Nyheter
-
Information om utrikesministeriets företagstjänster
Utrikesministeriet har publicerat nya webbsidor om företagstjänsterna. Webbsidorna erbjuder heltäckande information om ministeriets tjänster för företag. Den förnyade servicehelheten är indelad i fyra klara delar.
-
Finland och Förenta staterna har stått värd för ett seminarium kring PSI-initiativet mot spridning av massförstörelsevapen i Helsingfors
Utrikesministeriet och Tullen har stått värd för ett regionalt seminarium kring initiativet Proliferation Security Initiative (PSI) som handlar om icke-spridning av massförstörelsevapen. Seminariet ordnades i Helsingfors den 3–5 juni 2025 i samarbete med Förenta staterna.
-
Arktiskt samarbete i midnattssolen
EU:s arktiska forum ordnas i Levi veckan efter midsommaren. Forumet ger europeiska arktiska aktörer en möjlighet att diskutera det arktiska samarbetets framtid när arktiska rådet just fått en ny ordförande.
-
Tyngdpunkten i EU:s tekniska stöd ändras – år 2026 beviljas stöd endast för kritiska reformer
Ansökningsomgången för stöd som fördelas genom Europeiska unionens instrument för tekniskt stöd (Technical Support Instrument, TSI) 2026 skiljer sig markant från tidigare ansökningsomgångar. TSI-stödet riktas nu endast till medlemsländernas viktigaste reformer som har ett direkt samband med EU-rådets landspecifika rekommendationer (CSR). Det förväntas att antalet projekt minskar, men de får bättre effekter.
-
Faktureringen av avgifter för exportkontrollenhetens prestationer har inletts
Utrikesministeriets nya avgiftsförordning trädde i kraft den 1 januari 2025. Samtidigt blev också exportkontrollenhetens prestationer, till exempel olika exporttillstånd, avgiftsbelagda.
-
Begäran om information till företag om handeln med Förenta staterna
Utrikesministeriet ber företag och intresseorganisationer komma med synpunkter på de produkter som ingår i EU:s lista på motåtgärder samt ge information om handeln med Förenta staterna.
-
Påminnelse: Anmäl dig till kursen om exportkontroll
Utrikesministeriet ordnar fredagen den 9 maj 2025 en kurs om exportkontroll för företag som har verksamhet där det förekommer export av produkter med dubbla användningsområden. Anmälningar tas emot till och med den 2 maj.
-
Unga bör fås med i fredsförhandlingarna - följ diskussionsprogrammet från festivalen Världen i byn
Utrikesministeriets diskussionsprogram fokuserar på ungas deltagande i fredsförhandlingar. Diskussionen ordnas på festivalen Världen i byn på talarscenen i Tiivistämö den 24 maj kl. 13.15. Deltagarna är Cevor Tikerpuu som är Finlands FN-ungdomsdelegat och Laura Hendry som arbetar som sakkunnig vid utrikesministeriets fredsmedlingscenter.
-
Utländska studerande som kommer till Finland: Så här söker du uppehållstillstånd
Om du har fått en studieplats i Finland och inte är medborgare i en EU-stat, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz, behöver du uppehållstillstånd för studerande. Sök uppehållstillstånd i webbtjänsten Enter Finland och boka tid för fastställande av identitet. Eftersom ambassaderna kan vara överbelastade under sommarmånaderna är det bra att reservera tid så fort som möjligt.
-
Utrikesministeriet söker kandidater till förlikningsmän, skiljedomare och domarsuppleanter till OSSE-domstolen för förlikning och skiljeförfarande
Utrikesministeriet ber intresserade personer att anmäla sig som kandidater till posterna som förlikningsman eller skiljedomare i OSSE-domstolen för förlikning och skiljeförfarande senast den 30 april 2025.
-
Klimatsäkerhet och hållbar utveckling framhålls i både ord och handling under Finlands OSSE-ordförandeskap
Under sitt ordförandeskap i OSSE lyfter Finland fram klimatsäkerheten och betydelsen av hållbar utveckling i den internationella diplomatin.
-
Kurs om exportkontroll av export av produkter med dubbla användningsområden
Utrikesministeriet ordnar fredagen den 9 maj 2025 en kurs om exportkontroll för företag som har verksamhet där det förekommer export av produkter med dubbla användningsområden.
-
OSSE-ordförandens särskilda representant för icke-diskriminering har valts
Finland är ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) år 2025. Utrikesminister Elina Valtonen har utsett Wolfgang Palaver till sin särskilda representant för icke-diskriminering för ordförandeskapstiden.
-
Begäran om information om Förenta staternas tullar på stål och aluminium och EU:s motåtgärder
Utrikesministeriet ber företag komma med kommentarer om Förenta staternas höjda importtullar och EU:s eventuella motåtgärder.
