Remissbehandlingen av reformen av bestämmelserna om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden har inletts

Utrikesministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden och lag om ändring av 46 kap. i strafflagen. Utlåtandena ska lämnas in via utlåtande.fi senast fredagen den 22 december 2023.

I tjänsten utlåtande.fi (Länk till en annan webbplats.)har publicerats en begäran om utlåtande som gäller utkastet till regeringens proposition med förslag till reform av bestämmelserna om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden. I propositionen föreslås att det stiftas en ny lag om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden. Samtidigt upphävs den gällande lagen om kontroll av export av produkter med dubbel användning. Det är fråga om nationell kompletterande reglering som behövs till stöd för tillämpningen av EU:s exportkontrollförordning. Syftet med lagreformen är att harmonisera de nationella bestämmelserna med förordningen om exportkontroll och att säkerställa att exportkontroll genomförs effektivt. Dessutom föreslås det i propositionen att vissa bestämmelser i 46 kap. i strafflagen ändras.

Utkastet till regeringsproposition har beretts som tjänsteuppdrag vid utrikesministeriet. Under beredningen har man också hört berörda grupper redan före remissbehandlingen bland annat vid två öppna diskussionsmöten. Avsikten är att propositionen ska lämnas till riksdagen våren 2024 och att lagarna ska träda i kraft hösten 2024.

Utlåtandena ska lämnas in via tjänsten utlåtande.fi (Länk till en annan webbplats.)senast den 22 december 2023. Alternativt kan utlåtandena sändas per e-post till kirjaamo.um(at)gov.fi. Ärendenumret VN/26656/2022 ska användas som referens för utlåtandet. Även andra än de som nämns i sändlistan kan lämna ett utlåtande.