En utredningsgrupp har föreslagit tre modeller för att reformera Team Finland-nätverket

Utrikesministeriets och arbets- och näringsministeriets gemensamma tjänstemannaarbetsgrupp har utrett hur Team Finland-nätverket för exportfrämjande borde reformeras. Utredningen publicerades den 6 februari 2024.

Sininen logo valkoisella taustalla

Enligt statsminister Petteri Orpos regeringsprogram ska ledningsstrukturerna och verksamheten för de offentliga aktörernas nätverk för exportfrämjande, det vill säga Team Finland-nätverket, förnyas. Det ska göras tillsammans med näringslivet. Bakgrunden till utredningen är regeringsprogrammets riktlinjer om att stärka utrikesministeriets styrande roll inom statens verksamhet för att främja export och internationalisering. Ett led i detta arbete är att integrera Business Finlands utlandsfunktioner i Finlands utlandsnätverk.

Den största bristen i Finlands exportfrämjande system är enligt arbetsgruppens rapport(Länk till en annan webbplats.) det splittrade ledningssystemet, särskilt inom utlandsrepresentationen, som leds av två olika organisationer. 

Gruppen har föreslagit tre olika lösningsmodeller som kan effektivisera och förenkla ledningen av Team Finland-nätverket och dess exportfrämjande verksamhet.

  1. Team Finland-nätverkets ledningsstruktur i Finland reformeras
  2. Team Finland-nätverkets ledningsstruktur i Finland reformeras och utrikesministeriets styrande roll i utlandsnätverket stärks
  3. Business Finlands verksamhet i utlandet överförs till utrikesförvaltningen

Utredningen(Länk till en annan webbplats.) innehåller preliminära bedömningar av tillämpningen av modellerna eftersom de förutsätter olika ändringar i lagstiftningen och ledningsstrukturerna. Efter att utredningen har offentliggjorts övergår reformen vidare till de politiska beslutsfattarna. Minister Ville Tavio och minister Wille Rydman beslutar om det fortsatta arbetet. 

Ytterligare information: