Reserekommendationerna är framöver landsspecifika

Utrikesministeriet börjar åter göra landsspecifika uppdateringar av sina reserekommendationer. I resemeddelandena beaktas fortsättningsvis rekommendationerna av Institutet för hälsa och välfärd i fråga om coronaviruspandemin och ländernas allmänna säkerhetsläge.

Läs mera
23.11.2021

Ukraina: resemeddelande

Risknivå

Iaktta särskild försiktighet

Avvikande risknivå

Donetska oblast: Undvik alla resor
Luhanska oblast: Undvik alla resor
Avtonomna Respublika Krym: Undvik alla resor

Ytterligare uppgifter om risknivån

Läget i östra Ukraina är spänt. Undvik alla resor i närheten av den så kallade kontaktlinjen och till de delar av länen Donetsk och Luhansk som inte kontrolleras av den ukrainska regeringen. Undvik också alla resor till Autonoma republiken Krim som inte kontrolleras av den ukrainska regeringen.

Aktuellt

På grund av coronapandemin kan läget och restriktionerna ändras plötsligt och oförutsägbart. Du finner aktuell information om läget på ambassadens webbplats (https://finlandabroad.fi/web/ukr/forsta-sidan(Länk till en annan webbplats.)). Följ också de lokala myndigheternas information. Ambassaden delar också aktuell information i sociala medier.

Utrikesministeriets resemeddelanden är rekommendationer

Du ansvarar alltid själv för dina beslut om vart och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla människor som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ nyhetsrapporteringen i media och informationen på ambassadens webbplats, i Facebook och på Twitter. Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälper finländare enligt lagen om konsulära tjänster. Om Finland inte har diplomatisk representation i ett land utanför EU kan du vända dig till en annan EU-stats representation. Om du deltar i en paketresa är det i första hand researrangören som hjälper dig.
Lag om konsulära tjänster http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990498(Länk till en annan webbplats.)
EU-direktivet om konsulärt skydd för EU-medborgare https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX:32015L0637(Länk till en annan webbplats.)
Lag om kombinerade resetjänster https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2017/20170901(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan.
Reseanmälan https://reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.)

Allmänna säkerhetsläget

I Ukrainas östra delar kan säkerhetsläget förändras plötsligt. Striderna har fortgått trots eldupphöret. Undvik alla resor i närheten av kontaktlinjen och till de delar av länen Donetsk och Luhansk som inte kontrolleras av den ukrainska regeringen. Den ukrainska armén leder en insats i regionen (Joint Forces Operation, JFO). Trafikförbindelserna är avbrutna till de områden som inte kontrolleras av den ukrainska regeringen.

För att resa till JFO-områdena krävs ett tillstånd som utfärdas av de ukrainska myndigheterna. Innan man kommer till området möts man av flera kontroller och vägspärrar. Kontaktlinjen mellan partnerna i konflikten är ett ytterst otryggt område. Man kan inte resa till områdena som är utom den ukrainska regeringens kontroll genom de stängda gränsstationerna på gränsen till Ryssland. Den som anländer från Ryssland utan tillstånd kan inte resa vidare till områden som kontrolleras av den ukrainska regeringen.

Länen Donetsk och Luhansk hör till Ukraina även om delar av dem för närvarande inte kontrolleras av den ukrainska regeringen. Ambassaden kan inte ge konsulär hjälp i områden som inte kontrolleras av den ukrainska regeringen. Säkerhetsläget är mycket dåligt i dessa regioner.

I Autonoma republiken Krim är säkerhetsläget dåligt. Trafikförbindelserna till Krim fungerar dåligt eller är helt nedlagda. Undvik alla resor till Autonoma republiken Krim. Ambassaden kan inte tillhandahålla konsulär hjälp på Krim.

För att resa till Krim behövs ett tillstånd av ukrainska migrationsmyndighetens regionala kontor, https://dmsu.gov.ua/en-home/services/documenting-foreigners/granting-of-special-permits-to-enter-crimea.html(Länk till en annan webbplats.).

Finlands ståndpunkt är att Krim enligt internationell rätt hör till Ukraina. Enligt ukrainsk lagstiftning får man inte utan tillstånd anlända till Krim från Ryssland.

För resa utan tillstånd till JFO-området eller Krim kan de ukrainska myndigheterna utdöma bötesstraff och/eller fängelsestraff.

Bland annat företrädare för utländska medier riskerar att kidnappas eller utsättas för våld i Autonoma republiken Krim och i de delar av länen Donetsk och Luhansk som inte kontrolleras av Ukraina. Journalister behöver ackreditering till JFO-området. Läs mer: https://mip.gov.ua/en/content/vizd-na-timchasovo-okupovanu-teritoriyu-ar-krim-dlya-inozemnih-zhurnalistiv.html(Länk till en annan webbplats.) och https://ssu.gov.ua/en/pages/89(Länk till en annan webbplats.)

