Finland avbryter sitt stöd till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA

Anklagelserna om att 12 anställda vid FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) varit inblandade i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober är allvarliga. Utrikesministeriet kräver en oberoende och grundlig utredning av saken.

UNRWA är en humanitär organisation inom FN som har till uppgift att tillhandahålla grundläggande tjänster för palestinska flyktingar, bland annat utbildning, hälsovård och sociala tjänster. UNRWA har ca 28 000 anställda palestinier.

Finland har ett fyraårigt avtal om humanitärt bistånd med UNRWA för 2023–2026, vilket uppgår till fem miljoner euro per år. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio har beslutat att Finlands utbetalningar till UNRWA avbryts på grund av anklagelserna.

– Finlands pengar får inte gå till Hamas eller andra terrorister, inte en endaste euro. Misstanken om att stödmottagarens anställda varit inblandande i terrorattacken leder till att stödet avbryts. Fallet måste utredas grundligt, fastställer minister Tavio.
 

Ytterligare information:

  • Lauratuulia Lehtinen, enhetschef, enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, utrikesministeriet, tfn +358 46 921 2030
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi.