Protokolla ja kansainväliset suhteet

Ulkoministeriön protokollapalvelut toteuttaa korkean tason virallisten vierailujen ja tapahtumien käytännön järjestelyt sekä palvelee edustustoja Suomessa. Poiketen monista muista maista Suomessa on vain yksi valtakunnallinen protokolla, joka on ulkoministeriössä.

Diplomaattisessa kielenkäytössä protokollalla tarkoitetaan säännöstöä ja etikettiä, joka määrää juhlaseremoniat ja virallisen esiintymisen muodot. Protokollan noudattamisen tarkoituksena on poistaa epävarmuus, saada asiat luistamaan aikataulun mukaisesti sekä tehdä kanssakäyminen selkeäksi ja miellyttäväksi.

Protokollapalvelut huolehtii myös diplomaattisista erioikeuksista ja -vapauksista sekä ulkomaalaisille myönnettävien kunniamerkkiesitysten valmistelusta.

Protokollapalvelut lähettää tasavallan presidentin, pääministerin ja ulkoministerin tervehdykset ulkovaltojen päämiehille ja ministereille. Onnittelukirjeitä lähetetään muun muassa kansallispäivän, merkkipäivän tai virkaanastumispäivän johdosta. Lisäksi lähetetään surunvalittelukirjeitä ja kiitoskirjeitä.

Tämän sivun sisällöstä vastaa