har gett ut instruktioner om stöd och skydd för människorättsförsvarare. Med instruktionerna vill ministeriet uppmuntra och sporra utrikesförvaltningens hela personal att aktivt delta i samarbete som försvarar mänskliga rättigheter. Finlands mål är att göra människorättsförsvararnas röst hörd också i internationella arenor.
- Länkar till utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen, redogörelsen om internationella ekonomiska relationer och utvecklingssamarbete och meddelandet om främjande av likabehandling.
- Tillsammans stöder vi människorättskämpar: Anvisningar för Finlands utrikesförvaltning
- FN:s deklaration om individers, gruppers och samhällsorgans rättigheter och ansvar när det gäller att främja och försvara universellt erkända mänskliga rättigheter och grundläggande friheter
Tyngdpunkterna i Finlands internationella människorättspolitik är
Finland främjar kvinnors och flickors rättigheter och delaktighet
Finland arbetar aktivt för att försvara kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet i all sin utrikes- och säkerhetspolitik. Finland betonar särskilt kvinnors politiska och ekonomiska delaktighet, eliminering av diskrimineringen av kvinnor och satsningar på sexuell och reproduktiv hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter.
Finland arbetar också aktivt för att FN:s säkerhetsråds resolution 1325 ska genomföras. Syftet med resolutionen är att skydda kvinnor och flickor i beväpnade sammandrabbningar och konflikter, främja kvinnors jämlika deltagande i fredsförhandlingar och återuppbyggnad samt förbygga könsrelaterat våld.
Att kvinnor får mera självbestämmanderätt och en jämställd position går inte att uppnå utan politisk och ekonomisk delaktighet och självständighet. Därför understryker utrikesministeriet kvinnors delaktighet och ledarskap i politiskt och ekonomiskt beslutsfattande. Detta stärks ytterligare med hjälp av utvecklingssamarbete, till exempel genom att stödja kvinnors och flickors utbildning.
Finland samarbetar också på lokal nivå med organisationer som främjar kvinnors och flickors rättigheter och med försvarare av kvinnors mänskliga rättigheter.
Finland betonar vikten av att våld mot kvinnor och flickor utrotas. De kvinnor och flickor som är offer för multipel diskriminering löper en särskild risk för att bli utsatta för våld och ytterligare diskriminering.
Finland främjar också möjligheterna för lesbiska, bisexuella, transkönade och interkönade kvinnor och flickor att åtnjuta sina mänskliga rättigheter likvärdigt och fullkomligt.
Sexuell och reproduktiv hälsa och de sexuella och reproduktiva rättigheterna är mänskliga rättigheter och ingår i agendan för jämställdhet och utveckling. Att de tillgodoses är viktigt med tanke på den egna kroppen, sexualiteten och den reproduktiva hälsan.
Förbättra rättigheterna för personer med funktionsnedsättning
Ett av de övergripande målen för Finlands människorättspolitik och utvecklingspolitik är att personer med funktionsnedsättning får sina rättigheter uppfyllda. Målet är att flera personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i politiska beslut såväl i Finland som internationellt.
Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska det utvecklas tillgängliga och framkomliga samhällen, där alla har en möjlighet att få till exempel utbildning och hälsovård.
För att se till att konventionen om personer med funktionsnedsättning genomförs så effektivt som möjligt, stödjer Finland det arbete som FN:s specialrapportör utför för att förbättra ställningen och tillgodose rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.
Finland finansierar projekt som bidrar till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning på olika håll i världen. Bland annat är Finland en av de största finansiärerna av FN:s partnerskapsprogram för personer med funktionsnedsättning (UN Global Disability Fund).
Förbättra sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter
Att trygga rättigheterna för sexuella minoriteter och könsminoriteter är en del av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Finland arbetar för att kriminalisering av sexuell läggning, könsidentitet och uttryck av könstillhörighet ska upphöra, likaså diskriminerande lagstiftning och myndighetsverksamhet som sker på dessa grunder.
Finland försvarar allas rätt att själva få definiera sitt kön och sin sexualitet.
Även unga människor måste ha rätt till kunskap utan att diskrimineras på grund av sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck eller familjeform. Finland stödjer rättigheterna för LHBTIQ+-personer så väl med ekonomiska som med politiska åtgärder.
Finland fortsätter att bidra till människors rätt att själva bestämma om sin sexuella läggning och könsidentitet genom att stödja initiativ som driver frågan i internationella forum, till exempel vid FN:s generalsessioner och i människorättsrådet.
