Det nyaste numret av This is FINLAND Magazine handlar om hur finländare tacklar klimatförändringen

Det nyaste numret av This is FINLAND Magazine handlar om hur finländare tacklar klimatförändringen

This is FINLAND Magazine 2020–2021 har kommit ut. I årets nummer lyfter vi fram hur Finland främjar hållbar utveckling och kämpar mot klimatförändringen.

”I tidningen This is FINLAND vill vi erbjuda inblickar i det finländska samhället, i vårt sätt att tänka och söka lösningar på gemensamma problem. I årets nummer vill vi särskilt lyfta fram finländares expertis och synpunkter som gäller hållbar utveckling och cirkulär ekonomi – allt från enskilda miljöval till finländska företags pionjärroll inom hållbar utveckling”, säger Laura Kamras, som är chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati.

”Det gläder mig i synnerhet att finländska toppnamn som Lauri Porra och Dalia Stasevska, vill dela sin egen historia i vår tidning. Genom verkliga människor kommer Finlands berättelser närmare och väcker förhoppningsvis ett intresse för teman som vi tycker är viktiga.”

I synnerhet unga finländare är aktiva i arbetet mot klimatförändringen och som opinionsbildare. Klimataktivisten Atte Ahokas tar upp Finland som föregångare och anser att vi kunde ta en ledande roll i arbetet mot klimatförändringen.

”Regeringen har en ambitiös agenda för att göra Finland koldioxidneutralt före 2035 och Finland producerar lovande företag inom området”, skriver Ahokas i sin kolumn.

Tidningen presenterar finländska sätt att tackla klimatförändringen och belyser till exempel innovation för att lösa problemet med plastavfall i haven: Sulapac har utvecklat ett biologiskt nedbrytbart alternativ till plast utan mikroplaster, Woodly utvecklar ett träbaserat plastlikt förpackningsmaterial och Durat använder återanvänt plast i sina produkter, för att nämna några exempel.

Skådespelaren och förespråkaren för fritt strömmande älvar Jasper Pääkkönen fortsätter på miljötemat och berättar i en intervju om hur han själv vill leva så att den rena finska naturen och friska fiskrika älvar ska finnas kvar också efter hans livstid.

Finland är en gynnsam miljö för hälsoteknik. Mark Daly, som är professor i genetik vid Harvard och chef för Finlands institut för molekylär medicin, slog sig ned i Finland just av den orsaken. Han prisar Finland vitt och brett som den perfekta platsen för forskning i genteknik: ”Det nationella hälsovårdssystemet har samlat in en enorm mängd data som är tillgängliga för forskare. Ett sådant forskningsperspektiv finns inte någon annanstans”.

Den engelskspråkiga tidskriften This is FINLAND Magazine riktar sig till en internationell läsekrets. Den har som mål att erbjuda inspirerande perspektiv på finländsk kompetens, innovation och livsstil, som en del av arbetet för Finlandsbilden. Tidningen distribueras globalt genom redaktionsrådets kanaler. I mars kommer den också ut på tyska, franska, spanska, kinesiska och ryska.

This is FINLAND Magazine ges ut av utrikesministeriet, Business Finland och Sitra och produceras av Otavamedia.

Läs This is FINLAND Magazine 2020-2021:

Ytterligare information:
Laura Kamras, chef för enheten för offentlig diplomati, utrikesministeriet, tfn +358 295 351 558
Hetta Huittinen,
Head of International Media & PR, Business Finland, tfn +358 400 339 597
Sari Tuori, kommunikationschef, Sitra, tfn +358 294 618 241


Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.