Finlands och Sveriges utrikesministrar diskuterar ländernas roll i ett Europa under förändring

Finlands och Sveriges utrikesministrar diskuterar ländernas roll i ett Europa under förändring

Det utrikespolitiska seminariet HAnalys, som lanserats av Finlands utrikesminister Timo Soini och Sveriges utrikesminister Margot Wallström, ordnas nu för andra gången på Hanaholmen i Esbo.

Utrikesminitrar Timo Soini och Margot Wallström ville skapa ett utrikespolitiskt forum för att fördjupa den utrikes- och säkerhetspolitiska dialogen mellan länderna.

Ministrarna beslutade att bjuda in samhällspåverkare, forskare och politiker för att diskutera och utbyta synpunkter om aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska ämnen på hög nationell och internationell nivå.

Utrikesminister Soini stod värd för den första Hanalys-seminariet i september 2017. Seminariet, som väckte stort intresse, får nu en uppföljning tisdagen den 29 januari. 

Utrikesminister Soini står åter värd och Wallström, som fortsätter som utrikesminister i Sveriges nya regering, deltar likaså. 

På programmet står en spännande debatt mellan de tidigare statsministrarna Paavo Lipponen och Carl Bildt

I en paneldebatt får svenska och finska riksdagsledamöter diskutera brännande aktuella internationella frågor. Journalisten Peter Nyman är moderator för paneldebatten.

Webbtidskriften Politicos politiska chefredaktör Ryan Heath håller ett anförande om Europas framtidsutsikter.

Under seminariet granskas bland annat Europas utmaningar och möjligheter inför Finlands EU-ordförandeskap och det stundande Europaparlamentsvalet. Talarna söker svar på frågor om Europas politiska och ekonomiska utveckling, Förenta staternas verksamhet, potentiella nya partnerskap för Europa samt Finlands och Sveriges ansvar i ett Europa under förändring.  

HAnalys ordnas av Hanaholmens kulturcentrum i samarbete med Finlands utrikesministerium och Sveriges utrikesdepartement.

Ytterligare information: Ann-Christine Krank, enheten för norra Europa, tfn 0295 350 111

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.


 

Sverige
gemensam utrikes- och säkerhetspolitik