I övriga delar av östra Ukraina ska man vara försiktig och uppmärksam. I huvudstaden Kiev och övriga delar av landet är läget huvudsakligen lugnt. Undvik stora folksamlingar och demonstrationer. Följ nyhetsrapporteringen. Kievs huvudflygplats Boryspil fungerar normalt. Mer information om flygplatsens verksamhet: http://kbp.aero/en/(Länk till en annan webbplats.)

Hålla noga reda på ditt pass. Ha med dig passet eller en kopia på det när du rör dig på stan. Polisen har rätt att kontrollera identitetshandlingar.

Allmänna nödnummer:
Brandkåren 101
Polisen 102
Ambulans 103

Brottsligheten

Ukraina är ett relativt tryggt resmål för turister. Bland annat Kiev är emellertid en stor och internationell miljonstad där det lönar sig att vara försiktig. Undvik att röra dig på stan nattetid i städernas utkanter. Om man är berusad eller rör sig i fel sällskap ökar risken att råka illa ut.

Det är inte helt riskfritt att använda bankautomater, det händer att kort kopieras när man tar ut pengar. Kontrollera bankautomatens läge innan du använder den och skydda din bankkortskod omsorgsfullt. Det går bra att betala med kreditkort på många ställen, men det har också hänt att kort kopierats i samband med betalningen. Ukrainas valuta heter hryvnia och det går inte att växla hryvnia utanför Ukraina. Det går att växla valuta vid bankerna. Det finns också särskilda växelkontor, men alla är inte officiellt godkända.

Det förekommer mycket stölder, i synnerhet av mobiltelefoner. Också bärbara datorer och pass blir ofta stulna. När du rör dig ute, ha bara med dig det allra nödvändigaste, bär det på ett säkert sätt och försök undvika att väcka uppmärksamhet. Hantera alltid pengar diskret. Stölder sker ofta så att turisters uppmärksamhet fästs vid något annat, till exempel att du tappat pengar på marken. Undvik tiggare, gatubarn och personer som söker sällskap i närheten av turistattraktionerna.

Utländska turister blir ofta lurade. Kontrollera alltid att räkningens slutsumma och dina växelpengar stämmer. I restauranger, på barer och nattklubbar ska du hela tiden hålla ett öga på din dryck eftersom det finns en risk att någon sätter droger i den. Det förekommer rasistiska våldsdåd.

Om ditt pass försvinner eller blir stulet ska du göra en anmälan till den lokala polisstationen. Om Finland inte har en ambassad eller ett konsulat i landet kan du ansöka om en provisorisk resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-stats ambassad.

Ta kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem skilt från originalen.

Trafiken

Trafiken är den största säkerhetsrisken för turister i Ukraina. Trafikkulturen avviker från den finska och lokalinvånarna kör fräckt och vårdslöst. Också i stadskärnorna kör man fort och väjer inte för fotgängare ens på övergångsställen. Det är vanligt att parkera bilar på trottoaren. Alla tänder inte billyktorna ens då det är mörkt. I många bilar, också taxi, saknas säkerhetsbälten eller så används de inte.

Trafikförhållandena avviker från allmän västeuropeisk standard. Vägarnas skick varierar och försämras ju längre bort man rör sig från huvudstaden och huvudvägarna. Det finns dåligt med vägskyltar. I avlägsnare trakter är det långt mellan bensinstationerna. Kvaliteten på bränslet, synnerhet diesel, varierar mycket. På alla bensinstationer finns det inte bränsle som fyller s.k. eurostandard. Trafikpolisen kan skriva böter utan grund, också åt utländska bilar, för att sätta pengar i egen ficka. Promillegränsen för rattfylleri är 0. Bilar med tillfällig registrering kan ha svårt att komma in i landet eftersom Ukraina inte erkänner tillfällig registrering.

Det är i allmänhet tryggt att använda allmänna transportmedel. Mellan städerna trafikerar minibussar, som kör vårdslöst jämfört med den finska körstilen. Om du reser med nattåg ska du beakta att det inte finns separata sovkupéer för män och kvinnor.

Det finns gott om svarttaxi. Vi rekommenderar att resenärer använder officiella taxi. För att undvika konflikter ska du också i officiella taxi komma överens om priset på förhand, eftersom många taxibilar saknar taxameter. Stig aldrig in i en taxi där det sitter andra personer än chauffören.

Naturförhållanden

Ukraina har kontinentalt klimat. Somrarna är heta och vintrarna kan vara mycket kalla. Landet är stort och väderförhållandena växlar: samtidigt som det är behaglig höstvärme vid Svartahavskusten kan det snöa i norr.

Naturkatastrofer är ovanliga. I Karpaterna kan det finnas en risk för snöskred på vintern. Översvämningar förekommer i synnerhet på våren.

Hälsoläget

Hälsokontroller och andra specialarrangemang kan orsaka fördröjningar på flygplatsen, vid gränsen och i samband med resor i allmänhet. Vi rekommenderar att du reserverar mer tid än vanligt för alla resor.
Läs mer https://finlandabroad.fi/web/ukr/etusivu(Länk till en annan webbplats.)

