Våra beskickningar ute i världen firar självständighetsdagen med virtuella evenemang

Våra beskickningar ute i världen firar självständighetsdagen med virtuella evenemang

Coronapandemin påverkar firandet av självständighetsdagen inte bara i Finland utan också hos våra beskickningar. Många traditionella självständighetsmottagningar ordnas i år virtuellt runt om i världen. Samtidigt är det frågan om ett slags pilotprojekt för Finlandsbilden.

Utrikesministeriets samarbetspartner Zoan har skapat en virtuell värld för evenemangen. Evenemangsplattformen utvecklas och används också i fortsättningen för virtuella evenemang kring Finlandsbilden.

”Vi testar både evenemangsplattformen och ett nytt sätt att fira. Målet är att Finland ska utmärka sig som föregångare inom digitalisering och som en smidig aktör som villigt prövar nya saker”, berättar innehålls- och kommunikationsexpert Hanna Öunap från utrikesministeriets kommunikationsavdelning.

Över 40 beskickningar deltar

Cirka hälften av Finlands beskickningar deltar i försöket. För dem har det skapats egna självständighetsevenemang i en virtuell värld. Miljön utgörs av en modell av ön Lonna, där man ser Helsingfors strandlinje. Gästerna kan röra sig på egen hand i denna 360-gradiga värld och titta på utplacerade videor med till exempel beskickningschefens hälsning, musikstycken och korta förevisningar av den finländska vardagen och naturen. Diskussion förs i en chatt och hälsningar kan framföras i en elektronisk gästbok.

De första virtuella evenemangen för beskickningarna ordnas redan några dagar före den egentliga självständighetsdagen den 6 december och de sista hålls måndagen den 7 december.

Exempel på videor som visas vid de virtuella mottagningarna:

This is Finland! framförd av manskören Huutajat är ett uppträdande som handlar om de grundläggande värderingarna i vårt land. Huutajat betyder “Skrikarna” och det är exakt det de gör. Kören tar inte en enda ton. 

 

Maija Kauhanen är en prisbelönt multibegåvad musiker, sångare, kompositör och sångtextförfattare. Hon har gjort ett väldigt speciellt arrangemang av hymnen Finlandia av Jean Sibelius, det första av hymnen som gjorts enkom för denna kanteletyp. Videon till Finlandiahymnen har filmats i Sibeliusparken i Helsingfors med Sibeliusmonumentet i bakgrunden.

 

Videon Naturens röst beskriver vårt starka band till naturen. Den visar fotografier tagna av naturfotografen Ossi Saarinen kombinerat med ljud ur den finländska naturen, skapade av Samy Kramer, och hjärtliga kommentarer av finländska förskolebarn. 

Vi önskar alla en god självständighetsdag!