Lagen om kontroll av export av produkter med dubbel användning revideras

Lagen om kontroll av export av produkter med dubbel användning ska revideras. Samtidigt harmoniseras de nationella bestämmelserna med EU-förordningen. I lagstiftningen föreslås också uppdateringar för att säkerställa att regleringen går att tillämpa i den föränderliga omvärlden. Målet är en effektiv exportkontroll.

Den nya EU-förordningen om exportkontroll (EU) 2021/821 innebär att den nationella lagstiftningen inte längre till alla delar är förenlig med EU-lagstiftningen. Syftet med lagreformen är att harmonisera bestämmelserna och skapa ett effektivt system för exportkontroll.

Under beredningsarbetet har det konstaterats att lagens struktur måste förtydligas. I lagen föreslås också bestämmelser om kravet på de rapporter och den dokumentation som EU-förordningen förutsätter. Också vissa processer som gäller handläggning av ansökningar, beslut som fattas med anledning av ansökningarna och sökande av ändring måste göras klarare.  Målet är att göra processerna tydligare, vilket underlättar både exportörernas som exportkontrollmyndigheternas arbete.

Bestämmelserna om myndigheternas befogenheter uppdateras

Lagen bör ge myndigheterna tillräckliga befogenheter för att utbyta insynsskyddad information så att  exportkontrollen ska kunna utföras på ett effektivt sätt.  I den gällande lagens bestämmelse om utlämnande av uppgifter saknas flera myndigheter med vilka samarbete och informationsutbyte är viktigt vid exportkontroll av produkter med dubbel användning. Sådana myndigheter är till exempel försvarsministeriet och Polisstyrelsen som är exportkontrollmyndigheter för försvarsmateriel och skjutvapen.  I den nya lagstiftningen ska dock ingå bestämmelser som begränsar den information som får lämnas ut, och på så sätt beaktas också grundlagsutskottets etablerade utlåtandepraxis. 

Till vissa delar behöver insynsskyddad information också lämnas ut till utländska myndigheter och internationella organisationer eftersom exportkontrollen bygger på internationellt samarbete och Finland som är en part i internationella överenskommelser om exportkontroll har åtagit sig att rapportera om vissa beslut om ansökningar om exporttillstånd. Det föreslås att den information som eventuellt får lämnas ut ska anges uttömmande i lagen och att i lagen inte ska tas in bestämmelser som gäller utlämnande av personuppgifter.

Det ska ses till att Tullen har tillräckliga befogenheter som kontrollmyndighet. Problemet med den gällande regleringen är att Tullen inte har tillräckliga befogenheter för att kontrollera export av immateriella produkter med dubbel användning. Det föreslås att Tullen i fortsättningen har samma befogenheter att kontrollera export av immateriella produkter med dubbel användning som andra produkter med dubbel användning. 

I lagen föreslås också en bestämmelse om att de behöriga myndigheterna kan förena vissa informationsskyldigheter med vite. Detta behövs eftersom verksamhetsutövarens skyldighet att lämna vissa uppgifter till kontrollmyndigheterna är av stor vikt med tanke på en effektiv exportkontroll.  Man ska också se till att bestämmelserna om påföljder är övergripande.

I lagen föreslås bestämmelser om en nationell kontrollförteckning

På grund av den föränderliga omvärlden är det nödvändigt att ta in i lagen bestämmelser om ett krav på tillstånd för export av produkter som ingår i den nationella kontrollförteckningen. Bestämmelserna kompletterar unionens kontrollförteckning i bilaga I till EU-förordningen. I den nationella kontrollförteckningen föreslås produkter som gäller kvantteknik och teknik för tillverkning av avancerade halvledare.

En nationell kontrollförteckning är nödvändig eftersom det tillvägagångssätt som grundar sig på internationella system inte fungerar på ett lämpligt sätt i det rådande läget.  Samtidigt kräver den snabba tekniska utvecklingen och de ökade hybridhoten ett effektivt exportkontrollsystem och en förmåga att på nationellt plan fatta beslut om frågor som är viktiga för den övergripande nationella säkerheten. 

Medverka i beredningen under hösten

Fredagen den 6 oktober 2023 ordnar utrikesministeriet ett diskussionsmöte som är öppet för alla parter som är intresserade av att diskutera lagreformprojektet. Samtidigt ordnar ministeriet en exportkontrollklinik som riktar sig särskilt till exportörer.

Mer information om mötet och anmälan hittar du här. Det är också möjligt att lämna skriftliga kommentarer om projektet efter mötet. Ett utkast till regeringens proposition sänds på utlåtande hösten 2023.