Finland ger Ukraina mer stöd via Europarådet

Finland fortsätter att stödja Europarådets arbete i Ukraina med fyra miljoner euro 2024–2025. Finlands stöd riktas särskilt till arbetet med att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning, främja jämställdheten och förebygga och bekämpa våld mot kvinnor.

Europarådet stöttar Ukraina i dess insatser för att stärka de mänskliga rättigheterna, rättsstatsutvecklingen och demokratin så att de står i samklang med de europeiska standarderna och normerna. Ett ytterligare mål är att hjälpa till med återuppbyggnaden och den ekonomiska återhämtningen i Ukraina. Att bidra till Ukrainas EU-närmande ges hög prioritet.

Handlingsprogrammet 2023–2026 som styr Europarådets arbete har tagits fram i nära samarbete med de ukrainska myndigheterna. Programmet bygger på de resultat som uppnåddes under den föregående programperioden 2018–2022. 

Finlands stöd till Europarådet offentliggjordes den 17. januari i Strasbourg. Bjørn Berge, biträdande generalsekreterare, Europarådet och Sini Paukkunen-Mykkänen, ambassadör, Finlands representation vid Europarådet.

Finlands bidrag till Europarådets handlingsprogram för Ukraina 2024–2025 uppgår till sammanlagt 4 miljoner euro. Finlands stöd är särskilt avsett för att genomföra Istanbulkonventionen som främjar jämställdhet och bidrar till att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet samt för att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning. För stödet används Finlands anslag för utvecklingssamarbete. 

”När vi tänker på Ukrainas framtid är det ytterst viktigt att vi stödjer strukturella reformer. I detta syfte är Europarådet en bra samarbetspartner”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Handlingsprogrammets fokus ligger på att förbättra rättigheterna för de mest utsatta grupperna och de grupper som lider av krigets konsekvenser. Syftet med handlingsprogrammet är också att hjälpa Ukraina  att införa strategin mot korruption (2021–2025) och att vidta åtgärder för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

Europarådet har varit aktivt i Ukraina sedan 2005. Finland har bidragit till Europarådets handlingsprogram för Ukraina sedan 2014. Anslaget för det föregående fyraåriga programmet (2018–2022) var 3,5 miljoner euro. Trots anfallskriget har Europarådet genom det föregående programmet kunnat hjälpa Ukraina med reformprocesserna. Goda framsteg har gjorts bland annat när det gäller arbetet mot våld mot kvinnor, minoriteters rättigheter, rättsstatsreformen och behandlingen av krigsförbrytelser och kränkningar av de mänskliga rättigheterna under Rysslands anfallskrig.

Sedan början av anfallskriget har Finland beviljat Ukraina sammanlagt över 570 miljoner euro ur medlen för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd.

Ytterligare information

  • Sirpa Oksanen, enhetschef, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn 0295 350 472, fornamn.efternamn@gov.fi