Brexit ja kansalaiset

EU ja Britannia saivat neuvottelut kauppa- ja yhteistyösopimuksesta päätökseen 24.12.2020. Sopimusta sovelletaan 1.1.2021 lähtien. Ajankohtaisinta tietoa sopimuksesta saa Euroopan komission verkkosivuilla

Sivuja päivitetään parhaillaan vastaamaan uutta sopimusta.

***

Meneillään on siirtymäkausi 31.12.2020 saakka. Siirtymäkaudella Britannia noudattaa täysimääräisesti EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisten sopimusten velvoitteita. EU:n ja Britannian kansalaiset voivat liikkua ja oleskella EU:ssa ja Britanniassa entiseen tapaan.

Erosopimuksella turvataan Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja EU-maissa asuvien Britannian kansalaisten saavuttamat EU-oikeuteen perustuvat oleskelu-, työnteko- ja sosiaaliturvaoikeudet elinikäisesti, mikäli he ovat asettuneet asumaan Britanniaan/EU-maahan ennen 1.1.2021. Heidän asemansa ja oikeutensa turvataan sellaisina kuin ne ovat 31.12.2020 keskeisen EU-lainsäädännön mukaan. Toistensa alueelle 31.12.2020 jälkeen muuttavien EU-kansalaisten ja Britannian kansalaisten vapaa liikkuvuus päättyy ja heidän maahantuloon ja oikeuksiinsa tulee rajoitteita.

Tulevasta suhteesta neuvotellaan siirtymäkauden aikana.