Europeiska kommissionen har offentliggjort en sammanställning av medlemsländernas nationella kontrollförteckningar

EU:s medlemsländer kan kräva tillstånd för export av produkter med dubbla användningsområden som ingår i ett annat medlemslands nationella kontrollförteckning.

Med stöd av EU-förordningen om kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden kan EU-länderna upprätta nationella kontrollförteckningar. Genom kontrollförteckningarna kan länderna införa krav på tillstånd för export av sådana produkter med dubbla användningsområden som inte direkt enligt EU-förordningen behöver exporttillstånd. Enligt förordningen får andra medlemsländer införa tillståndskrav för export av produkter som ingår i ett annat medlemslands kontrolförteckning om produkterna är eller kan vara avsedda för användning som ger anledning till oro när det gäller den allmänna säkerheten eller de mänskliga rättigheterna.

Europeiska kommissionen har offentliggjort en sammanställning av produkter som ingår i Spaniens och Nederländernas nationella kontrollförteckningar. Därför kan också andra medlemsländer, även Finland, i fortsättningen i enskilda fall och när villkoren uppfylls ställa krav på tillstånd för export av dessa produkter med dubbla användningsområden. 

I praktiken införs kravet på exporttillstånd av medlemslandets behöriga myndighet som i Finland är utrikesministeriets enhet för exportkontroll. Krav på tillstånd kan ställas från fall till fall, och då informerar enheten för exportkontroll exportören att viss export kräver ett exporttillstånd.

Sammanställningen av nationella kontrollförteckningar finns att få på Europeiska unionens webbplats(Länk till en annan webbplats.).