Usein kysyttyjä kysymyksiä Kavakusta

Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin kansainvälisten asioiden valmennuskurssista Kavakusta. Päivitetty 13. maaliskuuta 2024.

Muodolliset vaatimukset

  1. Kysymys: Mitkä ovat Kavakulle hakemisen muodolliset vaatimukset?

    Vastaus: Diplomaattiuran muodolliset kelpoisuusehdot on määritelty asetuksessa ulkoasiainhallinnosta (256/2000). Kavakulle päästäkseen hakijan on täytettävä seuraavat ehdot: a) Suomen kansalaisuus, b) ylempi korkeakoulututkinto, c) erinomainen suomen kielen taito sekä vähintään tyydyttävä ruotsin kielen taito ja d) hyvä kielitaito yhdessä ja vähintään tyydyttävä taito toisessa seuraavista kielistä: arabia (standardi), englanti, espanja, japani, kiina (mandariini), portugali, ranska, saksa, venäjä. Tullakseen myöhemmin nimitetyksi vakinaiseen ulkoasiainsihteerin virkaan hakijan on osoitettava viimeistään Kavakun aikana hyvä taitotaso sekä englannin kielessä, että yhdessä seuraavista kielistä: arabia (standardi), englanti, espanja, japani, kiina (mandariini), portugali, ranska, saksa, venäjä. Kielitaidolla tarkoitetaan tässä sekä kirjallista että suullista taitoa. Lisäksi hakijan kannattaa tuoda virallisin todistuksin ulkoasianministeriön tietoon kaikki osaamisensa, joka saattaisi olla haussa hyödyksi, esimerkiksi aiempi työ- ja järjestökokemus, lisäkielitaito ja muut lisäopinnot.

Kotimaiset kielet

  1. K: Olen suorittanut korkeakouluopintoni ulkomailla. Puhun kuitenkin suomea äidinkielenäni ja olen käynyt peruskoulun sekä suorittanut myös ylioppilastutkintoni suomeksi. Pitääkö minun silti todistaa vaadittu erinomainen suomen kielen taitoni erillisellä todistuksella?

    V: Asiaa koskevan asetuksen (481/2003) 15 §:n mukaan hakija voi ilman erillistä todistusta osoittaa suomen tai ruotsin kielen erinomaisen suullisen ja kirjallisen kielitaidon seuraavasti: 1) jos hän on saanut koulusivistyksensä ja suorittanut korkeakoulun kypsyyskokeen kyseisellä kielellä, 2) jos hän on ylioppilaskirjoituksissa kirjoittanut kyseisen kielen äidinkielenään vähintään arvosanalla magna cum laude approbatur, tai 3) jos hän on suorittanut ylioppilastutkinnon, johon sisältyy vähintään arvosana eximia cum laude approbatur suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeessa (HUOM! tämä 2 (8) kohta koskee muita kuin suomen-, ruotsin- tai saamenkielisiä kokelaita; kyse ei ole ylioppilaskirjoitusten suomi tai ruotsi toisena kotimaisena kielenä -kokeesta). Tässä tapauksessa ylioppilaskirjoituksissa vähintään arvosanalla magna cum laude suoritettu äidinkielen koe riittää todistukseksi. Mikäli tämä ehto ei täyty, on hakijan suoritettava erinomaista suomen kielen taitoa osoittava valtionhallinnon kielitutkinto Opetushallituksen yhteydessä toimivalle valtion kielitutkintolautakunnalle. Yleisen kielitutkinnon taitotaso 6 rinnastuu erinomaiseen kielitaitoon (asetus 481/2003, 13 §) Kansainvälistä IB-ylioppilastutkintoa ei rinnasteta kotimaisten kielten osalta ylioppilastutkintoon.

  1. K: Olen suorittanut ylemmät korkeakouluopintoni ulkomailla enkä siis ole suorittanut korkeakoulututkintoon sisältyvää nk. virkamiesruotsia. Miten voin todistaa Kavaku-hakemuksessani osaavani riittävästi ruotsia?