-
Plockare av vilda bär omfattas nu av lagen om säsongsarbete – ändringen av lagen motverkar utnyttjande och människohandel
De ändringar i lagen om säsongsarbete som trädde i kraft den 17 februari tillämpas också på plockning av vilda bär. Företagen ska anställa utländska bärplockare i ett anställningsförhållande för att de ska kunna ansöka om inresetillstånd till Finland. För vistelser som är kortare än tre månader ansöker plockarna i fortsättningen om visum för säsongsarbete.
-
OSSE:s årliga konferens mot antisemitism diskuterade vikten av dialog
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s årliga konferens mot antisemitism öppnades i dag i Helsingfors. Konferensen är ett led i OSSE:s arbete för att motverka intolerans. I konferensen behandlades också diskriminering av muslimer, kristna och företrädare för andra religioner.
-
Finland främjade de mänskliga rättigheterna på global nivå under de tre år som Finland var medlem i Förenta nationernas råd för mänskliga rättigheter
Finland försvarade universella mänskliga rättigheter och det multilaterala regelbaserade systemet under sitt medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter 2022–2024. Finlands viktigaste prioriteringar handlade om att fullfölja ansvarsskyldigheten och jämställdheten mellan könen samt att främja och försvara rättigheterna för kvinnor och flickor, ursprungsfolk, personer med funktionsnedsättning och personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter.
-
Video: minister Tavios presskonferens om Team Finland-reformen
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio höll en presskonferens om reformen av Team Finlands utlandsfunktioner onsdagen den 5 februari 2025 kl. 15.30.
-
De kumulativa effekterna av EU:s hållbarhetsreglering för finländska företag
Oklarheten om tillämpningen av EU:s hållbarhetsreglering kan leda till att företagen börjar vänta på att situationen ska klarna. Detta är problematiskt eftersom då avsätter företagen inte resurser för den verksamhet där de behövs för att företagen ska kunna fullgöra sina skyldigheter.
-
Förhandsröstningen utomlands i välfärdsområdes- och kommunalvalet ordnas 2–5.4.2025
Välfärdsområdes- och kommunalvalet förrättas samtidigt söndagen den 13 april 2025. Utomlands är det möjligt att förhandsrösta under tiden 2–5.4.2025, men av praktiska skäl har många förhandsröstningsställen kortare öppettider.
-
Nya diplomatkursdeltagare har gedigen kompetens inom ekonomi och teknik
Vid utrikesministeriet startar i mars 2025 en diplomatkurs (Kavaku) och en kurs för administrativa tjänstemän (Halku) som ökar ministeriets mångsidiga kompetens ytterligare.
-
Utlysning av statsunderstöd för finländska civilsamhällesorganisationers program för utvecklingssamarbete 2026–2029
Utrikesministeriet utlyser programstöd för finländska civilsamhällesorganisationer. Utlysningen gäller statsunderstöd som civilsamhällesorganisationer kan söka för sina utvecklingssamarbetesprogram och för den humanitära verksamhet som ingår i programmen 2026–2029. Ansökningstiden är 20.1–28.2.2025.
-
God jul och gott nytt år
Utrikesministeriet önskar alla en god jul och ett gott nytt år!
-
Bedömningen av koncept för projekt som kan få finansiering ur instrumentet Finlands investeringsstöd till Ukraina (FUIF) 2025 har inletts
Finland stöttar på många sätt Ukraina som invaderats av Ryssland. I samband med utvecklingssamarbetet har det tagits fram en ny stödform för att finansiera finländska företags offentliga investeringar i Ukraina: Finlands investeringsstöd till Ukraina (Finland – Ukraine Investment Facility FUIF). Utrikesministeriet uppmanar finländska företag att komma med koncept för projekt som kan få finansiering ur instrumentet.
-
Utrikesministeriets nya avgiftsförordning träder i kraft den 1 januari 2025 – exportkontrollprestationer blir avgiftsbelagda
Utrikesministeriets nya avgiftsförordning för 2025 börjar gälla den 1 januari. För flera av de ministeriets prestationer som nu är avgiftsfria kommer att tas ut en avgift från och med den 1 januari 2025.
-
Finnpartnership-programmets optionsperiod medför en ny projekttyp för innovationsfinansiering
Villkoren för Finnpartnerships affärspartnerskapsprogram ändras i början av 2025. Utrikesministeriet och Finnfund undertecknade ett avtal om införandet av Finnpartnership-programmets optionsperiod i december 2024. Under optionsperioden 2025–2027 fortsätter man med de funktioner och praxis som visat sig fungera väl under den föregående programperioden, samtidigt som innovationsfinansiering introduceras.
