Schengen-alueella liikkuminen

Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa henkilöiden vapaata liikkumista Schengen-alueella. Schengen-alueella rajatarkastukset on poistettu.

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein eivät ole EU-maita, mutta kuuluvat Schengen-alueeseen, joten niihin voi matkustaa samalla tavoin kuin EU:n alueelle.

EU-maista Schengen-sopimukseen eivät kuulu Irlanti, Bulgaria, Kypros ja Romania.

Matkustusasiakirja esitettävä pyydettäessä

Matkustaessasi Schengen-alueella, sinun on pidettävä mukanasi voimassa oleva kussakin jäsenmaassa hyväksytty matkustusasiakirja eli yleensä passi tai henkilökortti. Matkustusasiakirjan voit joutua esittämään poliisiviranomaisen pyytäessä sitä toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen.

Rajatarkastukset voidaan myös ottaa käyttöön tilapäisesti yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta uhkaavissa poikkeuksellisissa tilanteissa.

Toisen Schengen-maan kansalainen voi oleskella enintään kolme kuukautta Suomessa rekisteröimättä oleskeluoikeuttaan. Jos oleskelu kestää yli kolme kuukautta, Schengen-alueen kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa toiseen Schengen-alueen valtioon, vaan rekisteröivät oleskelunsa paikallisella poliisilaitoksella.

Pohjoismainen passivapaus

Pohjoismaihin matkustavilta ei vaadita passia tai poliisin myöntämää henkilökorttia maa- ja meriliikenteessä. On kuitenkin suositeltavaa, että henkilöllisyys ja pohjoismaan kansalaisuus, myös alaikäisten, pystytään tarvittaessa todistamaan esimerkiksi yhdistelmällä ajokortti/ Kela-kortti + ruotsinkielinen virkatodistus. Tarkastukset ovat harvinaisia.

Lentoliikenteessä lentoyhtiöiden omat turvallisuusmääräykset voivat kuitenkin edellyttää passin tai poliisin myöntämän henkilökortin käyttämistä matkustusasiakirjana. Finnair hyväksyy oman tiedotteensa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) mukaan ajokortin.


Liikkuminen Schengen-alueen ulkorajoilla

Schengen-alueen ulkorajaa ylitettäessä jokaisen matkustajan henkilöllisyys todetaan matkustusasiakirjasta matkustajan kansalaisuudesta riippumatta.

Henkilölle, joka hakee viisumia johonkin Schengen-valtioon, myönnetään pääsääntöisesti Schengen-yhtenäisviisumi, joka voimassaoloaikanaan oikeuttaa matkustamaan koko Schengen-alueella.

Lisäksi jonkin Schengen-valtion myöntämän oleskeluluvan saanut henkilö voi liikkua vapaasti Schengen-alueella enintään kolmen kuukauden ajan, jos hän täyttää maahantuloedellytykset ja jos hän ei ole kansallisessa maahantulokieltoluettelossa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa