KPT: Suomen turvallisuuspolitiikan huomioitava maailmanlaajuiset uhat

Valtioneuvoston asettama Kehityspoliittinen toimikunta katsoo, että Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ei voi perustua vain lähellä oleviin turvallisuuskysymyksiin, vaan Suomenkin turvallisuusuhat kumpuavat maailmanlaajuisista haasteista.

'Meillä on oltava laajempi ymmärrys siitä, miten inhimillisen turvallisuuden toteutumattomuus maamme rajojen ulkopuolella saattaa vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan ja yksittäisten kansalaisten turvallisuuteen", toteaa Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Nina Suomalainen (kok). Kehityspoliittinen toimikunta antaa lausunnossaan suosituksia valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa valmistelevalle työryhmälle.

Laaja turvallisuus, joka käsittää turvallisuusuhat monimuotoisina ja globaaleina on oltava perusta myös Suomen kansallisen turvallisuuden ylläpitämisessä, toimikunnan lausunnossa todetaan. Laajan turvallisuuden osana on inhimillinen turvallisuus, eli se miten yksilöiden turvallisuus voidaan taata nykypäivän maailmassa. Tarve kansainväliselle kriisinhallinnalle syntyy tilanteista, joissa ihmisten perusoikeudet jäävät toteutumatta tai valtion rakenteet eivät kykene takaamaan perusturvallisuutta. Tukemalla ihmisten perusoikeuksia, säällisiä ansaintamahdollisuuksia ja mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vähennetään konflikteihin johtavia tekijöitä. Kehitysyhteistyö on siten ennaltaehkäisevää turvallisuuspolitiikkaa.

Kehityspoliittinen toimikunta katsoo myös, että Suomen on hyvä seurata turvallisuuspoliitiikassaan Ruotsia, joka painottaa ilmastonmuutosta merkittävänä uhkien joukossa. Selonteossa on tarkasteltava ilmastonmuutoksen käytännön seurauksia paitsi Suomen myös kansainväliselle turvallisuudelle. Sääilmiöiden äärevöityminen, lisääntyvät taudit, luonnonvarojen riittävyys ja niistä syntyvä kilpailu, elintarvikkeiden hinnannousu ja edellisistä johtuvat voimistuvat muuttoliikkeet ovat jo tällä hetkellä konkreettisia ilmiöitä, jotka edellyttävät tehokkaita toimenpiteitä.

Toimikunta esittää, että Suomen tulisi osoittaa lisäresursseja suomalaiselle sotilas- ja siviilikriisinhallinnalle ja taata konflikteihin ja kriiseihin kohdistuvien toimien, kuten diplomatian, sotilas- ja siviilikriisinhallinnan, humanitaarisen työn ja kehitysyhteistyön välinen jatkuvuus. Suomen tulee myös kasvattaa tukeaan vahvistaa kehitysmaiden kykyä alueelliseen kriisinhallintaan ja humanitaariseen työhön. Erityisen tärkeää on kehittää koordinaatiota ja yhteistyötä nk. hauraisiin tilanteisiin kohdistuvien toimien välillä siten, ettei synny alueita, jotka jäävät eri instrumenttien väliseen katveeseen. Yhteistyötä on kehitettävä sekä kansallisesti että YK:ssa ja EU:ssa.

Toimikunta painottaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 "Naiset, rauha ja turvallisuus" resurssoimista riittävästi Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan eri toiminta-alueilla. Naisten ja tyttöjen haavoittuvuuden huomioiminen sekä naisten erityisrooli konfliktien ehkäisyssä, ratkaisussa ja yhteiskunnan jälleenrakentamisessa tulee olla keskeinen teema kaikessa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan toteutuksessa.

Toimikunta mainitsee myös uskonnollisten toimijoiden ja uskontokuntien välisen dialogin keskeisenä keinona edistää turvallisuuspoliittisia tavoitteita. Uskonnolliseen identiteettiin liittyvät kysymykset vaikuttavat usein konfliktien syntyyn ja ratkaisuun, ja hengellisten johtajien asema sovinnon puolestapuhujina on liian vähän huomiota saanut mahdollisuus rauhan rakentamisessa. 

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston 1.10.2007 asettama neuvoa-antava elin, jonka mandaattiin kuuluu eri politiikanalojen johdomukaisuuden edistäminen maailmanlaajuisten kehitystavoitteiden kanssa. Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtajana toimii erityisasiantuntija Nina Suomalainen (kok) ja siihen kuuluu 21 jäsentä parlamentaarisista puolueista, etujärjestöistä, kansalaisjärjestöistä sekä tutkimuslaitoksista.

Lisätietoja:
Nina Suomalainen, Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, gsm 040 357 6241, Juha Vuorenkoski, Kehityspoliittisen toimikunnan vt. pääsihteeri, gsm 040 357 6269

KPT: lausunto turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta (PDF) (avautuu uuteen ikkunaan)

turvallisuus