UKK: Matkustaminen korona-aikana

Tietoa ja ohjeita matkustamisesta korona-aikana.

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Voinko matkustaa ulkomaille?

Liikkumisvapaus on Suomessa perustuslaillinen oikeus, eikä ketään voida kieltää matkustamasta ulkomaille.

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski. Pandemian takia tilanteet voivat muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti, ja rajoitukset vaihtelevat maittain.

Ulkoministeriön mahdollisuudet auttaa pulaan joutunutta pandemiatilanteessa on rajallinen. Ota matkavakuutus ja tarkista sen kattavuus myös pandemiatilanne huomioiden.

Lue maakohtaiset matkustustiedotteet. On hyvä myös huomata, että useat maat rajoittavat edelleen maahan saapuvaa matkustajaliikennettä ja voimassa voi olla esimerkiksi poikkeuksellisia viisumisäännöksiä. Varmista ajantasaiset maahantulosäännökset kohdemaasi viranomaisilta.

Matkapäätöksen tekee aina matkailija itse. Jos päätät matkustaa, tee aina matkustusilmoitus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Tällöin ulkoministeriö on tietoinen oleskelustasi kohdemaassa ja voi hätä- tai kriisitilanteessa olla tarvittaessa sinuun yhteydessä.

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n maahantulo-ohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Matkustan ulkomaille. Mitä minun tulee huomioida?

Ota huomioon, että pandemian johdosta eri maissa toteutettavat rajoitukset voivat muuttua nopeasti. Jos matkustat, muista vähintään seuraavat asiat:

Matkustusilmoitus

Matkustusilmoitus kannattaa tehdä aina matkustaessa ulkomaille, koska tällä tavoin UM voi tarvittaessa olla yhteydessä sinuun. Voit tehdä ilmoituksen myös ulkomailla ollessasi.

Matkavakuutus

Ulkoministeriö suosittelee aina ottamaan matkavakuutuksen. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutus on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanteessa.

Maahantulosäännökset ja maakohtaiset rajoitukset

Useat maat rajoittavat maahan saapuvaa matkustajaliikennettä ja voimassa voi olla myös esimerkiksi poikkeuksellisia viisumisäännöksiä. Varmista ajantasaiset maahantulosäännökset aina kohdemaan viranomaisilta.

Suomen suurlähetystöjen verkkosivuilla on tietoa kyseisen maan koronatilanteesta, siihen liittyvistä rajoituksista ja määräyksistä sekä linkkejä maan paikallisviranomaisten verkkosivuille.

Tietoa eri maiden rajoituksista löytyy myös esimerkiksi näiltä Euroopan komission sivustoilta:

Voit kääntyä myös kohdemaasi Suomessa olevan suurlähetystön puoleen: Ulkovaltojen edustustot Suomessa

Useilla mailla on käytössä karanteenimääräyksiä, joita on noudatettava. Karanteeneja voidaan ulkomailla määrätä eri perustein kuin Suomessa. Ulkona liikkumista voidaan rajoittaa ja hengityssuojainten käyttö voi olla pakollista. Myös lentoyhtiöillä ja lentokentillä saattaa olla vaatimuksia suojainten käytöstä. Lentokentälle tai lennolle pääsyn edellytyksenä voi olla myös kuumeen mittaus tai negatiivinen koronavirustesti.

Pandemiatilanteen takia maahanpääsyn edellytyksenä on useimmiten koronarokotustodistus ja/tai todistus jo sairastetusta koronasta sekä negatiivinen koronatestitulos. Ota huomioon, että myös testitulosten kelpoisuusaikaa koskevat vaatimukset vaihtelevat maittain. Joissakin maissa vaaditaan myös etukäteen esimerkiksi terveystietolomakkeen täyttämistä. Useimmissa maissa todistuksia edellytetään maan omilla kielillä tai englanniksi.

Matkalle lähtijän tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset.

Maan sisällä voi olla rajoituksia lentoliikenteessä ja muussa julkisessa liikenteessä. Lentokenttätoiminnassa sekä kauttakulkuliikenteessä voi olla erilaisia ehtoja ja asiakirjavaatimuksia.

Rajoitusten rikkomisesta saattaa seurata rangaistuksia.

Ota huomioon, että useiden palveluiden saaminen voi olla myös rajoitettua. Ravintolat, hotellit, museot, nähtävyydet ja muut suurelle yleisölle tarkoitetut paikat kuten puistot voivat olla suljettuina.

