Det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet
De nordiska länderna är Finlands närmaste internationella samarbetspartner. De nordiska länderna har en gemensam säkerhetsmiljö och länderna samarbetar intensivt inom utrikes- och säkerhetspolitiken, vilket har ett brett politiskt och allmänt stöd.
Det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet har långa anor. De nordiska länderna har samarbetat till exempel i fredsbevarande insatser och krishanteringsinsatser och för att främja de mänskliga rättigheterna. Under de senaste åren har samarbetet intensifierats ytterligare.
Alla de nordiska länderna har varit medlemmar i försvarsalliansen Nato sedan mars 2024. De nordiska ländernas Natomedlemskap stärker säkerheten och stabiliteten både i Norden och i Östersjöregionen.
Säkerheten kring Östersjön och i dess närområden har försämrats på grund av Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina. Samtidigt har dock säkerhetshoten i Finlands närområden blivit mer varierande. Det gäller till exempel hybridpåverkan, okontrollerad migration, terrorism och säkerhetsutmaningar i anslutning till ny teknik. Förändringarna påverkar den nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska agendan och innebär förutom utmaningar också nya möjligheter för och behov av samarbete.
Nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete (N5)
De nordiska länderna behandlar utrikes- och säkerhetspolitiska frågor i det så kallade N5-samarbetsformatet (Nordic 5: Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island). Utifrån de gemensamma målen kan de nordiska länderna tillsammans förbättra säkerheten i den egna regionen och främja den globala säkerheten.
Det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet bedrivs både bilateralt och multilateralt utifrån gemensamma mål. Samarbetet bedrivs på bred front mellan olika myndigheter och det är ofta mycket konkret.
Det är allt viktigare att försvara internationell rätt och den regelbaserade internationella ordningen. I det nordiska samarbetet kan man också selektivt främja andra för Finland viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska mål, EU:s säkerhetspolitik och Natosamarbetet.
Länderna samarbetar också inom andra sektorer. I de fall där det inte finns en separat överenskommen ordförandeskapsrotation följer man ofta samma rotation som i Nordiska ministerrådet.
De nordiska och de baltiska ländernas utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete (NB8)
De nordiska och de baltiska länderna är Finlands nära samarbetspartner. Länderna har arbetat tillsammans inom utrikes- och säkerhetspolitiken sedan 1990-talet. Gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska frågor behandlas i NB8-formatet (Nordic-Baltic 8, NB8: Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen).
NB8-gruppen utbyter regelbundet åsikter om aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor på både minister- och tjänstemannanivå. NB8-samarbetet kompletterar EU-integrationen samt N5-samarbetet och dialogen mellan de nordiska länderna.
NB8-samarbetet har inga fasta strukturer eller sekretariat, utan ordförandeskapet roterar mellan samarbetsländerna.
Sidansvarig