-
Finlands medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter ur civilsamhällets perspektiv
Finlands medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter 2022–2024 löper ut vid årsskiftet. Det treåriga medlemskapet inföll samtidigt med den världspolitiska kraftiga förändringen, vilket har återspeglats i rådets agenda och Finlands prioriteringar. Det har varit viktigt för Finland att konsekvent försvara rådets globala uppgift att främja och skydda de mänskliga rättigheterna. Utrikesministeriet har bjudit in representanter för civilsamhället för att diskutera resultaten och lärdomarna av medlemskapsperioden och Finlands roll som rådets blivande observatör.
-
Utvärderingsomgången för PIF konceptpapper 2025 är öppen
Instrumentet Investeringsstöd för utvecklingsländer är ett av Finlands utvecklingspolitiska finansieringsinstrument. Instrumentet erbjuder investeringsstöd för utvecklingsländers projekt inom den offentliga sektor som följer FN:s målsättningar för hållbar utveckling och som utnyttjar finländsk expertis och teknik.
-
Utrikesminister Valtonen: FN svarar också på dagens människorättskriser
FN:s medlemsländer antog den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna i Paris den 10 december för sjuttiosex år sedan. Förklaringen är ett av FN:s betydelsefullaste ställningstaganden och en viktig del av det multilaterala regelbaserade systemet, skriver utrikesminister Elina Valtonen på internationella människorättsdagen.
-
Geopolitikens förmiddag: Hur påverkar president Trumps andra period finländska företag?
Välkommen till utrikesministeriets företagsevenemang den 17 december 2024. Vid evenemanget kommer experter att analysera konsekvenserna av Förenta staternas kommande presidentperiod för geopolitiken och därigenom för utrikeshandeln.
-
Havet i fokus i årets sista nummer av tidningen Kauppapolitiikka
Huvudtemat för årets sista nummer av Kauppapolitiikka är världens hav. Vem äger havets rikedomar och vilka risker finns det med att utnyttja de marina resurserna?
-
Lagen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden och anvisningen för företag finns nu också på engelska
Behöver ditt företag eller dina kunder lagstiftning eller anvisningar om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden på engelska? Du hittar länkar till lagstiftningen och anvisningarna på utrikesministeriets webbplats.
-
Finland vill stärka beröringspunkterna mellan handel och utveckling med Nepal som har målet att bli ett medelinkomstland inom de närmaste åren
Nepal som är Finlands långvariga partnerland inom utvecklingssamarbetet förväntas år 2026 kunna lämna gruppen med minst utvecklade länder. Finland och Nepal etablerade diplomatiska förbindelser för 50 år sedan. Finland vill diversifiera partnerskapet med Nepal och öka det handelsekonomiska samarbetet genom att utnyttja beröringspunkterna mellan handel och utveckling.
-
Utrikes- och säkerhetspolitiska statsunderstöd för 2025
Utrikesministeriet utlyser statsunderstöd till civilsamhällesorganisationer och sammanslutningar vars verksamhet hänför sig till Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska riktlinjer och internationella åtaganden och som stöder främjandet av företagens internationella företagsverksamhet och utvecklingen och tillhandahållandet av tjänster som syftar till internationalisering.
-
Delta i exportkontrollkliniken
Den 29 november 2024 ordnar utrikesministeriet en exportkontrollklinik med aktuell information för dem som arbetar med export av produkter med dubbla användningsområden.
-
Programmet för Finlands och Ålands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2025 fokuserar på samhällssäkerhet och barn och unga
Finland är tillsammans med Åland ordförande i Nordiska ministerrådet 2025. Ordförandeskapsprogrammet Norden 2025: enat och starkt presenterades vid Nordiska rådets session i Reykjavik den 29 oktober.
-
Utrikesministeriet söker en ung finländsk fredsbyggare till ett internationellt mentorprogram
Utrikesminister Elina Valtonen publicerade i juni Finlands och Sydafrikas gemensamma mentorprogram för unga fredsmedlare. Programmet är ett led i arbetet med att genomföra en avsiktsförklaring mellan Finland och Sydafrika.
-
Finland främjar miljösäkerheten i Ukraina med anslag för utvecklingssamarbete
På grund av de negativa konsekvenserna av det ryska anfallskriget har miljösäkerheten ökat ytterligare i betydelse. Miljösamarbete är en av Finlands prioriteringar i Finlands utvecklingssamarbete med Ukraina. Samarbetet finansieras med anslaget för utvecklingssamarbete som förvaltas av utrikesministeriet.
