Exportkontroll

Målet med exportkontrollen av produkter med dubbel användning är att förhindra spridning av massförstörelsevapen och att främja ansvarsfull export av finländsk teknologi. Exportkontroll utförs med hjälp av internationella fördrag och internationellt samarbete. I Finland är utrikesministeriet tillståndsmyndighet för exportkontroll.

Exportkontrollen omfattar produkter och teknologi med dubbla användningsområden som enligt lag ska kontrolleras. Terrorismen och hotet om spridning av massförstörelsevapen har inte endast ökat vapentillsynen utan också behovet av exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden.

Bestämmelser om exportkontroll finns i lagen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden (500/2024) och i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821.

Exportkontrollen syftar till att främja en ansvarsfylld export av finländsk teknologi och till att förhindra att teknologin används för att utveckla massförstörelsevapen, för oönskad militär verksamhet, för verksamhet som strider mot Finlands intressen eller kränker mänskliga rättigheter.

Exportkontrollen gör det möjligt för finländska företag att få kontrollerade produkter och teknologi som har producerats på annat håll.

Definition av produkter med dubbla användningsområden

Enligt artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 avses med produkter med dubbla användningsområden sådana produkter, även programvara teknik, som kan användas för både civila och militära ändamål, och inbegriper produkter som kan användas för utformning, utveckling, produktion eller användning av kärnvapen, kemiska vapen eller biologiska vapen eller bärare av dessa, inbegripet alla varor som kan användas både för icke-explosiva ändamål och för att på något sätt bidra vid tillverkning av kärnvapen eller andra kärnladdningar.

Produkterna kan vara mycket olika. I allmänhet är de högteknologiska produkter, såsom kärnmaterial, särskilda material och därtill hörande utrustning, elektronik, vissa slag av datorer, utrustning för telekommunikation och informationssäkerhet samt till exempel sensorer och lasrar.

Export av produkter med dubbla användningsområden

Med export av produkter med dubbla användningsområden avses export av varor med dubbla användningsområden som omfattas av exportkontroll till länder utanför EU. Denna export krävero tillstånd.

I handeln på den inre marknaden, det vill säga inom EU, krävs endast tillstånd för synnerligen känsliga produkter, till exempel kärnämnen och kärnutrustning. Ytterligare bör det noteras att utrikesministeriet har rätt att besluta att för överföringen av produkter med dubbla användningsområden från Finland till ett annat EU-land ska krävas ett tillstånd förutsatt att de förutsättningar som anges i artikel 11.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 uppfylls.

Enligt 6 § och 17 § 6 mom. i lagen(Länk till en annan webbplats.) om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden kan transitering och förmedling kräva tillstånd om vissa kriterier uppfylls.

För handel på EU:s inre marknad behövs tillstånd endast för synnerligen känsliga produkter, såsom för kärnmaterial och kärnutrustning.

Även transitering och förmedling kräver tillstånd. Kontrollen begränsar sig emellertid till fall som ger skäl att anta att produkterna kommer att användas för massförstörelsevapen.

Ansvariga nationella myndigheter

I Finland är utrikesministeriet tillståndsmyndighet för export av produkter med dubbla användningsområden. Tillståndsmyndighet för export av försvarsmateriel är försvarsministeriet och för export av civila vapen och patroner Polisstyrelsen.

Utrikesministeriet ansvarar för Finlands säkerhetspolitiska riktlinjer vid plenarmötena för internationella exportkontrollarrangemang. Utrikesministeriet ansvarar för Finlands del också för förvaltningen av EU:s exportkontrollarrangemang.

Utrikesministeriets enhet för exportkontroll står till företagens tjänst i alla frågor som gäller exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden.

Bestämmelser om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden

Bestämmelser om export av produkter med dubbla användningsområden finns i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Produktförteckningarna som anknyter till EU:s rättsakter motsvarar de förteckningar som har avtalats inom ramen för de internationella exportkontrollordningarna. Också förfarandet enligt rättsakterna är i överensstämmelse med de principer som har avtalats i de olika kontrollarrangemangen, även om EU i vissa kontrollförfaranden går längre i harmoniseringen än vad som förutsätts internationellt.

Internationella exportkontrollarrangemang är

  1. Wassenaararrangemanget(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) om kontroll av export av konventionella vapen och varor och teknik med dubbla användningsområden, WA
  2. Australiengruppen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) för kontroll över export av kemiska och biologiska produkter, AG  
  3. kontrollarrangemanget för missilteknologi MTCR(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) samt
  4. kontrollarrangemanget på kärnteknikområdet NSG (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Kontrollarrangemangen samordnar de deltagande ländernas exportkontrollförfaranden och förteckningar över produkter som ska omfattas av exportkontroll. Förteckningarna integreras i unionslagstiftningen.

I september 2024 trädde i kraft en ny lag om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden (500/2024)(Länk till en annan webbplats.). Lagen handlar om kompletterande nationell reglering som är nödvändig som underlag för tillämpningen av EU:s förordning om exportkontroll. Målet med lagreformen har varit att samordna de nationella bestämmelserna med bestämmelserna i förordningen om exportkontroll och se till att exportkontrollen kan genomföras på ett effektivt sätt. Den nya lagen innehåller bestämmelser bland annat

om exportörens och förmedlarens underrättelseskyldigheter och om andra tillståndskrav.