Nyheter om coronaläget i Italien

Resenärer från EU- och Schengen länder till Italien bör inte längre uppvisa varken vaccineringsbevis eller negativt testresultat från och med den 1.6.22. Resenärer som åker till Finland bör uppvisa vaccineringsbevis eller bevis på tillfriskining från coronaviruset (förutom finska medborgare eller fast bosatta i Finland).

Begränsningar gällande resor från Italien till Finland 

Artikeln modifierats den 1.6.22. Den ursprungliga artikeln publicerades den 8.3.2020.

Resenärerna bör ha ett vaccineringsbevis (min 7 dygn bör ha gått efter sista dosen) eller bevis på att de haft och tillfrisknat från covid19 viruset inom de senaste 6 mån. Beviset bör vara på finska-, svenska-, eller engelska. I annat fall duger en officiell översättning. EU:s digitaliska covid-bevis duger också. Test för barn under 16 år gamla har inte krävts.

Det rekommenderas  att resenärerna skriver in sig på www.finentry.fi(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.) service sidan på nätet innan man kommer in i landet. 

Märk väl,  att olika flygbolag kan ha egna tilläggsrestriktioner som bör kontrolleras själv från flygbolaget innan man reser. 

Mera information: Finnair.Länk till en annan webbplats.(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.)

Gränsbevakningsväsendet bestämmer i sista hand om vem som får komma in i landet.

Mer info www.raja.fi(Länk till en annan webbplats.)

En finsk medborgare har alltid rätt att komma till Finland och alla har rätt att lämna Finland, ifall det inte finns en laglig grund för att hindra det. Regeringen rekommenderar att undvika onödigt resande utomlands.

 Frågor och svar om coronaviruset och resande.(Länk till en annan webbplats.)

Restriktioner från Finland till Italien samt rörlighetsbgränsingar

Resenärer från EU- och Schengen länder till Italien behöver inte längre uppvisa varken vaccineringsbevis eller negativt testresultat från och med den 1.6.2022. Munnskydd (FFP2) krävs dock på nationella flyg samt flyg mot Italien.

Märk att flygbolagen kan ha egna krav gällande corona testning.

Om regler för inresa samt undantagssituationer kan man läsa om från Italiens utrikesministeriums hemsida.(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.)

Munskydd krävs ännu i kollektivtrafiken samt interrgionala tåg och bussar.  Barn under 6 år samt personer med handikapp behöver inte använda munskydd. Den Italienska regeringen samt regionerna kan bestämma om nya restriktioner med kort varsel.

Positivt testresultat för Covid19 i Italien

Ifall du misstänker smitta, kontakta närmaste allmänläkare eller jourerande läkare och beskriv dina symptom. De ger dig råd. På Italiens hälsoministeriums sidor hittar du dessutom jourerande coronatelefonnumren: Numeri verdi regionali(Länk till en annan webbplats.)

Kontakta dessutom ditt försäkringsbolag och ditt flygbolag för att flytta på ditt returflyg.

Länk till artikeln ”Iakta särskild försiktighet” https://um.fi/aktuellt/artikeln/-/asset_publisher/iYk2EknIlmNL/content/matkustussuosituksiin-muutoksia-noudata-erityist%25C3%25A4-varovaisuutta-matkustettaessa-eu-ja-schengen-alueelle 

De Italienska myndigheternas info sidor. Mer info på engelska på utrikesministeriets sidor (Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.)samt enkäten Viaggaresicuri här..(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.) Coronavirusinformation får man av det italienska hälsoministeriet, ring 1500.

Det allmänna nödnumret är 112.

Ambassaden öppettider :

Finlands ambassads telefonservice i Rom (+39) 06 852 231 och Milanos kontor (+39 02 250 61474) är öppen måndag till fredag från 9 till 12. Under övriga tider kan ni skicka e-post consulate.roo@formin.fi (konsulära frågor) eller sanomat.roo@formin.fi (andra ärenden).

Konsulatets kundtjänst är öppen under begränsade tider. Möten I Rom och Milano:

Elektroniskt bokningssystem(Länk till en annan webbplats.)

Utanför tjänstetid och endast i nödsituationer kan ni kontakta utrikesministeriets jourtjänst: päivystys.um@formin.fi eller tel. +358 9 160 55555.

 

​​​​​​Mer information:

Institutet för hälsa och välfärd THL har publicerat uppdaterad information om coronaLänk till en annan webbplats.(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.).Länk till en annan webbplats.(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.)

Gränsbevakningsväsendet: Info om gränstrafiken(Länk till en annan webbplats.)(Länk till en annan webbplats.)


Resemeddelande för Italien(Länk till en annan webbplats.)

Finlands ambassad i Rom på Facebook

https://twitter.com/FinlandinItaly

Frågor och svar om resor och coronaviruset på utrikesministeriets hemsida(Länk till en annan webbplats.)

Nyheter om coronavirus på utrikesministeriets hemsida(Länk till en annan webbplats.)