Finland gör en utvecklingspolitisk investering i Östafrika för att förbättra jordbrukets produktivitet

Inflationen, svårigheterna med råvaruleveranser, Rysslands anfallskrig mot Ukraina och de extrema väderhändelserna har försämrat livsmedelstryggheten i Östafrika. Utrikesministeriet investerar i finansieringsinstrumentet ARCAFIM som har målet att förbättra jordbrukets produktivitet i de östafrikanska länderna och därigenom livsmedelstryggheten. Samtidigt skapas det arbetstillfällen och upp till 1,5 miljoner människor får bättre levnadsvillkor. Hälften av finansieringen kommer från den privata sektorn.

Kvinnorna i byn Haubi i Tanzania fick inom ramen för ett IFAD-projekt lära sig hur de kan odla mer hållbart och miljövänligt. De lån som beviljas via ARCAFIM gör det möjligt för småbrukare att finansiera till exempel investeringar i odlingsätt som hjälper att förebygga utarmning av jordmånen.

Vid klimattoppmötet COP28 lanseras den 2 december Internationella fonden för jordbruksutveckling IFAD:s finansiella instrument ARCAFIM (The Africa Rural Climate Adaptation Finance Mechanism). Finland deltar i fonden genom en investering. Målet med ARCAFIM är att få fler investerare som satsar på jordbruket i Östafrika, vilket förbättrar produktiviteten och stärker livsmedelstryggheten och näringarna. Det finansiella instrumentet förväntas förbättra levnadsvillkoren för 1,5 miljoner människor. Kvinnor och ungdomar står särskilt i fokus. 

”Att förbättra de lokala jordbrukarnas och ungdomarnas ställning är ett effektivt sätt att minska den irreguljära migrationen", säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio. ARCAFIM förväntas skapa 15 000 nya arbetstillfällen inom den privata sektorn. 

I Östafrika har livsmedelstryggheten försämrats på grund av inflationen, de globala svårigheterna med mat- och råvaruleveranser och det extrema vädret, såsom på varandra följande torrperioder och översvämningar. ARCAFIM gör det enklare för småbrukare och för små och medelstora företag att få finansiella resurser för produktionssätt som tål föränderligt väder och på så sätt förbättrar produktiviteten och gör affärsverksamheten lönsammare.

”När vi tänker på anpassningen till det föränderliga klimatet, är det viktigt att det blir lättare för utsatta landsbygdssamhällen att få finansiering. Bara på detta sätt kan vi säkerställa att vi kan bevara landsbygdsnäringarnas livskraft och att de går att utveckla. Det ekonomiska och tekniska stödet från Finland och andra nyckelpartner har spelat en stor roll i arbetet med att inrätta ARCAFIM”, säger Alvaro Lario, generaldirektör för IFAD.

Finland beviljar ett bidrag på 32 miljoner euro i ARCAFIM:s låneprogram. Det investerade kapitalet förväntas betala sig tillbaka med en liten avkastning under de följande 12 åren. Investeringen är en del av Finlands mål att öka samarbetet med den privata sektorn inom IFAD. 

Hälften av låneprogrammets medel, det vill säga 90 miljoner dollar, kommer från privatbanken Equity Bank. Låneprogrammet uppgår till 180 miljoner dollar. Andra internationella investerare utöver Finland är Nordiska utvecklingsfonden och Gröna klimatfonden.

”Att ha en privat bank som finansiär och genomförare av låneprogrammet är väsentligt för att småbrukares och små och medelstora företags lån ska bli en permanent del av affärsverksamheten. Behovet av offentlig utvecklingsfinansiering minskar när en allt större del av finansieringen kommer från den privata sektorn”, säger minister Tavio.

Mer information

  • Emmi Oikari, enhetschef, enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, tfn +358 295 350 964
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi