Nyheter om coronaläget i Bahrain och Qatar

Nyheter om coronaläget i Bahrain och Qatar

Inresebestämmelser

Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna alltid före resan hos myndigheterna i mållandet, till exempel Bahrains eller Qatars närmaste beskickning. 

På grund av det exceptionella läget begränsar Qatar och Bahrain inresor i hög grad. Qatar har nekat alla utom sina egna medborgare inresa, med vissa undantag. Om du har problem med inresan ska du i första hand vända dig till landets myndigheter, exempelvis Bahrains eller Qatars närmaste beskickning. Finlands ambassad kan inte hjälpa till i ärenden som gäller in- eller returresa till Bahrain och Qatar eftersom de hör till respektive länders behörighet. 

Besökarna ska ansöka om resetillstånd för tjänsten Ehteraz (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)minst 12 timmar före resans början. Resenärer ombeds ladda ner alla behövliga dokument som bilaga till tillståndsansökan. Mer information hittar du på Qatars hälsoministeriets hemsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska).

Myndigheterna har meddelat att besökare med fullt vaccinationsskydd kommer in i landet från och med 12 juli 2021. Mer information om förutsättningarna för inresa finns på det Qatars hälsoministeriets(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och Visit Qatar hemsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska). Alla resenärer ska uppvisa ett negativt Covid-19-testresultat som gjorts i avreselandet och som inte får vara äldre 72 timmar. Mer information finns på Qatars  nyhetsbyrås(Länk till en annan webbplats.) hemsida (på engelska). Personer som har varit smittade av covid-19 och personer som har fullt vaccinationsskydd är under vissa förutsättningar befriade från karantän. Mer information finns på Qatars hälsoministeriets(Länk till en annan webbplats.) samt nyhetsbyrås(Länk till en annan webbplats.) hemsidor (på engelska).

Boende i Qatar som återvänder från  länder som inte ingår i de sk lågriskländerna skall utföra sin karantän på ett hotell  på egen bekostnad i en vecka. Karantänpaketet skall bokas från de godkända hotellen på ”Discover Qatar(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)"s hemsida. Ett nytt covid-19 test utförs igen den sjätte och resenären släpps från hotellet om testresultatet är negativt och statuset i Ehteraz-applikationen har blivit  grönt. Om testresultatet är positivit hänvisas personen till en karantänanläggning utsedd av myndigheterna. 

Personer som har varit smittade av covid-19 och personer som har fullt vaccinationsskydd är under vissa förutsättningar befriade från karantän. Mer information finns på Qatars hälsoministeriets(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) samt nyhetsbyrås(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) hemsidor (på engelska). 

Qatars myndigheters anvisningar finns att läsa här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska).

Observera att Finland inte längre till dessa s.k. “lågriskländer”, vilket innebär att den obligatoriska karantänen skall utföras på ett hotell som myndigheterna godkänt. Mer information om hotellen finns här(Länk till en annan webbplats.). Mer information om lågriskländer, anvisningar om resor och återresa, Covid-19-testning samt svar på vanliga frågor finns i här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska). 

Bahrains myndigheter har tagit i bruk flera begränsningar som berör rörlighet och inresa från och med den 25 mars 2020. Från 4 september 2020 har turistvisum åter utfärdats vid ankomsten till landet, vilket också gäller finska medborgare. 

Bahrains myndigheter har uppdaterat inresebestämmelserna från och med den 25 juni 2021. Karantänsskyldigheten på 10 dagar gäller till exempel alla ovaccinerade resenärer och personer som inte har ett vaccinationsintyg godkänt av Bahrain. Resenärerna ska även visa upp ett negativt Covid-19-testresultat med QR-kod, som beroende på avgångslandet  inte får vara äldre än 48 –72 timmar. Kravet på pcr-test gäller inte längre resenärer som fått fullt vaccinationsskydd från och med 3 september 2021. Mer information om befrielsen  finns på Bahrains hälsoministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska).