Finland arbetar aktivt för könsminoriteters och sexuella minoriteters rättigheter i EU och stöder verksamheten vid EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Finland samarbetar också med andra aktörer, såsom med Europarådets människorättsombud.
Utrikesministeriet deltar, ofta tillsammans med andra EU-länder, i Pride-evenemang runt om i världen.

Förbättra urfolkens rättigheter
Finland vill förbättra urfolkens ställning genom att bidra till att de mål som ställts i FN:s deklaration om urfolkens rättigheter från år 2007 ska uppnås i praktiken. Finland fortsätter också att stödja den verksamhet som FN:s institutioner för urfolksorgan bedriver.
År 2014 antog FN:s medlemsstater, representanterna för ursprungsfolken och det civila samhället ett slutdokument om främjande av urfolkens rättigheter vid FN:s första högnivåkonferens om urfolkens rättigheter. Slutdokumentet befäster staternas tidigare åtagande om urfolkens ställning och respekt för deras rättigheter. Det fungerar också som en färdkarta när det gäller att uppfylla urfolkens rättigheter.
Enligt Finland är det särskilt viktigt att urfolkens delaktighet i FN-systemet uppmuntras.

Främja ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter
Till de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK-rättigheterna) hör bland annat rätten till utbildning, rätten till skäligt boende, rätten till mat, rätten till vatten, rätten till bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa, rätten till arbete och rätten till rättvisa och gynnsamma arbetsvillkor.
Finland betonar komplementariteten mellan såväl medborgerliga och politiska rättigheter som ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.
I det internationella samarbetet är det viktigt för Finland att verka för att ESK-rättigheterna blir uppfyllda och i synnerhet att diskrimineringen blir eliminerad så att alla har lika möjligheter att få utbildning, hälsovårdstjänster och ta del av arbetslivet.
Företag och mänskliga rättigheter är ett centralt tema i Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete
Internationellt verksamma företag och annan företagsverksamhet har fått en allt större betydelse i tillgodoseendet av de grundläggande och mänskliga rättigheterna. Finland främjar ansvarstagande affärsverksamhet och statens skyldighet att skydda de mänskliga rättigheterna i all företagsverksamhet samt företagens skyldighet att respektera de mänskliga rättigheterna såväl nationellt som internationellt.
År 2024 skapade utrikesministeriet en engelskspråkig webbkurs om företag och mänskliga rättigheter som är öppen för alla.
Utrikesministeriet arbetar för att öka förståelsen för och kunnandet om företagens aktsamhetsplikt och främjar samstämmighet mellan olika politikområden som en del av statens finansiella instrument för privata aktörer. Utrikesministeriet har finansierat Shifts program för bedömning av hur företagsverksamhet påverkar de mänskliga rättigheterna.
- Program Report, October 2019: Aligning Finland’s State Financing for Private Sector Activity Abroad with the UN Guiding Principles on Business and Human Rights (pdf, 12 sidor)
- Final Program Report, December 2022:Embedding the UN Guiding Principles in Finland 's State Financing of Private Sector Activity Abroad (pdf, 20 sidor)
FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (2011) bygger på tre pelare:
- statens skyldighet att skydda de mänskliga rättigheterna
- förtagens ansvar för att respektera de mänskliga rättigheterna
- tillgången till rättsmedel.
Regeringen har utifrån FN:s principer antagit en nationell handlingsplan (pdf, 265 kB, 34 sidor). Flera ministerier ansvarar för genomförandet av planen och arbetet övervakas av arbets- och näringsministeriet. I enlighet med planen har följande åtgärder genomförts i Finland: Arbets- och näringsministeriet: Företag och mänskliga rättigheter.
De mänskliga rättigheterna
De mänskliga rättigheterna är en förutsättning för ett människovärdigt liv. Varje människa i varje land har rätt att få sina mänskliga rättigheter tryggade.
De mänskliga rättigheterna finns förtecknade i internationella människorättsfördrag. De består bland annat av rätten till liv, personlig integritet, rättvisa rättegångar, rättsskydd och utbildning, okränkt familjeliv och privatliv, tanke- och religionsfrihet, uttrycksfrihet samt rörelsefrihet och frihet att församlas.
De stater som har anslutit sig till människorättsfördragen är skyldiga att respektera, skydda och tillgodose alla människors mänskliga rättigheter på lika villkor och utan att diskriminera någon.
Människorättspolitiken är en väsentlig del av regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska verksamhet. Finland betonar att de mänskliga rättigheterna, säkerheten och utvecklingen påverkas av varandra.
Enligt Finland är människorättspolitiken ett sätt att skapa en rättvisare, tryggare och människovärdigare värld än den vi har i dag.