Utlysning av projektstöd för finländska civilsamhällesorganisationer 2025-2028

Utrikesministeriet utlyser projektstöd för finländska civilsamhällesorganisationers utvecklingssamarbetsprojekt. Ansökningstiden är 24.1.–8.3.2024. Organisationerna kan ansöka om statsunderstöd för som genomförs 2025–2028. Stödet är en del av de anslag för utvecklingssamarbete som avsatts för civilsamhällets utvecklingssamarbete.

Projektstödet till finländska civilsamhällesorganisationer är ett led i arbetet med att genomföra Finlands utvecklingspolitik och regeringsprogram. Organisationernas utvecklingsprojekt ger mer variation och ökar genomslagskraften i Finlands utvecklingssamarbete. Med projektstödet stärker finländska organisationer och deras partner kapaciteten hos civilsamhällets aktörer i utvecklingsländer och förbättrar civilsamhällets tillstånd, verksamhetsförutsättningar och demokrati.

Projektstödet kan sökas 24.1–8.3.2024. Ansökan görs för första gången i statsförvaltningens nya gemensamma tjänst Sokunderstod.fi(Länk till en annan webbplats.). Utlysningen, standardvillkoren, bedömningskriterierna och ansökningsanvisningarna finns på tjänstens webbplats. Den tekniska bruksanvisningen för tjänsten finns på Statskontorets webbplats.

Villkoren för projektstödet följer i fortsättningen finansministeriets nya mall för standardvillkor. En ny sak denna gång är att sökanden kan  täcka en del av egeninsatsandelen med offentlig finansiering som beviljats av andra än ODA-länder. 

Ansökningarna om statsunderstöd bedöms utifrån minimikraven, kvalitativa bedömningskriterier och en helhetsbedömning som baserar sig på regeringsprogrammet. Ansökningarna som uppfyller minimikraven går vidare till en kvalitativ bedömning och en helhetsbedömning. Denna utlysning förpliktar inte utrikesministeriet att bevilja statsunderstöd åt alla sökande eller att bevilja det fulla ansökta beloppet. För den här ansökningsomgången har det reserverats högst 25 miljoner euro för åren 2025–2028.

Sökandena kan skicka frågor om ansökningsomgången till enheten för det civila samhället på adressen: hanketuki.um@gov.fi fram till den 9 februari 2024. Svaren publiceras på utrikesministeriets webbplats för projektstöd senast den 16 februari 2024.