Twinning – EU-tukea hallinnon kehittämiseen kumppanimaissa
EU:n rahoittamilla Twinning-hankkeilla tuetaan hallinnon ja lainsäädännön kehittämistä unionin kumppanimaissa. Twinning-hankkeiden toteuttajina voivat toimia EU-jäsenmaiden julkisen hallinnon organisaatiot tai komission valtuuttamat muut julkiset toimijat. Twinning-tarjouspyynnöt julkaistaan ulkoministeriön verkkosivuilla.
Twinning-hankkeet
Twinning on EU-komission rahoittamaa hanketoimintaa, jolla vahvistetaan taloudellista ja yhteiskunnallista vakautta sekä oikeusvaltio- ja demokratiakehitystä EU:n kumppanimaissa. Tavoitteena on kumppanimaiden hallinnon, instituutioiden ja asiantuntijaosaamisen kehittäminen, lainsäädännön uudistukset sekä yhteiskunnallisen kehityksen ja vakauden edistäminen.
Twinning-toiminnassa lähtökohtana ovat kumppanimaan tarpeet. EU-jäsenmaiden viranomaiset jakavat hankkeissa parhaita hallintokäytäntöjä ja osaamistaan kumppanimaiden julkishallinnon toimijoille tasavertaisessa yhteistyössä.
Twinning-hankkeiden toteuttajat
Twinning-hankkeita toteutetaan eri hallinnonaloilla. Hankkeiden toteuttajina voivat olla EU-jäsenmaan julkisen hallinnon organisaatiot tai komission valtuuttamat muut julkiset toimijat. Lista EU-jäsenmaiden pysyvällä mandaatilla toimivista Twinning-toimijoista löytyy komission verkkosivuilta. Hankkeisiin voi osallistua itsenäisesti tai yhteistyössä toisen jäsenvaltion kanssa.
Twinning-hankkeiden edunsaajat
Twinningin kautta tehdään yhteistyötä kumppanimaissa ja -alueilla, jotka kuuluvat seuraavien EU:n komission pääosastojen toimialueelle:
- laajentumisasioiden ja itäisten naapurialueiden pääosasto (DG ENEST)
- kansainvälisten kumppanuuksien pääosasto (DG INTPA)
- Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Persianlahden asioiden pääosasto (DG MENA)
Twinning-hankkeiden kesto ja budjetti
Täysimittaiset Twinning-hankkeet kestävät usein yhdestä kolmeen vuotta ja hallinnoltaan kevyemmät niin sanotut Twinning Light -hankkeet korkeintaan kahdeksan kuukautta. Twinning-hankkeiden budjetit vaihtelevat noin miljoonan ja neljän miljoonan euron välillä. Twinning Light -hankkeiden enimmäisbudjetti on 250 000 euroa.
Twinning-tarjouspyynnöt ja kilpailutukseen osallistuminen
Twinning-hankkeiden toteuttaja valitaan kaikille EU-maille avoimen tarjouskilpailutuksen perusteella.
Tarjouskilpailutus on kaksivaiheinen: kirjallinen tarjous sekä tarjousesittely kumppanimaassa järjestettävässä valintakokouksessa. Kumppanimaa valitsee tarjouskilpailutuksen perusteella hankkeen toteuttajan. Koska Twinning-hankkeissa budjetti on etukäteen määritelty, kilpaillaan tarjouksissa hinnan sijaan asiantuntemuksen laadulla. Suomen virastot ja laitokset ovat menestyneet hankekilpailussa hyvin. Avoinna olevat tarjouskilpailut löytyvät ulkoministeriön verkkosivuilta maittain ja aihealueittain. Komission verkkosivuilla voi lisäksi tutustua jo etukäteen Twinning-ennakkolistalla (Twinning Pipeline) valmisteilla oleviin tarjouspyyntöihin.
Twinning-ohjeisto
Twinning-hanketoimintaa säätelevät ohjeet löytyvät EU-komission laatimasta Twinning-manuaalista ja sen liitteistä. Uusittu Twinning-manuaali julkaistiin kesäkuussa 2017. Viimeisin versio (Twinning Manual Revision 2017 - Update 2022 (PDF)) on julkaistu syyskuussa 2022. Sitä sovelletaan 1. syyskuuta 2022 jälkeen tarjouskierrokselle julkaistuissa hankkeissa sekä soveltuvin osin myös jo aiemmin käynnistyneissä hankkeissa.
Suomalaisten hanketoimijoiden tulee lisäksi ottaa huomioon valtiovarainministeriön ohje valtion virkahenkilöiden osallistumisesta Twinning-toimintaan (PDF).
Twinning-hankkeet tuottavat lisäarvoa suomalaiselle hallinnolle
Twinning-toiminta käynnistyi vuonna 1998 ja Suomi on osallistunut siihen aktiivisesti alusta alkaen. Suomi on sitoutunut Twinning-toimintaan osana EU:n ulkosuhteisiin liittyvää yhteis- ja kehitystyötä. Twinning on konkreettinen keino edistää Suomen ulkopoliittisia päämääriä. Hankkeet tarjoavat mahdollisuuden lisätä Suomen vaikuttavuutta maailmalla ja toteuttaa hallitusohjelmaa, mukaan lukien Suomen Afrikka-strategiaa ja EU-laajentumistavoitteita.
Twinning-hankkeiden kautta Suomi hyödyntää komission tarjoamaa EU-rahoitusta. Twinning-hankkeita toteutetaan eri hallinnonaloilla ja ne soveltuvat erinomaisesti suomalaisen julkisen hallinnon osaamisen vientiin. Suomalaiset viranomaiset toteuttavat parhaillaankin lukuisia hankkeita ympäri maailmaa. Hankkeiden avulla suomalaiset virastot ja hallinnontoimijat rakentavat arvokkaita yhteistyöverkostoja, vahvistavat kansainvälistä näkyvyyttään ja tekevät konkreettista yhteistyötä kumppanimaiden kanssa.
Twinning on suomalaisen osaamisen ja hyvän hallinnon viennin sekä parhaiden käytäntöjen jakamisen lisäksi sijoitus osallistuvan organisaation osaamiseen. Samalla se toimii henkilöstön kehittämisen kannustimena ja kansainvälisen kokemuksen kartoittajana. Twinning tarjoaa myös mahdollisuuden tuotteistaa viraston omaa toimintaa ja edistää kaupallista yhteistyötä.