Barents-yhteistyö

Barents-yhteistyö tuo alueellisen ja käytännönläheisen näkökulman laajempaan arktiseen yhteistyöhön.

Barentsin euroarktinen neuvosto

Barentsin euroarktinen neuvosto (Barents Euro–Arctic Council, BEAC) perustettiin Norjan aloitteesta vuonna 1993 annetulla Kirkkoniemen julistuksella. BEAC:n jäseniä ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Islanti ja EU. Tarkkailijoina neuvostossa ovat Alankomaat, Iso-Britannia, Italia, Japani, Kanada, Puola, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Suomi eroaa Barentsin euroarktisesta neuvostosta vuoden 2025 jälkeen. 

BEAC:n tavoitteena on vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella, eli Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa. Varsinainen turvallisuuspolitiikka ja merellinen yhteistyö eivät kuulu Barentsin yhteistyöhön. Barents-yhteistyön avulla on saavutettu konkreettisia tuloksia, jotka edistävät kestävää kehitystä, ihmisten välisiä kontakteja, pohjoisten alueiden elinvoimaisuutta, liikennettä ja logistiikkaa.

Suomi on yhdessä muiden pohjoismaiden ja Euroopan unionin kanssa tuominnut Venäjän laittoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Tämän seurauksena muut jäsenmaat ja EU keskeyttivät Barents-yhteistyön Venäjän kanssa maaliskuussa 2022. Venäjä erosi Barents-yhteistyöstä 18. syyskuuta 2023.

Barentsin alueneuvosto

Samanaikaisesti Barentsin euroarktisen neuvoston kanssa perustettiin Barentsin alueneuvosto (Barents Regional Council). Barentsin alueneuvoston jäsenet ovat Suomesta Kainuun, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat, Ruotsista Västerbottenin ja Norrbottenin läänit sekä Norjasta Tromssan, Finnmarkin ja Nordlandin läänit.

Käytännön yhteistyötä työryhmissä

Käytännön Barents-yhteistyötä tehdään sektorityöryhmissä, jotka ovat: terveys- ja sosiaaliasiat, opetus ja tutkimus, kulttuuri, metsät, matkailu, liikenne ja logistiikka, business-yhteistyö, ympäristö, nuorisoasiat, Barentsin alueen nuorisoneuvosto (BRYC), Barentsin alkuperäiskansojen työryhmä (WGIP) ja pelastusalan yhteistyö.

Pelastusalan yhteistyöryhmä on sekakomitea, joka toimii vuonna 2008 allekirjoitetun Barentsin pelastusalan sopimuksen pohjalta.

Barentsin alkuperäiskansatyöryhmän työhön osallistuvat alueen saamelaiset. Työryhmällä on erillisoikeus osallistua myös kaikkien muiden työryhmien kokouksiin.

Kansainvälinen Barents-sihteeristö (International Barents Secretariat, IBS) Norjan Kirkkoniemessä aloitti työnsä tammikuussa 2008. Sihteeristö palvelee sekä hallitustenvälistä että alueellista Barents-yhteistyötä.