    V: Tyydyttävä ruotsin kielen taito voidaan osoittaa seuraavasti (suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamista valtionhallinnossa koskeva asetus (481/2003):
    • korkeakoulun tutkintotodistuksen maininta hyväksytysti suoritetusta ruotsin suullisen ja kirjallisen taidon kurssista eli ns. virkamiesruotsin kurssista
    • tyydyttävää kielitaitoa osoittava valtionhallinnon kielitutkinto tai yleinen kielitutkinto(Linkki toiselle web-sivustolle.).

      Mikäli ulkomailla korkeakouluopintonsa suorittanut hakija ei pysty todistamaan ruotsin kielen erinomaista taitoa jollakin edellä mainituista tavoista, tulee hänen suorittaa joko valtionhallinnon kielitutkinto tai yleinen kielitutkinto ruotsin kielessä vähintään tyydyttävän kielitaitonsa todistamiseksi. Lisätietoja löytyy Opetushallituksen verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Hakijan tulee kyetä toimittamaan todistus tästä kielitutkinnosta sitä pyydettäessä.

  1. K: Olen suorittanut Suomessa alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto), ylempi korkeakoulututkintoni on ulkomailta. Riittävätkö kandidaatin tutkinnon yhteydessä suoritetut kypsyyskoe ja virkamiesruotsi todistamaan kotimaisten kielten taitoni? 3 (8)

    V: Kyllä riittävät.

     
  2. K: Haluan osoittaa osaavani myös ruotsin kieltä erinomaisesti. Riittääkö yliopistossa erinomaisin arvosanoin suoritettu virkamiesruotsi (hakija äidinkieleltään suomenkielinen) todistukseksi erinomaisesta ruotsin kielen taidosta?

    V: Ei riitä, mutta toimii hakukriteerien mukaisena todistuksena hakijan tyydyttävästä ruotsin kielen taidosta. Katso vastaus kohdassa 2 erinomaisen kielitaidon osoittamisesta. Erinomainen ruotsin tai suomen kielen taito voidaan lisäksi osoittaa valtionhallinnon kielitutkinnolla tai yleisellä kielitutkinnolla.

     
  3. K: Riittääkö yliopistossa erinomaisin arvosanoin suoritettu virkamiessuomi (hakija äidinkieleltään ruotsinkielinen) yksinomaan todistukseksi erinomaisesta suomen kielen taidosta?

    V: Ei riitä. Erinomainen suomen kielen taito on asetuksessa säädetty kelpoisuusvaatimus avustajan tehtävään. Katso myös kysymykset 1, 2, 5 ja 7.

     
  4. K: Kotonani on puhuttu sekä suomea että ruotsia eli olen täysin kaksikielinen. Täytyykö minun tästä huolimatta todistaa molempien kotimaisten kielten erinomainen taito jollain erityisellä tavalla?

    V: Kyllä. Asiaa koskevan asetuksen (481/2003) 15 §:n mukaan hakija voi ilman erillistä todistusta osoittaa suomen tai ruotsin kielen erinomaisen suullisen ja kirjallisen kielitaidon kolmella eri tavalla: 1) jos hän on saanut koulusivistyksensä ja suorittanut korkeakoulun kypsyyskokeen kyseisellä kielellä 2) jos hän on ylioppilaskirjoituksissa kirjoittanut kyseisen kielen äidinkielenään vähintään arvosanalla magna cum laude approbatur 3) jos hän on suorittanut ylioppilastutkinnon, johon sisältyy vähintään arvosana eximia cum laude approbatur suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeessa (huom! tämä kohta koskee muita kuin suomen-, ruotsin- tai saamenkielisiä kokelaita; kyse ei ole ylioppilaskirjoitusten suomi tai ruotsi toisena kotimaisena kielenä -kokeesta). Mikäli mainitut ehdot eivät täyty, on hakijan suoritettava valtionhallinnon kielitutkinto tai yleinen kielitutkinto suomen kielessä erinomaisin arvosanoin Opetushallituksen yhteydessä toimivalle valtion kielitutkintolautakunnalle ja toimitettava todistus tästä tutkinnosta sitä pyydettäessä. Kansainvälistä IB-ylioppilastutkintoa ei rinnasteta kotimaisten kielten osalta ylioppilastutkintoon. 4 (8)

  1. K: Olen käynyt lukion ulkomailla, enkä ole suorittanut suomalaista ylioppilastutkintoa. Peruskoulun kävin Suomessa. Olen myös opiskellut korkeakoulututkinnon Suomessa ja tehnyt siihen liittyvän kypsyysnäytteen suomeksi. Riittääkö tämä osoittamaan erinomaisen suomen kielen taidon?

