Sähköinen asiointipalvelu kansalaisjärjestöille

Kansalaisjärjestöt hakevat valtionavustusta kehitysyhteistyöhankkeisiinsa sähköisen asioinnin kautta. Kansalaisyhteiskuntayksikön virkamiehet opastavat mielellään hakuun liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä suoraan hankevastuuvirkamieheesi (kansalaisyhteiskuntayksikön yhteystiedot) tai yksikön yleiseen osoitteeseen keo-30@formin.fi.

Y-tunnus

Jos järjestölläsi ei jo ole Y-tunnusta, järjestön tulee hankkia sellainen. Hae Y-tunnusta verohallinnon Y-1 lomakkeella, joka löytyy YTJ-palvelun sivuilta. Täytä lomake ja postita se osoitteeseen

PRH-Verohallinto, Yritystietojärjestelmä
PL 2000
00231 Helsinki

tai palauta Patentti- ja rekisterihallitukseen, Verohallinnon toimipisteisiin, ELY-keskuksiin tai maistraatteihin.

Y-tunnuksen saa noin kahden työpäivän kuluttua lomakkeen jättämisestä. Yhdistykselle Y-tunnuksen hankkiminen on maksutonta.

Sähköinen asiointi

Ulkoministeriön sähköinen asiointipalvelu uudistuu

Ulkoministeriön ja puolustusministeriön yhteinen sähköinen asiointipalvelu siirrettiin uusittuun sähköiseen palveluun 9.6.2020 osoitteessa https://online-asiointi.um-plm.fi/ sekä Suomi.fi-tunnistus osoitteessa https://www.suomi.fi/etusivu.

Sähköisessä asiointipalvelussa valtionavustusten hakuun liittyviä lomakkeita täytetään suoraan selaimessa. Selainpohjaisista lomakkeista on jo käytettävissä perustietoilmoitus, sitoumus ja maksupyyntö. Muut lomakkeet (hankehakemus, täydennysilmoitus, muutoshakemus, raportti) täytetään entiseen tapaan Adobe-lomakkeella, joka noudetaan UM:n verkkosivulta ja ladataan uuteen asiointipalveluun. Sitä mukaa kun selainpohjaiset lomakkeet valmistuvat, ne tullaan poistamaan UM:n verkkosivulta ja ovat jatkossa saatavilla ainoastaan selainpohjaisessa palvelussa.

Kun asia tallennuksen jälkeen laitetaan vireille painamalla “pane vireille” nappulaa (rullatkaa näyttöä alaspäin, kunnes näette ”pane vireille”-nappulan), hakija ei saa vahvistusviestiä, mutta sen sijaan voi tarkistaa omat lähettämänsä hakemukset yläreunan asiat-välilehden alasvetovalikosta ”vireille pannut” laatikossa. Samassa valikossa on laatikko myös niille asioille ”vireillepanoa odottavat”, joita ei ole vielä laitettu vireille.

Tunnistautuminen ja valtuudet

Uuteen sähköiseen asiointipalveluun voidaan vielä toistaiseksi tunnistautua myös Katso-tunnisteella, joka löytyy pankkilistausten jälkeen viimeisenä vaihtoehtona. Katso-tunnisteet toimivat 30.9. saakka, jolloin Katso-tunnisteista ja vanhasta asiointipalvelusta luovutaan. Suomi.fi tunnistukseen tarvittavien valtuuksien hakemista suositellaan jo kesän 2020 aikana https://www.suomi.fi/valtuudet.

Kehitysyhteistyöasioissa asioissa järjestöjen rooli on ”KYT loppukäyttäjä”: http://valtuusrekisteri.suomi.fi/valtionavustusten_hakeminen


Samalla kun järjestöt hoitavat omat Suomi.fi-valtuudet kuntoon, pyydämme hoitamaan myös tarvittavat päivitykset tai korjaukset järjestönne rekisteritietojen osalta ml. rekisteröity virallinen nimi (oikeinkirjoitus), nimenkirjoitusoikeudet, nimenkirjoitustapa ja säännöt viimeistään kesän aikana.

Käyttöohjeet

Sähköisen asiointipalvelun käyttöohjeet löytyvät Suomi.fi –palvelun etusivun kautta. Lisätietoja Suomi.fi –organisaatioiden asiakaspalvelusta saa osoitteesta https://dvv.fi/organisaatiot sekä sähköpostitse osoitteesta organisaatiopalvelut@dvv.fi tai puhelimitse 0295 53 5115. 


Varsinainen tuotantokäyttö aloitetaan 10.8.2020.

KATSO-tunnisteet (poistuu 30.9.2020)

Y-tunnuksen hankkimisen jälkeen järjestösi tulee hankkia KATSO-tunnisteet osoitteessa https://yritys.tunnistus.fi/main.

Katso-tunnisteen voi saada käyttöönsä henkilö, jolla on järjestön nimenkirjoitusoikeus. KATSO-tunnisteita käyttämällä ulkoministeriö varmistaa, että henkilöllä, joka jättää hankehakemuksen, on oikeus edustaa järjestöä.

Lisätietoja KATSO-tunnistuksesta voi lukea Verohallinnon verkkosivulta. KATSO-tunnisteisiin liittyvissä ongelmissa ole yhteydessä verohallinnon KATSO tukipalveluun.

Ulkoministeriön asiointitili

Järjestösi tulee rekisteröityä ulkoasiainministeriön asiointipalveluun ja perustaa asiointitili. Palauta täytetyt lomakkeet ja kaikki liitteet asiointitilin kautta. Kirjaudu asiointitilille KATSO-tunnisteiden avulla asiointipalvelun verkkosivuilla, kuten verkkopankkiin.

Lisätietoja

Sähköiseen asiointiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteys järjestösi vastuuvirkamieheen.

Y-tunnus-asioissa neuvoo Patentti- ja rekisterihallitus ja paikallinen verotoimisto. KATSO-tunniste asioissa palvelee KATSO-tukipalvelu numerossa 020 697 040 tai sähköpostitse katso@vero.fi.

Tämän sivun sisällöstä vastaa