Finland har beviljat finansiering för yrkesutbildning, uppföljning av luftkvaliteten och för återuppbyggnad av infrastrukturen i Ukraina

Finland har beslutat finansiera tre nya projekt i Ukraina med anslaget för utvecklingssamarbete. Systemen för yrkesutbildning och uppföljning av luftkvaliteten utvecklas genom projekt som finansieras via instrumentet för interinstitutionellt utvecklingssamarbete (IKI). Återuppbyggnaden av infrastrukturen finansieras via Europeiska investeringsbanken.

”Ukraina lider av brist på kompetent arbetskraft och därför är det viktigt för landet att utveckla yrkesutbildningen. Genom det institutionella samarbetet mellan finländska och ukrainska ämbetsverk stärker vi Ukraina på ett sätt som bär frukt långt in i framtiden”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Samarbete inom yrkesutbildning

Yrkesutbildningsprojektet mellan utbildningsstyrelsen i Finland och det ukrainska undervisnings- och vetenskapsministeriet fokuserar på att utveckla undervisnings- och examenskvaliteten. Projektet ska undanröja hinder för skolgång för att alla som är intresserade får en möjlighet till yrkesutbildning och för att även sårbara grupper kan delta i undervisningen fullödigt. Ukraina har som mål att skapa ett flexibelt och starkt system för yrkesutbildning som bidrar till landets återhämtning. För projektet har beviljats sammanlagt 2,2 miljoner euro för 2024–26.

Tidigare, det vill säga åren 2018–2023, har Ukrainas undervisningssektor genom olika projekt, fonder och samordning av sektorn fått cirka 30 miljoner euro i finansiering av Finland.

Samarbete kring uppföljning av luftkvaliteten

Finland beviljar två miljoner euro för Meteorologiska institutets och det ukrainska miljö- och naturresursministeriets projekt för att förbättra kapaciteten att mäta luftkvaliteten, förenhetliga sektorns lagstiftning med EU-bestämmelserna och för att bedöma krigets konsekvenser för luftkvaliteten 2024–2028. Luftföroreningar är den största hälsorisken som också skadar ekonomin och jordbrukets produktivitet. Projektet förbättrar de ukrainska myndigheternas kapacitet att följa upp och förutse luftkvaliteten och sprida information om luftkvalitetens konsekvenser för hälsan. Till projektet hör också regionalt samarbete med grannländerna.

Europeiska investeringsbankens EU4U-fond

Finlands stöd via Europeiska investeringsbankens fond EU for Ukraina (EU4U) för återuppbyggnaden i Ukraina uppgår till fem miljoner euro 2024–2025. Målet är att förbättra landets ekonomiska och samhälleliga bärkraft och hjälpa med att bygga en hållbar infrastruktur, vilket samtidigt stimulerar ekonomin. Fonden beviljar finansiering för projekt inom den privata och den offentliga sektorn.

Finansieringen går till att bygga infrastruktur på kommunal nivå, såsom skolor, sjukhus, transportnät och avloppsreningsverk, samt att skapa digital kapacitet och cybersäkerhetskapacitet. Stödmottagarna är den privata sektorn i Ukraina och de ukrainska personer som påverkas av projekten.

Finland har bidragit till återuppbyggnaden också bland annat genom Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling EBRD:s E5P-fond och Nordiska miljöfinansieringsorganet NEFCO:s Green Recovery-program.

Mer information

  • Sirpa Oksanen, enhetschef, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 295 350 472
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi.