Minister Vapaavuori: Nordiskhet till nytta internationellt

Vår utmaning i dag är att klara oss i globaliseringen, konstaterade ministern för nordiskt samarbete Jan Vapaavuori inför ambassadörerna som samlats i Helsingfors tisdagen den 26 augusti. De nordiska länderna är liknande ekonomier, de är relativt framgångsrika internationellt, men de är små. Hur kunde vi bygga upp ett gemensamt nordiskt varumärke som kunde hjälpa vår export, frågade Vapaavuori.

Minister Jan Vapaavuori ville att ambassadörerna skulle fundera över det nordiska varumärket. Foto: Raino Heinonen Vid sitt möte i Punkaharju i fjol lyfte de nordiska statsministrarna fram globaliseringen som central prioritering i det nordiska samarbetet. Det danska initiativet innefattar i synnerhet energi- och klimatsamarbete, att främja toppteknologi och att göra elmarknaden mer enhetlig.

Debatten om globalisering fortsätter vid statsministrarnas möte i år. Bland de praktiska projekten finns ett innovationspris som delas ut nästa år, satsningar på marknader i utveckling till exempel i samband med världsutställningen i Shanghai och den kommande energiexpon i Köpenhamn.

Energi är enligt Vapaavuori ett av de viktigaste projekten inom nordiskt samarbete, särskilt när det gäller förnybar energi. Danmark har långt utvecklat vindkraften, Island är känt för geotermisk energi, Finland och Sverige för bioenergi. Hela paketet kunde marknadsföras med gemensamma nordiska krafter.

Vapaavuori erkände att länderna inom vissa exportbranscher är varandras värsta konkurrenter. Jag är ändå säker på att nordiskheten - de gemensamma nämnarna inom historia, samhälle, ekonomi, språk och tänkesätt - är en resurs, ett begrepp som även indirekt kan hjälpa de nordiska länderna till framgång i den internationella konkurrensen.

 

Nordiska ministerrådet
energi
nordiskt samarbete