    V: Kyllä riittää. Asiaa koskevan asetuksen 481/2003 mukaisesti (15 § ja 20 §) hakija voi ilman erillistä todistusta osoittaa suomen tai ruotsin kielen erinomaisen suullisen ja kirjallisen kielitaidon seuraavasti: 1) jos hän on saanut koulusivistyksensä ja suorittanut korkeakoulun kypsyyskokeen kyseisellä kielellä, 2) jos hän on ylioppilaskirjoituksissa kirjoittanut kyseisen kielen äidinkielenään vähintään arvosanalla magna cum laude approbatur, tai 3) jos hän on suorittanut ylioppilastutkinnon, johon sisältyy vähintään arvosana eximia cum laude approbatur suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeessa (huom! tämä kohta koskee muita kuin suomen-, ruotsin- tai saamenkielisiä kokelaita; kyse ei ole ylioppilaskirjoitusten suomi tai ruotsi toisena kotimaisena kielenä -kokeesta). Kohdallasi tapa 1 täyttyy. Olet käynyt suomenkielisen peruskoulun ja peruskoulun päättötodistuksessa on hyväksytty arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen kielestä. Lisäksi olet suorittanut korkeakoulun kypsyysnäytteen suomeksi.

Vieraat kielet

  1. K: Miten arvioin ja todistan vieraiden kielten taitoni?

    V: Vieraiden kielten taidosta hakijan tulee hakuvaiheessa esittää oma arvionsa yleiseurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) tai siihen rinnastettavalla asteikolla mitattuna. CEFR-asteikon taso B1 vastaa tyydyttävää taitoa ja taso B2 hyvää taitoa. Arviointiasteikosta lisää tästä. HUOM! Kielitodistuksia ei ulkomaisten kielten osalta tule lähettää ulkoministeriöön, ellei niitä erikseen pyydetä. Kaikki viimeiseen hakuvaiheeseen päässeet hakijat testataan hakijan valitsemien kahden vieraan kielen (englanti, espanja, saksa, ranska, venäjä, arabia (standardi), japani, kiina (mandariini), portugali) kirjallisen ja suullisen taidon osalta. Aiempina vuosina muutama kielikoevaiheeseen päässeistä hakijoista ei ole osoittanut näissä kokeissa riittävää taitoa, eikä heitä ole nimenomaan kielitaidosta johtuvista puutteista voitu Kavakulle valita. 5 (8)

  1. K: Olen opiskellut kiinaa ja mikäli pääsen Kavaku-haussa niin pitkälle, on aikomukseni suorittaa kielikoe kiinan kielellä. Testataanko kiinan kielen osaaminen (lukeminen ja kirjoittaminen) latinalaisella kirjaimistolla vai kiinalaisilla merkistöillä?

    V: Kiinan ja japanin kielen kokeissa kielitaito osoitetaan sikäläisillä merkistöillä.

Tutkinnot ja niiden arvosanat

  1. K: Pitääkö opintojeni olla valmiit, kun haen Kavakulle?

    V: Ylempi korkeakoulututkinto kuuluu Kavakun muodollisiin kelpoisuusvaatimuksiin. Tutkinnon ei tarvitse olla valmis hakuajan umpeutumiseen mennessä, mutta kylläkin siihen mennessä, kun toiseen vaiheeseen kutsutut hakijat pyydetään toimittamaan todistukset ulkoministeriöön. Ulkomaisten yliopistojen todistusten antamiskäytäntö saattaa poiketa suomalaisesta; tällaisissa tapauksissa hakijan kannattaa ottaa yhteyttä ulkoministeriön henkilöstöyksikköön ja selvittää tilanteensa henkilökohtaisesti.