Ohjelmatuki kansalaisjärjestöille

Ulkoministeriö myöntää suomalaisille kansalaisjärjestöille valtionavustuksia kehitysyhteistyöohjelmiin. Seuraava haku avataan 2021.

Koronaviruksella on vaikutuksia kansalaisjärjestöjen ohjelmiin ja hankkeisiin. Alla olevasta asiakirjasta löytyy näihin liittyviä yleisiä linjauksia ja ohjeita, joita päivitetään tarpeen mukaan.

Koronavirustilanne - kansalaisyhteiskuntayksikön linjauksia ja ohjeita (päivitetty 15.4.2020)

Tuen periaatteet

Ohjelmatuen rahoitusinstrumenttikuvaus ja ohjeet

Ohjelmatuen haku vuosille 2022-2025

Perustietolomake

Hakemuksen jättäminen edellyttää perustietoilmoituksen toimittamista. Järjestö toimittaa perustietoilmoituksen vaadittavine liitteineen sähköisesti ulkoministeriön asiointipalvelun kautta. Perustietoilmoitus tehdään vuosittain.

Sähköinen asiointi

Ulkoministeriön sähköinen asiointipalvelu uudistuu

Ulkoministeriön ja puolustusministeriön yhteinen sähköinen asiointipalvelu siirrettiin uusittuun sähköiseen palveluun 9.6.2020 osoitteessa https://online-asiointi.um-plm.fi/ sekä Suomi.fi-tunnistus osoitteessa https://www.suomi.fi/etusivu.

Sähköisessä asiointipalvelussa valtionavustusten hakuun liittyviä lomakkeita täytetään suoraan selaimessa. Selainpohjaisista lomakkeista on jo käytettävissä perustietoilmoitus, sitoumus ja maksupyyntö. Muut lomakkeet (hankehakemus, täydennysilmoitus, muutoshakemus, raportti) täytetään entiseen tapaan Adobe-lomakkeella, joka noudetaan UM:n verkkosivulta ja ladataan uuteen asiointipalveluun. Sitä mukaa kun selainpohjaiset lomakkeet valmistuvat, ne tullaan poistamaan UM:n verkkosivulta ja ovat jatkossa saatavilla ainoastaan selainpohjaisessa palvelussa.

Kun asia tallennuksen jälkeen laitetaan vireille painamalla “pane vireille” nappulaa (rullatkaa näyttöä alaspäin, kunnes näette ”pane vireille”-nappulan), hakija ei saa vahvistusviestiä, mutta sen sijaan voi tarkistaa omat lähettämänsä hakemukset yläreunan asiat-välilehden alasvetovalikosta ”vireille pannut” laatikossa. Samassa valikossa on laatikko myös niille asioille ”vireillepanoa odottavat”, joita ei ole vielä laitettu vireille.

Tunnistautuminen ja valtuudet

Uuteen sähköiseen asiointipalveluun voidaan vielä toistaiseksi tunnistautua myös Katso-tunnisteella, joka löytyy pankkilistausten jälkeen viimeisenä vaihtoehtona. Katso-tunnisteet toimivat 30.9. saakka, jolloin Katso-tunnisteista ja vanhasta asiointipalvelusta luovutaan. Suomi.fi tunnistukseen tarvittavien valtuuksien hakemista suositellaan jo kesän 2020 aikana https://www.suomi.fi/valtuudet.

Kehitysyhteistyöasioissa asioissa järjestöjen rooli on ”KYT loppukäyttäjä”: http://valtuusrekisteri.suomi.fi/valtionavustusten_hakeminen


Samalla kun järjestöt hoitavat omat Suomi.fi-valtuudet kuntoon, pyydämme hoitamaan myös tarvittavat päivitykset tai korjaukset järjestönne rekisteritietojen osalta ml. rekisteröity virallinen nimi (oikeinkirjoitus), nimenkirjoitusoikeudet, nimenkirjoitustapa ja säännöt viimeistään kesän aikana.

Käyttöohjeet

Sähköisen asiointipalvelun käyttöohjeet löytyvät Suomi.fi –palvelun etusivun kautta. Lisätietoja Suomi.fi –kansalaisneuvonnan palvelusta saa osoitteesta https://www.kansalaisneuvonta.fi/fi-FI sekä sähköpostitse osoitteesta palveluneuvoja@kansalaisneuvonta.fi tai puhelimitse 0295 000. Sivulla on käytössä myös Chat-palvelu.
Varsinainen tuotantokäyttö aloitetaan 10.8.2020.

Hakulomakkeet, hakukierros 2017

Lomakkeiden lataamiseen tarvitset Adobe Reader -ohjelman, jonka voit tarvittaessa ladata ilmaiseksi.

Tallenna lomakkeet omalle työasemalle ennen avaamista (Tallenna kohde nimellä / Save target as). Voit muokata, tallentaa ja lähettää lomakkeita toisille henkilöille ennen hakemuksen jättämistä.

Kaikki lomakkeet palautetaan ulkoministeriön sähköisen asiointitilin kautta. Tutustu sähköiseen asiointipalveluun.

Täydennysilmoitus- ja muutoshakemuslomakkeet

Tee täydennykset perustietoilmoitukseen ja ohjelmatukihakemukseen oheisella lomakkeella.

Tee anomukset käyttötarkoituksen muutoksesta ja valtionavun siirrosta seuraavalle vuodelle oheisella lomakkeella

Sitoumus ja maksupyyntö

Valtionavustuksen vastaanottamiseksi toimitettava sitoumuslomake:

Valtionavustuksen maksamiseksi toimitettava maksupyyntölomake:

Tilastointiohjeet

Ohjelmatukijärjestöjen tulee 30.4. mennessä toimittaa ministeriöön DAC-tilastointilomake sisältäen edellisen vuoden maksatukset ja päivitykset hankesuunnitelmiin.

Raportointiohjeet

Ohjelman vuosiraportti toimitetaan ulkoministeriölle elokuun loppuun mennessä oheisella vuosiraporttilomakkeella.

Vuosiraporttilomake (PDF, 137 kt)

Vuosiraporttilomakkeen täyttöohje (PDF, 379 kt)

Tulosraportin ohjeistus suomeksi (PDF, 345 kt)

Tulosraportin ohjeistus englanniksi (PDF, 352 kt)

Tilintarkastusohjeet

Tarkastusohje ohjelmatuelle (PDF, 13 kt)

Tilintarkastajan raporttimalli (Word, 59 kt)

Tilintarkastajan raporttimalli englanniksi (Word, 53 kt)

Tilintarkastajan toimeksiannon vahvistuskirje (Word, 44 kt)

Tilintarkastajan toimeksiannon vahvistuskirje englanniksi (Word, 47 kt)

Tarkastusohjeet kohdemaan tilintarkastajalle (Word, 17 kt)

Hakuun liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Tämän sivun sisällöstä vastaa