Nivån på den allmänna hälsovården är låg och sjukhusen är ofta illa utrustade. Särskilt om du reser till mindre orter lönar det sig att ta med egna engångsnålar- och sprutor från Finland, eftersom de inte alltid finns att tillgå. HIV är utbrett i Ukraina.

I Kiev finns några privata sjukhus, där man eventuellt kan få service på engelska. Trots att den offentliga hälsovården är gratis kan det bli dyrt på grund av inofficiella avgifter.

Du ska alltid ha en giltig finsk reseförsäkring. Försäkringen bör täcka hemtransport med flyg till Finland om du råkar ut för en allvarlig sjukdom eller olycka. Var beredd på att du oftast måste betala genast för vården kontant eller med kreditkort.

Kärnkraftverket Tjernobyl ligger 130 kilometer norr om Kiev. Där inträffade en allvarlig kärnkraftsolycka 1986. Kraftverket omges av en zon på 30 kilometer som fortfarande är förbjudet område. I Kiev ligger den naturliga strålningen inom gränserna för det normala och orsakar ingen hälsorisk för resenärer.
Ambassaden bevakar strålningsnivån. Det lönar sig inte att äta stora mängder svamp och bär om du inte är säker på deras ursprung. Om du planerar en resa till Tjernobyl, ta först reda på hur du får ett tillstånd av myndigheterna. Läs mer t.ex. på denna webbplats: SSE http://chnpp.gov.ua/en/?option=com_content&view=category&layout=blog&id=71&Itemid=14&lang=en(Länk till en annan webbplats.)

Om du har en sjukdom eller är gravid, om du reser till ett farligt område eller om du tänker ägna dig åt någon riskfylld idrott eller hobby, kontrollera med ditt försäkringsbolag när din reseförsäkring gäller och vad den täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller död person utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.

Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Du hittar information på följande webbplatser:
Institutet för hälsa och välfärd, hälsoinformation för resenärer på finska ”Matkailijan terveysopas” https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas(Länk till en annan webbplats.)
Världshälsoorganisationen WHO http://www.who.int/en/(Länk till en annan webbplats.)
Europeiska smittskyddsmyndigheten http://www.ecdc.europa.eu(Länk till en annan webbplats.)

Lokala lagar och seder

Det är tillåtet att fotografera så gott som överallt. På vissa turistattraktioner säljs särskilda fotograferingstillstånd. Var särskilt uppmärksam i närheten av kyrkor och religiösa platser. Religionen har en större roll i Ukraina än t.ex. i de nordiska länderna och många platser anses heliga. Var uppmärksam på de kulturella skillnaderna.

Det kan förekomma intolerans mot minoriteter och det finns en risk för aggressivt beteende riktat mot vissa minoriteter. Var försiktig i förhållande till tiggare.

Inresebestämmelser

På grund av coronaviruspandemin kan resereserestriktioner och karantänsbestämmelser ändras plötsligt, så det är särskilt viktigt att följa det aktuella läget i de lokala myndigheternas information, på ambassadens webbplats och i sociala medier.

Läs de lokala myndigheternas information på följande webbplatser:
Ukrainas gränsmyndighet https://dpsu.gov.ua/en/(Länk till en annan webbplats.)

https://finlandabroad.fi/web/ukr/etusivu(Länk till en annan webbplats.)

Om du anländer till Ukraina från Ryssland eller Vitryssland behöver du transitvisum till dessa länder.

Läs mer om t.ex. tullfrågor på webbplatsen för Ukrainas gränsmyndighet https://dpsu.gov.ua/en/(Länk till en annan webbplats.)

Läs mer om inresebestämmelser på webbplatsen för Ukrainas utrikesministerium https://mfa.gov.ua/en(Länk till en annan webbplats.)

Utrikesministeriet ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Finska medborgares resedokument https://um.fi/pass/

Kontaktuppgifter

Finlands ambassad, Kiev

Jour: I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets konsulära jour: tfn +358 9 1605 5555 och e-post paivystys.um@formin.fi.

Före resan, kom ihåg 4 R

1

Resemeddelanden

I utrikesministeriets resemeddelanden hittar du information om det allmänna säkerhetsläget på resmålet samt om politiska och kulturella förhållanden som kan har inverkan på resesäkerheten.

Läs resemeddelanden
2

Reseanmälan

Om du reser på egen hand eller är på väg till ett riskfyllt område lönar det sig att göra en reseanmälan. Det innebär att du uppger dina kontaktuppgifter till utrikesministeriet så att det får kontakt med dig om en kris eller en nödsituation uppstår.

Gör en reseanmälan
3

Reseförsäkring

Rörelsefrihet är en grundlagsrättighet för finländarna. Du bestämmer själv vart du vill resa och vilka risker du är beredd att ta. Det är viktigt att teckna en täckande reseförsäkring innan resan.

Försäkra dig
4

Resedokument

Kontrollera att dina resedokument är i skick innan du reser. Vänd dig till destinationslandets ambassad för att kontrollera bestämmelser angående pass och visum.

Kontrollera resedokument