Suomen kansalaisen passi ja muut matkustusasiakirjat

Matkustusasiakirjoja ovat passi ja henkilökortti, joita voit hakea Suomessa poliisilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja ulkomailla Suomen ulkomaanedustustosta. Ajokortti ei ole matkustusasiakirja tai virallinen henkilötodistus.

Passeissa on tietosivun sisällä mikrosiru, jolle tallennetaan passin tiedot, henkilötiedot, kasvokuva ja sormenjäljet. Passissa on koneluettava rivi ja passi sisältää myös muita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat passin väärentämistä ja sirun tietojen väärinkäyttöä.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus. Pohjoismaiden kansalaisena et tarvitse matkustusasiakirjaa, kun liikut muissa Pohjoismaissa. Sinun on kuitenkin tarvittaessa pystyttävä todistamaan henkilöllisyytesi ja kansalaisuutesi.

Schengen-maiden väliltä on poistettu rajatarkastukset. Schengen-maissa liikkuessasi sinulla on kuitenkin oltava mukana hyväksytty ja voimassa oleva matkustusasiakirja.

Joihinkin maailman maihin Suomen kansalaisilta vaaditaan passin lisäksi viisumi, jonka tarvetta voit kysyä kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta. ( Ulkovaltojen edustautuminen Suomessa / Helsinki Diplomatic List, engl.)

Henkilökortin käyttö

  • Henkilökortti on asiakirja, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa. Sitä voi käyttää rajoitetusti myös matkustamiseen, ja siinä on verkkoasioinnin mahdollistava siru. 

  • Suomen kansalaisena voit käyttää passin sijasta matkustusasiakirjana tavallista henkilökorttia EU-maihin ja joihinkin muihin Euroopan maihin matkustaessasi.

Lisätietoja henkilökortin käytöstä saat poliisi.fi-palvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa