Korkeakouluharjoittelu
Ulkoministeriö ja Suomen edustustot ulkomailla ottavat korkeakouluharjoittelijoita 2–3 kuukauden harjoitteluun. Edellytyksenä on, että opiskelija saa harjoittelua varten rahoitustukea joko oppilaitokseltaan tai joltakin UM:n hyväksymältä taholta.
Korkeakouluharjoittelijat ulkoasiainhallinnossa
Ministeriön yksiköt ja edustustot etsivät korkeakouluharjoittelijoita pääsääntöisesti ilmoittamalla harjoittelupaikoista akateemisten rekrytointipalvelujen Aarresaari-sivustolla.
Siksi harjoittelupaikkaa hakevan kannattaa ensin tarkistaa oman yliopistonsa tai laitoksensa harjoitteluasioista vastaavalta, onko sinne tullut harjoittelupaikkatarjouksia ulkoministeriöstä.
Rahoituksen saaneet voivat myös olla suoraan yhteydessä siihen UM:n yksikköön tai edustustoon, joka kiinnostaa harjoittelupaikkana.
Harjoittelulle ei ole määrättyä alkamisajankohtaa, vaan siitä samoin kuin tehtävänkuvasta sovitaan suoraan harjoittelupaikkaa tarjoavan yksikön tai edustuston kanssa.
Suomalaisen oppilaitoksen rahoituksella tuleville korkeakouluharjoittelijoille maksetaan Kelan työssäoloehdon täyttävä minimipalkka. Harjoittelutuen tulee olla suuruudeltaan noin 1 000 euroa/kk.
Kolmas kuukausi kokonaan ministeriön tai edustuston maksamana on mahdollinen.
Edustustot voivat rekrytoida ulkomaisia opiskelijoita tai ulkomailla opiskelevia suomalaisia asemamaan tasoisella korvauksella, jos opiskelija on saanut ulkomaisen oppilaitoksen rahoitustuen tai stipendin.
OPH:n (ent. CIMO) rahoittama harjoittelu edustustoissa
Ulkoministeriö ja Opetushallitus (OPH) rahoittavat yhdessä 30 harjoittelijaa Suomen edustustoihin vuosittain. Edustustoharjoittelu kestää 6 kuukautta.
Tarkemmat hakuohjeet Opetushallituksen verkkosivuilla.
Stipendiaatit
Edustustot ottavat myös harjoittelijoita, jotka ovat saaneet apurahan suoraan UM:n hyväksymältä taholta (ns. yleishyödyllinen säätiö tai yhdistys). Stipendiaatit eivät ole työsuhteessa edustustoon.
Stipendirahoitus ei ole tällä hetkellä käytössä ministeriössä Helsingissä, koska edellytämme tehtävien hoitoon virkasuhdetta.
Esimerkkejä korkeakouluharjoittelijoiden tehtävistä ulkoasiainhallinnossa
- avustaminen yksikön operatiivisissa tehtävissä
- vierailujen ja kokousten valmistelu
- kokouksiin osallistuminen, kokousraportointi
- aineistojen kokoaminen
- muistioiden laatiminen
- erilaiset projektiluontoiset selvitystyöt
- erilaisten tutkimustulosten analysointi ja arviointi
Lisätietoja
Lisätietoja antaa henkilöstösuunnittelija Tiina Sorsimo ulkoministeriön henkilöstöyksiköstä, sähköposti: etunimi.sukunimi@formin.fi, puh. +358 295 351 864.
Kokemuksia harjoittelusta:
- Koronakriisin keskellä Madridissa – kun toimisto vaihtui kotisohvaksi
- Harjoittelijana Suomen EU-edustustossa
- Ateena maskin alla – harjoittelijan välähdyksiä ja valonpilkahduksia poikkeussyksystä
- ”Tre månader är ju en väldigt kort tid”, säger dom