Terveydenhuolto ja terveyteen liittyvät määräykset

Sairaustapauksessa hoitoon pääsy ulkomailla voi paikallisen terveydenhuollon kuormittumisen vuoksi olla vaikeaa.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Osassa maita hengityssuojaimia on pakollista käyttää sekä kuumemittaukset ja koronatestit ovat pakollisia. Myös karanteenisäännöt voivat poiketa merkittävästi Suomen käytännöistä.

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n maahantulo-ohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Olen matkustamassa ulkomaille. Mistä löydän tietoa kohdemaani maahantulosäännöksistä ja koronarajoituksista?

Suomen suurlähetystöjen verkkosivuilla on tietoa kohdemaasi koronatilanteesta, siihen liittyvistä rajoituksista ja määräyksistä sekä linkkejä kyseisen maan paikallisviranomaisten verkkosivuille.

Tietoa eri maiden rajoituksista löytyy myös esimerkiksi näiltä Euroopan komission sivustoilta:

Voit kääntyä myös kohdemaasi Suomessa olevan suurlähetystön puoleen: Ulkovaltojen edustustot Suomessa

Matkani kulkee useamman maan kautta. Mitä asioita minun pitäisi ottaa huomioon?

Matkustusrajoitukset ja määräykset vaihtelevat maittain, ja on tärkeää ennen matkalle lähtöä selvittää kunkin maan rajoitukset ja määräykset erikseen. Samoin lentoyhtiöiden vaatimukset voivat vaihdella, joten ne on syytä tarkistaa etukäteen, myös välilaskujen osalta.

Matkustaminen ulkomailta Suomeen

Olen matkustamassa Suomeen. Mistä löydän tietoa Suomen ajankohtaisista maahantulosäännöksistä?

Suomeen saapumiseen liittyvissä kysymyksissä on käännyttävä Suomen rajaviranomaisten puoleen.

Kun matkustat Suomeen, noudata THL:n maahantulo-ohjeita(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Matkustan Suomeen. Pitääkö koronatesti olla tehtynä matkaa varten vai riittääkö rokotustodistus? 

Tietoa Suomeen matkustamiseen liittyvistä vaatimuksista löytyy THL(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan):n ja Rajavartiolaitoksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) verkkosivuilta.

Voit hyödyntää myös Finentry-palvelua(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan), joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta.

Korvausasiat ja  karanteeni

Korvaako vakuutus, jos matka jää tekemättä?

Vakuutuskorvausasioissa on käännyttävä oman vakuutusyhtiön puoleen. Vakuutusehtoja on erilaisia ja tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutus on tarpeeksi kattava.

Vakuutuskorvauksen saaminen peruuntuneesta tai keskeytyneestä matkasta on asiakkaan ja vakuutusyhtiön välinen asia, eikä ulkoministeriö voi ottaa tähän kantaa, tai antaa asiasta myöskään todistuksia.

Vaikka matkanjärjestäjät ja vakuutusyhtiöt hyödyntävätkin ulkoministeriön matkustustiedotteita omissa peruutusehdoissaan ja korvauskäytännöissään, on tärkeää huomata, että matkustustiedotteita ei julkaista näitä tarkoituksia varten.

Perustietoa matkavakuutuksista löytyy vakuutus- ja rahoitusneuvonnan sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Olen lomalla ulkomailla ja sairastuin/altistuin matkan aikana koronaan. Milloin voin palata Suomeen?

Jos sairastut, noudata paikallisviranomaisten ohjeita ja määräyksiä, sairaana ei pidä matkustaa. Ota huomioon, että esimerkiksi lennolle pääsemisen edellytyksenä on pääsääntöisesti negatiivinen koronatestitulos. Ole tarvittaessa yhteydessä omaan matkanjärjestäjääsi tai vakuutusyhtiöösi.

Jos altistut, noudata paikallisviranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Ota huomioon, että sinut voidaan altistuneenakin määrätä karanteeniin ja matkavakuutukset eivät lähtökohtaisesti korvaa altistumisesta aiheutuneita kustannuksia. Ole tarvittaessa yhteydessä omaan matkanjärjestäjääsi tai vakuutusyhtiöösi.

Voivatko Suomen viranomaiset auttaa, jos suomalainen matkailija määrätään maailmalla karanteeniin?

Kunkin maan viranomaiset noudattavat omaa lainsäädäntöään ja karanteenisäännökset ovat erilaisia eri maissa. Matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä, ja mahdollinen karanteeni on suoritettava ko. maassa.

Hätätilanteessa matkailija voi olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen, mutta on hyvä kuitenkin huomata, että ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin. Ulkoministeriön ja edustustojen mahdollisuudet auttaa pulaan joutunutta on pandemiatilanteessa rajallinen.