Nyheter om coronaläget i Tunisien

Nyheter om coronaläget i Tunisien

Finlands ambassad i Tunis tillsammans med utrikesministeriet följer noggrant hur situationen med coronaviruset utvecklas. Innan du reser ska du alltid kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med ditt flygbolag och destinationslandets myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Inresebestämmelser

Kontrollera alltid de aktuella inresebestämmelserna med mållandets myndigheter eller närmaste ambassad före din resa, till exempel Tunisiens ambassad i Helsingfors(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Också transitländerna kan ha egna restriktioner.

  • Alla passagerare måste presentera ett negativt RT-PCR intyg som är högst 72 timmar gammallt. Intyget måste innehålla en QR-kod. Den enda undantag är under 12-åriga. 
  • Alla ovaccinerade resenärer hamnar vid ankomsten i en obligatorisk 10 dagars karantän som utförs på ett av staten anvisat hotell(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Resenären betalar själv hotellkostnaderna. Resenären ska visa upp den betalda hotellbokningen på flygplatsen i avgångslandet. Alla som hålls i karantän ska genomgå ett RT-PCR test under den 7 –10: e karantändagen. Resenären betalar själv för testkostnaderna. Om testresultatet är negativt kan karantänen avlägsnas.
  • Alla resenärer som har fått en komplett coronavaccinationsserie, ska förbinda sig till 10 dagars karantän på sitt eget inkvarteringsställe.
  • Resenären måste fylla i hälsodeklaration https://app.e7mi.tn/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)  innan resan. Formulären scickas på nätet och två dokumenter från nätet måste vara skrivit ut, signerat och presenterat både vid incheckning på flygplats och vid ankomst i Tunis. 

De lokala myndigheternas information som uppdateras finns under följande länkar:

Rörelsefrihet och tjänster

Från och med den 19.8.2021 bestäms tiden för utegångsförbudet att gälla kl. 00-05.  

Alla slags sammanträde innomhus är förbjudet. Restauranger och barkaféer stänga sina dörrar kl. 22.

Hälsovård

Det är obligatoriskt att ha munskydd i vissa offentliga lokaler, som till exempel på stationer och i köpcentrum men också i trafikmedel. 

Coronapatienter behandlas på offentliga sjukhus och på vissa privatkliniker. Hälsovården är överbelastad och ibland finns det mankemang om oxygen och andningsapparat.

Om man misstänker att man har insjuknat i Covid-19 (den sjukdom som coronaviruset leder till) ska man ringa det lokala nödnumret (+216) 190 (SAMU, Services d’aide médicale urgente). Hälsovårdspersonalen söker upp patienten och gör en undersökning på plats. Om nödnumret är överbelastat lönar det sig att ringa direkt till vårdcentralen eller –kliniken. Den eventuellt smittade ska inte själv ta sig till vård, för att undvika att smittan sprids. Mera upplysningar om corona får man på hälsovårdsmyndigheternas infolinje: (+216) 80 10 1919.

Beskickningen uppmanar att man följer med de lokala nyheterna och t.ex. också Tunisiens nationella sjukdomsobservatories meddelanden för att få veta det senaste om coronasituationen.

Mera information finns under följande länkar:

Facebook, Observatoire National des Maladies Nouvelles et Emergentes(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på franska och arabiska)

Facebook, COVID-19 Tunisia(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på franska och arabiska)

Som alltid är det skäl att resenärer har täckande försäkring som är i kraft under hela resan, och som omfattar vård och eventuell hemresekostnad. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera din försäkring.

Ändringar i ambassadens kundbetjäningstider

Ambassaden tjänar finska medborgare och permanenta bosatta i Finland enligt lagen om konsulära tjänster. Ambassaden tillhandahåller också pass- och notaritjänster såsom registreringar till myndigheten för digitalisering och befolksningsdata.

Kunder tas emot vid ambassaden endast med tidsbokning. Man kan boka tid genom att skicka e-post till ambassaden: visa.tun(a)formin.fi. Beskickningens telefonbetjäning är öppen må-fre kl. 08.30-12.30.

Med anledning av coronaviruspandemin ambassaden accepterar inte vanliga ansökningar om visum tills vidare. Mer information om gränsbevakningsväsendets anvisningar om inresan till resenärer: Gränsbevakningsväsendet(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets jourtelefon genom att ringa +358 9160 55555 eller per e-post paivystys.um(a)formin.fi. Utrikesministeriets jour betjänar dygnet runt årets alla dagar. För mer information, se utrikesministeriets jour 24/7 webbplats (Öppnar nytt fönster).

Reseanmälan

Det lönar sig alltid att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), så att UM får veta var du befinner dig och kan kontakta dig under resan. Reseanmälan kan också göras när du redan är utomlands.

Om du har gjort en reseanmälan och din vistelse utomlands drar ut på tiden ska du ändra slutdatumet för din reseanmälan. Då får vi veta att du fortfarande är utomlands och kan skicka dig både meddelanden och förfrågningar. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte är registrerad, gör en ny reseanmälan.

Om du inte har något slutdatum i din reseanmälan eller om du återvänder tidigare ska du radera din reseanmälan. Då får vi veta att du inte längre befinner dig utomlands och skickar dig inga fler förfrågningar och meddelanden. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din reseanmälan. Om du inte har registrerat dig kan du skicka en begäran om att radera din reseanmälan per e-post till visa.tun(a)formin.fi.