Finlands Östersjöpolitik
Målet för samarbetet kring Östersjön är att förbättra havsmiljöns tillstånd, men också efter att lösa andra regionala problem och att öka välståndet i området. Samarbete sker till exempel kring trafikförbindelser, energi, handel, ekonomi och innovationer, befolkningsskydd, brottsbekämpning, hälsa, turism och kultur.
Finland driver sin Östersjöpolitik i ett omfattande samarbete med de andra länderna i regionen och deltar aktivt i samarbete inom regionala organisationer inom flera olika sektorer och på olika nivåer.
Östersjöområdet är mycket betydelsefullt för Finland och finländarna. En stor del av vår utrikeshandel sker sjövägen och närmare 40 procent av exporten går till länderna i Östersjöområdet. Cirka hälften av alla turister som kommer till Finland kommer från Östersjöländer och finländarna reser till dessa länder i samma utsträckning. Regionen har också ett aktivt student- och kulturutbyte och arbetskraften rör sig mellan länderna.
Östersjöregionen bildar en marknad med 90 miljoner invånare och är med sin högt utbildade befolkning en av de ledande marknaderna i Europa.
Samarbetsstrukturer i Östersjöregionen
Östersjösamarbetet har långa anor. Utöver det mellanstatliga samarbetet samverkar länderna inom flera olika sektorer och på olika nivåer.
Samarbete på statsnivå
Det mellanstatliga Östersjösamarbetet sker inom ramen för Nordiska ministerrådet, Östersjöstaternas råd (CBSS), kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö HELCOM, Barents euroarktiska råd (BEAC) och Arktiska rådet.
Östersjöstaternas råd (Council of the Baltic Sea States, CBSS) är en mellanstatlig samarbetsorganisation som bildades 1992 med de nordiska länderna, de baltiska länderna, Tyskland, Polen och Europeiska unionen som medlemmar.
Ryssland har också hört till CBSS, men efter att landet inledde ett anfallskrig mot Ukraina uteslöt de övriga medlemsländerna och EU Ryssland från rådet. Därefter uteslöt Ryssland sig från rådet och lämnade till slut CBSS den 17 maj 2022.
I Finland samordnar utrikesministeriet arbetet med Östersjöstaternas råd.
Kommissionen för skydd av den marina miljön i Östersjön HELCOM inrättades redan 1974. Huvudkontoret ligger i Helsingfors och organisationen arbetar för att återställa Östersjöns goda ekologiska status senast 2030. Finlands HELCOM-delegation leds av miljöministeriet och utrikesministeriets Östersjöambassadör är medlem av den. I mars 2022, efter att Ryssland hade anfallit Ukraina, avgav parterna i HELCOM, med undantag av Ryssland, en gemensam förklaring om HELCOM:s strategiska paus. Senare har man beslutat att förlänga den strategiska pausen tills vidare för en obestämd tid.
Samarbete på parlamentsnivå
På parlamentsnivå sker samarbetet i Nordiska rådet och inom ramen för den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC).
Samarbete på EU-nivå
På EU-nivå ligger grunden för samarbetsstrukturerna på EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) (Länk till en annan webbplats.)och den nordliga dimensionen.
EU:s strategi för Östersjöregionen (EU Strategy for the Baltic Sea Region, EUSBSR) godkändes 2009 och var EU:s första makroregionala strategi. Målen i strategin är att bevara havsmiljön, förena regionen och öka välståndet.
Även regioner och kommuner, forskningsinstitut och skolor, företag och civilsamhällesorganisationer medverkar i att genomföra Östersjöstrategin. Samarbetet finansieras genom EU:s regionala och gränsöverskridande utvecklingsprogram.
Genomförandet av EU:s Östersjöstrategi koordineras i Finland av utrikesministeriets Östersjöambassadör. Östersjöambassadören samarbetar med de övriga nationella samordnarna och företräder Finland i EU:s Östersjösamarbete.
Handlingsplanen för EU:s Östersjöstrategi uppdaterades 2020. Sedan hösten 2022 har kontaktpunkten Baltic Sea Strategy Point funnits vid stiftelsen för Centrum Balticum. Denna funktion är gemensam för Centrum Balticum och Hamburg stad och pågår tills vidare.
På grund av anfallskriget mot Ukraina har Ryssland uteslutits från EUSBSR:s projekt.
Samarbete på regional och lokal nivå
På regional och lokal nivå sker Östersjösamarbetet bland annat inom ramen för Östersjöregionens samarbetsforum (Baltic Sea States Subregional Co-operation BSSSC), Unionen för de baltiska städerna (Union of Baltic Cities, UBC) och Östersjökommissionen för perifera och maritima regioner (Conference of Peripheral Maritime Regions Baltic Sea Commission).
I Östersjösamarbetet deltar därtill ett stort antal aktörer från den privata sektorn, universitet och civilsamhällesorganisationer.
Finlands mål i Östersjösamarbetet
Prioriteringarna för Finlands Östersjöpolitik fastställdes i statsrådets principbeslut om Finlands strategi för Östersjöregionen år 2017. I strategin fastställs i vilken riktning Finland i den närmaste framtiden vill utveckla Östersjöregionen internationellt, inom EU-politiken, inom det regionala samarbetet och genom sina egna riktlinjer och åtgärder.
Statsrådets kansli tillsatte hösten 2016 en styrgrupp för Östersjöpolitiken och en integrerad havspolitik, vars uppgift var att utarbeta en strategi och att koordinera Finlands Östersjö- och havspolitik(Länk till en annan webbplats.).
På vår webbplats
På andra webbplatser
- www.Itameri-strategia.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- EU strategy for the Baltic Sea Reagion(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- Östersjöstaternas råd (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
- HELCOM(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)