-
Unicefs ramverk för att bedöma investeringarnas konsekvenser för barn som arbetats fram med Finlands stöd har fått TIME:s innovationspris
Ramverket hjälper investerare att bedöma investeringarnas konsekvenser för barn och uppmuntrar till att finansiera projekt som förbättrar barnens välbefinnande.
-
Evenemang: På vilket sätt kan EU:s, Förenta staternas och Storbritanniens sanktioner påverka verksamheten i ditt företag?
Den 18 november ordnar utrikesministeriet tillsammans med Förenta staternas och Storbritanniens sanktionsmyndigheter ett evenemang riktat åt företag som bedriver utrikeshandel. Under evenemanget diskuteras EU:s, Förenta staternas och Storbritanniens sanktioner, hur de ska följas och vilka konsekvenser de har för företagen. Evenemanget är en unik möjlighet att fördjupa sina kunskaper om de mest centrala sanktioner och de risker de är förknippade med samt om konsekvenserna av att kringgå sanktioner.
-
Nationellt generellt exporttillstånd ska förenkla exportprocessen - en ny anvisning för företag
Till följd av den nya lagen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden har utrikesministeriet fattat ett beslut om ett nationellt generellt exporttillstånd. Tillståndet ger företagen en möjlighet att exportera produkter med dubbla användningsområden som finns upptagna på den nationella kontrollförteckningen genom att informera ministeriet. Ministeriet har också gett ut en anvisning för företag om lagstiftningen om exportkontroll.
-
Arbetet med nationella generella exporttillstånd går vidare
Hörandet om utkastet till beslut om nationella generella exporttillstånd har avslutats och utrikesministeriet håller på med att lägga sista handen vid beslutet.
-
Handlingsprogrammet Unga, fred och säkerhet ska uppdateras
Utrikesministeriet kommer att uppdatera handlingsprogrammet Unga, fred och säkerhet i samarbete med ungdomssektorns takorganisation Allians och nätverket Unga, fred och säkerhet i Finland. Syftet är att samla in tankar och åsikter om fred och säkerhet från unga med hjälp av gruppkonsultationer och den nyss öppnade enkäten.
-
Förenta staterna har frigjort export av högteknologiska produkter till Finland
Efter reformen av lagen om exportkontroll har Förenta staterna tagit upp Finland i IEC-undantagsförteckningen, vilket började gälla från och med den 17 september 2024.
-
Exportörer ges möjlighet att framföra åsikter om systemet med nationella generella exporttillstånd
Utrikesministeriet ska fram till den 14 oktober 2024 höra exportörer om utkastet till beslut om nationella generella exporttillstånd.
-
Utrikesminister Valtonen och representanter för det civila samhället har diskuterat Finlands mål inför det 57:e sammanträdet i FN:s råd för mänskliga rättigheter
Det är sista gången Finland deltar som medlem i rådets ordinarie sammanträde under sin medlemskapsperiod 2022–2024. På samma sätt som tidigare har utrikesministeriet bjudit in representanter för det civila samhället till en diskussion om Finlands mål och prioriteringar inför det kommande sammanträdet. Rådet för mänskliga rättigheter (ION) är FN:s viktigaste mellanstatliga organ för att skydda och främja de mänskliga rättigheterna globalt. Det 57:e sammanträdet som inleddes den 9 september pågår fram till den 11 oktober.
-
Video: Presskonferens med utrikesminister Valtonen och Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard
Utrikesminister Elina Valtonen träffade Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard i Helsingfors den 13 september. Presskonferensen direktsändes fredagen den 13 september klockan 14.45.
-
Utrikesministeriet bereder en öppen utlysning av programstöd till finländska civilsamhällesorganisationer 2026-2029
I januari 2025 kommer utrikesministeriet att ordna en ansökningsomgång för programstöd som får sökas av civilsamhällesorganisationer. Ansökan gäller statsunderstöd som civilsamhällesorganisationer kan ansöka för sina utvecklingssamarbetesprogram och för den humanitära verksamhet som i tillämpliga delar ingår i programmen. Det stöd som beviljas är en del av det anslag för utvecklingssamarbete som anvisats för utvecklingssamarbete och humanitär verksamhet i civilsamhällen.
-
Video: Presskonferens med utrikesminister Valtonen och Estlands utrikesminister Margus Tsahkna
Utrikesminister Elina Valtonen träffade Estlands utrikesminister Margus Tsahkna i Helsingfors.
-
Kärnvapen står fortfarande i fokus inom de internationella relationerna
Kärnvapen har stått i centrum för de internationella relationerna ända sedan de utvecklades. Enligt kärnvapenmakterna och deras allierade utgör kärnvapen grunden för säkerheten och stabiliserar de internationella relationerna. Samtidigt är kärnvapen ett hot mot hela vår existens.