Brexit ja ulkoministeriö. Kuva: Pixabay.

Brexit ja ulkoministeriö

31.01.2019

Ulkoministeriö seuraa Ison-Britannian eroa EU:sta. Täältä löydät tietoa brexitin vaikutuksista kansalaisille ja yrityksille. 


Brexit

Ison-Britannian piti alkuperäisen ilmoituksensa mukaan erota EU:sta 29.3.2019. Perjantaina 5. huhtikuuta Britannian pääministeri Theresa May päätyi pyytämään toisen kerran EU:lta lykkäystä. 27:n EU-maan johtajat olivat valmiita pidentämään määräaikaa 31. lokakuutta 2019 saakka. Jos Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen,  voi ero tulla voimaan jo aiemmin. Tällöin ero astuisi voimaan erosopimuksen ratifioinnista seuraavan kuun alussa. Britannia on pidennyksen aikana tavanomainen jäsenmaa oikeuksine ja velvollisuuksineen.

Britannian erosopimus, joka takaisi hallitun eron EU:sta, on valmis. Sen voimaantulo edellyttää kuitenkin Britannian parlamentin sekä EU-parlamentin hyväksyntää. 

EU:n ja Britannian ensisijainen tavoite on, että Britannia eroaa EU:sta järjestäytyneesti. Britannian parlamentin alahuone ei ole toistaiseksi hyväksynyt erosopimusta. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.  

Koska ei kuitenkaan voida olla varmoja, että Britannian EU-erosopimus saadaan voimaan, tulee varautua myös Britannian eroon ilman sopimusta. 

Britannian ero ilman sopimusta tarkoittaisi useita muutoksia niin Britannian kansalaisten kuin yritysten asemaan EU:ssa. 

Varautuminen sopimuksettomaan eroon on EU:n ja kansallisten viranomaisten, ml. Suomi, sekä yritysten ja kansalaisten yhteinen tehtävä. Lisätietoa varautumistoimista saa muun muassa valtioneuvoston kanslian sivuilta sekä Euroopan komission sivuilta.  

Kukin ministeriö vastaa brexitistä oman toimialansa osalta. Kokonaiskoordinaatiosta vastaa valtioneuvoston kanslia, jonka sivuille on koottu kattavasti tietoa brexitistä aihepiireittäin. 

Ulkoministeriön toimialaan kuuluu kauppapolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä kehityspolitiikkaa ja konsulipalveluja koskevat kysymykset. Britanniaan vientiä ja tuontia tai kansalaisia koskevat kysymykset monilta osin kuuluvat muiden viranomaisten kuin ulkoministeriön toimialaan, esimerkiksi matkustusasiakirja-asiat Poliisille, tulli –ja tullausasiat Tullille, tavarakaupan vaatimusten tunnustamisasiat mm. työ- ja elinkeinoministeriölle, henkilötietojen siirto Tietosuojavaltuutetulle.

Brexit-tietoa muualla verkossa:


Valtioneuvoston kanslia
Suomen suurlähetystö, Lontoo
Ulkoministeriön Eurooppatiedotus.fi