Vid ankomst till Bahrain krävs två Covid-19 tester av resenären. Det första testet tas vid ankomsten och det andra testet tas den  tionde dagen.

Förenade Arabemiratens myndigheter har informerat att Förenade Arabemiraten och Bahrain avstår från karantänskyldighet vid resor mellan länderna. Ändringen gäller invånare och medborgare i Förenade Arabemiraten och Bahrain som har fått fullständigt vaccinationsskydd. Vaccinationsbeviset ska visas upp antingen via ett godkänt vaccinationsintyg eller en godkänd applikation (i Förenade Arabemiraten Al Hosn-applikationen, i Bahrain Be Aware Bahrain-applikationen). Ytterligare information finns på Förenade Arabemiratens utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (på engelska).

Mer information (på engelska):

Qatar:
Metrash2(Länk till en annan webbplats.)-tjänsten
Qatar(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)s inrikesministerium webbsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Qatars inrikesministerum twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Bahrain:
E-visum(Länk till en annan webbplats.) tjänst(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Flygförbindelser till Finland

Qatar

Qatar Airways har varje vecka direktflyg från Doha till Finland. Från Doha kommer man till Helsingfors också via en vidare anslutning. Du hittar mera information på Qatar Airways webbplats.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) Hälsokontroller och andra undantagsåtgärder kan orsaka förseningar på flygplatser.

På Dohas flygplats skall man använda munskydd och desinfiera händerna. Mer information on flygplatsbestämmelserna hittar du på flygplatsens hemsida. (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Bahrain

I Bahrain fungerar flygplatsen och avgångarna bland annat till Europa fortsätter, och därifrån kan man ta sig till Finland. Här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) hittar du flygplatsens anvisningar till resenärer.

Rörelsefrihet

I Qatar råder begränsningar för hur många som får åka i samma bil eller buss. När man går ut från sin bostad måste man ladda ner och använda mobilappen EHTERAZ (sedan 22 maj).

Hälsovård               

I både Bahrain och Qatar måste man använda munskydd och handskar när man går ut ur sitt hem, och hålla tillräckligt långt avstånd till andra människor.

Om du misstänker smitta ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar.

Telefonnumret till Qatars hälsovårdsministeriums covid-19-linje är (+974) 16000.

I Bahrain är motsvarande telefonnummer (+973) 444.

Tjänster

Qatars myndigheter har meddelat att begränsningarna på grund av koronapandemin hävs i fyra steg från och med 28 maj 2021. Den tredje fasen av avskaffandet av begränsningarna inleds 9.7.2021. Avskaffandet av begränsningarna gäller bland annat fritidsverksamhet, sammankomster, affärsliv och idrott. Mer information finns i hälsovårdsmyndigheternas meddelande på Qatars hälsoministeriets Twitter(Länk till en annan webbplats.) (på engelska). 

Myndigheterna i Bahrain har meddelat att begränsningarna av tjänsterna hävs från och med 23.7.2021. Enligt de nya bestämmelserna har ovaccinerade nekats tillträde till evenemang, konferenser och biografer inomhus. Mer information hittar du på Bahrains hälsovårdsministeriums webbplats (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)(på engelska).

Myndigheterna i Bahrain informerade om nya begränsningar från och med 28 maj 2021. Begränsningarna gäller i vid omfattning t.ex. sammankomster, tjänster och skolornas distansundervisning. Mer information finns på hälsoministeriets Twitter i Bahrain(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på engelska).

Sanktioner för brott mot bestämmelserna

Observera att den som bryter mot myndigheternas bestämmelser kan bli dömd till höga böter eller fängelsestraff.

Bra att veta

Det lönar sig att följa de lokala myndigheternas underrättelser, bland annat följande engelskspråkiga källor:

Qatar:

Bahrain:

Beskickningens kundbetjäning

På grund av coronaläget är beskickningens kundbetjäning begränsad. Du hittar mer information här.(Länk till en annan webbplats.)

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka e-mail till kpa-10@formin.fi och be att få det gjort.