Misstänkt ofredande vid Internationella handelscentret ITC

Finland förhåller sig mycket allvarligt till misstankarna om ofredande vid Internationella handelscentret (International Trade Centre, ITC).

Misstankarna om ofredande framgick av en enkät till ITC:s anställda i december 2022. Enligt enkäten hade en stor del av de som svarat på enkäten upplevt eller bevittnat olika slags osakligt beteende, inklusive sexuella trakasserier.

Finland och de övriga länder som understött centret har diskuterat frågan med ITC och förutsätter att de misstankar som kommit fram undersöks opartiskt och att centret vidtar åtgärder för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för personalen.

ITC berättar att det börjat utreda och förbättra situationen. ITC har till exempel inrättat en ombudsman som bereder möjlighet till konfidentiella diskussioner och som kan inleda medlings- och förlikningsverksamhet. Ombudsmannen rapporterar direkt till FN:s högkvarter.

ITC är Världshandelsorganisationen WTO:s och FN:s gemensamma center för tekniskt bistånd, vars uppgift är att stärka SMF-företags konkurrenskraft och möjligheter i den internationella handeln i tillväxtländer och länder i övergångsskedet.

Stöd speciellt för kvinnligt företagande

ITC är Finlands långvariga partner i det så kallade Aid for Trade -samarbete som syftar till att koppla företag från utvecklingsländerna till världshandeln. Finland har understött centrets arbete särskilt i fråga om kvinnors företagande. Det senaste finansieringspaketet för perioden 2021–2022 var fem miljoner euro. Diskussionerna om fortsatt frivillig finansiering från Finland har avbrutits på grund av misstankar om ofredande och Finland stöder för närvarande inte ITC.

Under åren 2019–2021 hjälpte ITC mikro- och SMF-företag i tillväxtländerna att skapa och bevara över 56 000 arbetsplatser. ITC bedömer att värdet av företagens export och investeringar ökade elvafalt 2019 tack vare finansieringen via ITC.

Centrets strategi (2022–2025) betonar kvinnors, ungas och svagare gruppers deltagande i handeln, ansvarsfulla och hållbara värdekedjor, grön handel och utnyttjande av digitala möjligheter. ITC satsar dessutom på att främja den regionala handeln i synnerhet i Afrika.