Brexit ja kansalaiset

EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus EU-maiden ja Ison-Britannian välillä päättyi Britannian erottua EU:n sisämarkkinoilta 31.12.2020.  Erosopimuksella turvataan Britanniaan ennen 31.12.2020 muuttaneiden EU-kansalaisten oikeudet tai vastaavasti Euroopan unionin alueelle muuttaneiden Britannian kansalaisten oikeudet.

Kauppa- ja yhteistyösopimuksessa sovitaan viisumivapaasta matkustamisesta ja oleskelusta Britanniassa ja EU:ssa. Tällä hetkellä Ison-Britannian kansalaiset voivat vierailla Schengen-alueella ilman viisumia korkeintaan 90 päivää 180 päivän ajanjaksolla. EU-kansalaiset voivat matkustaa Britanniaan ja oleskella Britanniassa kuusi kuukautta ilman viisumia. Tätä pidempään oleskelua tai työntekoa varten saattaa tarvita oleskelu- tai työluvan.

Matkailijoiden tulee tarkistaa ennen matkaansa ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta. Ison-Britannian maahantulomääräyksistä löytyy tietoa Ison-Britannian viranomaisten sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).