Finland har en viktig roll vid möten om icke-spridningsfördraget

Finland är ordförande för ett möte som förbereder den översynskonferens om fördraget om icke-spridning av kärnvapen som ska hållas i augusti.

Den förberedande kommitténs första möte kommer att äga rum i Wien i Österrike från den 31 juli till den 11 augusti. Före detta kommer en tillfällig arbetsgrupp som inrättats för att förbättra översynsprocessen att ha ett möte från den 24 till den 28 juli. Finland är också arbetsgruppens ordförande.

Ambassadören med ansvar för vapenkontroll Jarmo Viinanen har i egenskap av blivande ordförande förhandlat med de statliga parterna under våren. Enligt vedertagen praxis är de förberedande kommittéernas ordförande också ordförande för översynskonferensens huvudkommittéer.

Finland har en stark profil när det gäller att främja icke-spridningsfördraget

Syftet med fördraget om icke-spridning av kärnvapen (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, NPT) är att förhindra spridning av kärnvapen, möjliggöra fredlig användning av kärnenergi och främja kärnvapennedrustning. Icke-spridningsfördraget är det enda multilaterala avtal där erkända kärnvapenmakter har förbundit sig till kärnvapennedrustning.

Finlands viktigaste mål är att stärka icke-spridningens och icke-spridningsfördragets ställning. Finland agerar konstruktivt i översynsprocessen och betonar vikten av fördragets samtliga tre pelare och genomförandet av fördraget.

Översynskonferenser om icke-spridningsfördraget ordnas vart femte år

Syftet med översynskonferenserna är att se över genomförandet av avtalet och ställa upp mål för genomförandet inför följande period. Översynskonferensen föregås alltid av tre möten i den förberedande kommittén. Vid den förberedande kommitténs möten fattas vanligtvis inga politiska beslut, utan avsikten är att förbereda översynskonferensen genom samtal och utredning av parternas ståndpunkter.

Den tionde översynskonferensen 2022 beslutade att inrätta en arbetsgrupp i syfte att förbättra processen för översyn av icke-spridningsfördraget. Arbetsgruppen ska utveckla fördragets genomslag, effektivitet, transparens, ansvarsskyldighet och kontinuitet samt samordningen av fördraget (”effectiveness, efficiency, transparency, accountability, coordination and continuity”). Arbetsgruppen ska lägga fram sin rapport för den förberedande kommittén.

Mer information

Jarmo Viinanen, ambassadör med ansvar för vapenkontroll, tfn 0295 352 028, jarmo.viinanen@gov.fi